Ga direct naar: inhoud

Verbouwen

 • Hypotheekrenteaftrek verbouwingskosten
 • Hogere inschrijving voorkomt extra notariskosten
 • Benut overwaarde voor een verbouwing

Ik wil advies

Beheer uw hypotheek online

Heeft u een hypotheek bij Nationale-Nederlanden en maakt u nog geen gebruik van mijn.nn?

Activeer uw account

Eenvoudig regelen in mijn.nn

 • Extra aflossen
 • Rentevastperiode
 • Bouwdepot beheren
 • Opname uit Flexibel Lenen Hypotheek
 • Wijzigingen doorgeven
 • Jaaroverzicht voor uw belastingaangifte downloaden

Gebruikersnaam kwijt? Vraag deze dan opnieuw aan.

Haal meer uit uw verbouwing

Een nieuwe dakkapel, badkamer of keuken kost veel geld. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om uw verbouwing te financieren vanuit uw hypotheek. U kunt daarbij profiteren van de hypotheekrenteaftrek.

Verbouwing financieren

Hypotheek verhogen

Een verbouwing kost geld. U kunt daarvoor uw hypotheek verhogen als u bij het afsluiten van een hypotheek gekozen heeft voor een hogere inschrijving. Houd er dan rekening mee dat uw maandlasten hoger worden, want met een extra lening betaalt u extra rente en aflossing. Of u uw hypotheek kunt verhogen hangt af van uw inkomen en vaste lasten. En van de eventuele overwaarde van uw huis. De minimale verhoging is € 15.000,-. Neemt u een hogere hypotheek dan gelden nieuwe voorwaarden voor het extra te lenen bedrag.

Tweede hypotheek

Heeft u uw hypotheek bij de notaris niet voor een hoger bedrag ingeschreven, dan kunt u uw hypotheek niet meer verhogen binnen uw bestaande inschrijving. Wel kunt u dan een tweede hypotheek nemen. U moet naar de notaris om deze hypotheek vast te leggen. De minimale hoogte van de extra lening is € 15.000,-. Voor deze extra lening gelden nieuwe voorwaarden.

Fiscaal aantrekkelijk

Als u geld leent om uw eigen woning te verbeteren kunt u onder voorwaarden de rente op deze lening fiscaal aftrekken. Gaat u verbouwen en is uw hypotheek voor deze verbouwing nog verstrekt in 2012 of heeft u op uiterlijk 31 december 2012 een schriftelijke, onherroepelijke aannemingsovereenkomst voor de verbouwing gesloten dan gelden ook de regels van 2012. U moet dan wel binnen zes maanden beginnen met de verbouwing en deze binnen twee jaar afronden. In alle andere gevallen moet u vanaf 1 januari 2013 de verbouwing in maximaal 30 jaar annuïtair of lineair aflossen.

Bouwdepot

Een verbouwing van uw huis kunt u betalen vanuit uw hypotheek. Nationale-Nederlanden kan het geld van uw verhoogde hypotheek storten in een bouwdepot. Vanuit het bouwdepot worden rechtstreeks de facturen van bijvoorbeeld een aannemer betaald. U krijgt het geld dus niet eerst zelf uitgekeerd. Als u het bedrag van de factuur al heeft voorgeschoten dan kunt u de desbetreffende rekening inclusief betalingsbewijs insturen. Een betalingsbewijs is bijvoorbeeld een bankafschrift, pinbon of een overzicht van internetbankieren. U krijgt dan het geld op uw bankrekening gestort.

Declareren via mijn.nn

In mijn.nn, uw persoonlijke en beveiligde omgeving, is het heel eenvoudig om declaraties vanuit uw bouwdepot online in te dienen.

 • U dient gemakkelijk en snel een declaratie in via computer, smartphone of tablet
 • Op elk moment heeft u inzage in uw bouwdepot (o.a. het saldo van uw depot, de rentevergoeding , de looptijd en een overzicht van uw online ingediende declaraties). Zo houd u altijd overzicht.
 • U kunt aangeven wanneer een leverancier betaald moet worden (rekening houdend met de verwerkingstijd).
 • Bij elke factuur kunt u aangeven op welke manier deze betaald moet worden: rechtstreeks aan de leverancier of (als u de factuur heeft voorgeschoten) aan uzelf. U moet dan wel een betalingsbewijs uploaden.
 • Zodra de declaratie via mijn.nn binnen is, wordt deze door ons behandeld. Een goedgekeurde declaratie wordt binnen 4 werkdagen uitbetaald. Het bedrag wordt gestort op het rekeningnummer aan wie de declaratie uitbetaald moet worden, de leverancier of uzelf.
Overwaarde gebruiken

Hoe benut u overwaarde?

Is uw huis in de loop der jaren meer waard geworden? Dan heeft u waarschijnlijk overwaarde. U kunt deze overwaarde benutten door uw hypotheek te verhogen of, als uw inschrijving bij de notaris niet voldoende is, kunt u een tweede hypotheek nemen.

In beide gevallen is de rente fiscaal aftrekbaar als u de overwaarde voor één van de volgende doeleinden gebruikt:

 • Een nieuwe woning
 • De verbouwing van uw huis
 • Onderhoud aan uw huis

Bijleenregeling

Als u overwaarde op uw woning heeft wordt de aftrek van rente op de schuld van een nieuw huis beperkt. U kunt geen rente aftrekken over het bedrag van de overwaarde.

Veelgestelde vragen
_1559677_

Hypotheek verhogen?

Ontdek wat de mogelijkheden zijn.

Ik wil advies

Uitbetaling uit bouwdepot

Gemakkelijk en snel via mijn.nn

Inloggen