Ga direct naar inhoud

Wat mag je uit het bouwdepot betalen?

Welke rekeningen vallen onder het bouwdepot?

De werkzaamheden die je uitvoert of laat uitvoeren tijdens de bouw of verbouwing van je huis en het bedrag dat je daarvoor nodig hebt, leg je vast in een meerwerkspecificatie voor nieuwbouw en een verbouwingsspecificatie voor verbouw van je huis. Dit is een begroting van de loon- en materiaalkosten die met de bouw of verbouwing samenhangen.

Verbouwing

Als je gaat verbouwen en een bouwdepot wilt openen, vragen wij vaak naar de taxatiewaarde van je woning voor én na de verbouwing. De taxateur baseert zich dan op de verbouwingsspecificatie, om de waarde van je huis na de verbouwing te bepalen. Wij gebruiken de verbouwingsspecificatie daarna om de declaraties uit je bouwdepot te beoordelen. Alleen de rekeningen voor de werkzaamheden die je hebt opgenomen in deze verbouwingsspecificatie kun je betalen met het geld uit je bouwdepot.

Je hypotheekadviseur vertelt je meer over de verbouwingsspecificatie en hoe je deze opstelt.

Let op, je mag geld uit het bouwdepot alleen gebruiken voor meerwerk of verbeteringen die je huis in waarde vermeerderen en vastzitten aan de woning. Denk bijvoorbeeld aan:

  • materialen die je voor éénmalig gebruik nodig hebt voor de verbouwing (zoals behang, verf, gipsplaten)
  • huurkosten van gereedschap en afvalcontainers
  • facturen van je aannemer

Je mag dus facturen indienen voor het inbouwen van tuinverlichting en bedekken van de vloeren met parket of laminaat. Belangrijk is wel dat de verbeteringen permanent worden aangebracht. Sommige rekeningen mag je dus niet zomaar uit je bouwdepot betalen, zoals gordijnen of een hanglamp.

Energiezuinige verbouwing

Heb je een bouwdepot afgesloten voor een energiezuinige verbouwing? En maak je hiervoor gebruik van de extra financieringsmogelijkheden? Dan dien je aantoonbaar te maken dat de facturen bestemd zijn voor de energiezuinige verbouwing.

Nieuwbouw

Heb je een bouwdepot voor een nieuwbouwwoning? Dan geldt dat de facturen moeten voldoen aan de overeengekomen bouwtermijnen. Deze zijn door de aannemer opgenomen in de koop/aannemingsovereenkomst.

Bekijk hier een overzicht van aanpassingen die gedeclareerd kunnen worden.

Vanaf welk bedrag kan ik een declaratie voor mijn bouwdepot indienen?

Je kunt elke factuur bij ons indienen. We hanteren geen minimumbedrag voor een declaratie uit je bouwdepot.

Direct een rekening declareren?

In mijn.nn of via de NN App dien je heel eenvoudig declaraties in vanuit je bouwdepot. Hierover lees je meer op ‘Je bouwdepot beheren’.

Wil je direct een declaratie indienen? Ga naar mijn.nn of de NN App.