Ga direct naar inhoud

Scheiden en een lening

Als jullie uit elkaar gaan, kan er sprake zijn van het verdelen van een schuld. Je bent bijvoorbeeld samen een lening in de vorm van een Consumptief Krediet aangegaan. Dit kan vragen opleveren. Welke regels gelden bij het verdelen van een lening/schuld en als mijn ex-partner een lening/schuld heeft, ben ik daarvoor dan ook verantwoordelijk en welke mogelijkheden heb je om het op te lossen?

Aansprakelijkheid

Samen getekend voor de lening

Jullie hebben samen getekend voor de lening; het Consumptief Krediet dat jullie samen zijn aangegaan. Of jullie nu in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, op huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd of een samenlevingsovereenkomst hebben, als jullie samen een lening hebben gesloten, en hier samen voor hebt getekend, dan zijn jullie beiden hoofdelijk aansprakelijk voor de schuld als jullie uit elkaar gaan. Dit betekent dat zowel jij als jouw ex-partner verantwoordelijk zijn voor de aflossing en jullie beiden afzonderlijk aangesproken kunnen worden als betalingsverplichtingen niet worden nagekomen. Er wordt geen rekening gehouden met de hoogte van inkomen of waarvoor het geld is gebruikt.

Niet samen getekend voor de lening

En in gemeenschap van goederen getrouwd

Dan blijven jullie beiden hoofdelijk aansprakelijk voor de openstaande lening/restschuld als jullie uit elkaar gaan. Zelfs als jullie in het echtscheidingsconvenant hebben opgenomen dat de schuld alleen door jouw ex-partner wordt afbetaald. Als de Kredietverstrekker jou aanspreekt om de openstaande lening/restschuld af te lossen, moet je dit betalen. Daarna heb je wel de mogelijkheid om het betaalde bedrag weer te verhalen op je ex-partner. Schulden en leningen die zijn aangegaan vóórdat je ging trouwen, worden vaak verdeeld als je gaat scheiden. Als je gaat trouwen, dan word je ook verantwoordelijk voor de openstaande lening/schulden van je partner.

En op huwelijkse voorwaarden getrouwd

Dan gelden de afspraken die jullie gemaakt hebben over schulden en vermogen. Het kan dat er tijdens jullie huwelijk nieuwe gezamenlijke schulden zijn ontstaan. Daarvoor zijn jullie wel beiden verantwoordelijk.

En een samenlevingscontract getekend

Dan gelden de afspraken die jullie gemaakt hebben over schulden en vermogen. Het kan dat er tijdens jullie relatie nieuwe gezamenlijke schulden zijn ontstaan. Daarvoor zijn jullie wel beiden verantwoordelijk.

Handig om te weten

Als je een echtscheidingsconvenant opstelt, vergeet dan niet de openstaande leningen/schulden van ‘kopen op afbetaling’ op te nemen. Dit zijn bijvoorbeeld schulden van grote uitgaves, zoals een auto of televisie of aankopen via het internet.

Uit elkaar, wat nu?

Geef je scheiding door

Je hebt samen met jouw ex-partner een lening in de vorm van een Consumptief Krediet afgesloten bij Nationale-Nederlanden. Gaan jullie scheiden? Geef dit zo snel mogelijk aan ons of jullie adviseur door.

Jullie hebben bij een scheiding meerdere mogelijkheden om de openstaande lening/restschuld af te lossen.

Heb je betalingsproblemen omdat jullie uit elkaar gaan?

Veranderingen in je persoonlijke situatie kunnen ervoor zorgen dat jouw lening ineens een zware last wordt. Wat als je de lasten van je Consumptief Krediet (tijdelijk) niet meer kunt dragen? Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk contact met ons opneemt. Samen bekijken we welke mogelijkheden er zijn om het probleem op te lossen of te beperken.

Lees meer over mogelijke betalingsproblemen

Uit elkaar, wat nu?

Als jullie uit elkaar gaan, moeten jullie veel zaken regelen. Hebben jullie nog andere producten bij Nationale-Nederlanden? We helpen je graag op weg.

Lees wat je moet regelen als je gaat scheiden

uniqueid

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service & Contact