Ga direct naar inhoud

Bouwdepot voor bestaande bouw

Looptijd van een jaar

Heb je een bouwdepot voor de verbouwing van een bestaande woning? Dan heeft je bouwdepot een looptijd van een jaar. Tijdens deze periode kun je vanuit je bouwdepot de rekeningen van bijvoorbeeld de aannemer betalen.

Rentevergoeding

Je ontvangt tijdens de looptijd van het bouwdepot een rentevergoeding over het bedrag in depot. Deze rentevergoeding is gelijk aan je hypotheekrente min één procent. Bijvoorbeeld: je hypotheekrente is 2,8% per jaar. De rentevergoeding over het bedrag in het bouwdepot is dan 1,8% per jaar. Je betaalt dan per saldo één procent rente over het geld dat in het bouwdepot zit.

Maandlasten nemen toe tijdens de verbouwing

In het begin van de verbouwing zit er nog veel geld in je depot. Hoe meer bouwtermijnen passeren, des te meer facturen je hebt betaald. Het bedrag dat in je depot zit wordt lager. Het bedrag dat je aan rente ontvangt over je depot daalt dus ook na verloop van tijd. Dit betekent dat als de verbouwing vordert, de rentelasten toenemen. Je moet immers meer rente betalen dan dat je ontvangt over je bouwdepot. Je totale maandlasten gaan dus omhoog, naarmate de verbouwing vordert.

Verbouwing niet klaar binnen een jaar?

Heb je een bouwdepot bij Nationale-Nederlanden? Dan kun je jouw bouwdepot zelf eenmalig met 12 maanden verlengen.

Lees meer over hoe verlengen werkt