Ga direct naar inhoud

Uw verbouwing betalen met een lening, spaargeld of een schenking

Heeft u geld nodig voor de verbouwing van uw huis? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Denk aan een lening, maar ook aan spaargeld of een schenking. Bij Nationale-Nederlanden kiest u de financieringsvorm die bij u past.

Persoonlijke lening

Ook geld lenen voor een verbouwing kan een uitkomst zijn, denk aan een persoonlijke lening. Met een persoonlijke lening leent u geld voor een eenmalige uitgave en heeft u zekerheid over wat u maandelijks moet betalen. Bovendien weet u vooraf binnen welke periode u het geld moet terugbetalen. Zo heeft u vaak de lening afgelost voordat de badkamer of keuken weer aan vervanging toe is.

Kiest u voor een persoonlijke lening om de verbouwing van uw woning te financieren? Dan is de rente die u betaalt over uw persoonlijke lening aftrekbaar voor de heffing van de inkomstenbelasting.

(Spaar)geld

Heeft u spaargeld? Dan kan het aantrekkelijk zijn om dit geld te gebruiken om de verbouwing te betalen. Met name de lage spaarrente is een mooie aanleiding om te kijken om het interessant is om uw spaargeld te investeren in de verbouwing.

Overweegt u om spaargeld te gebruiken voor de verbouwing? Wees u er dan van bewust dat u het geld dat u gebruikt voor de verbouwing, nergens anders meer voor kunt gebruiken. Ga na of de verbouwing nu de beste bestemming is voor dit geld. Wanneer u binnen een aantal jaren een nieuwe auto wilt, heeft u daar dan de middelen voor? Of moet u dan een lening afsluiten? In dat geval kan het slimmer zijn om te kiezen voor financiering vanuit de hypotheek: de hypotheekrente is vrijwel altijd lager dan de rente van een consumptieve lening. Houd ook rekening met onvoorziene situaties met een nog veel grotere impact. Wat als u werkloos wordt? En heeft u gedacht aan uw pensioen? Overweeg al deze zaken om te bepalen of en hoeveel spaargeld u gaat gebruiken voor de verbouwing. Houd hierbij een buffer in het achterhoofd. U wilt altijd geld achter de hand hebben voor (on)verwachte grote uitgaven.

Schenking

Als het lastig is om een verbouwing te financieren met een lening of vanuit de hypotheek, dan is een schenking misschien een optie. Het bedrag dat iemand eenmalig belastingvrij aan u mag schenken is € 105.302 (2021). Dankzij deze regeling kunt u een groot deel van de financiering van uw huis én de verbouwing rondkrijgen met een bedrag dat aan u geschonken wordt.

Bovendien hoeft dat bedrag niet van ouders te komen: ook andere familieleden, stiefouders, of zelfs vrienden mogen belastingvrij schenken. De voorwaarden zijn wel dat het geld wordt gebruikt voor de aankoop of verbouwing van uw woning of aflossing van uw hypotheek én de ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar zijn.

Zo’n extra potje met geld is natuurlijk mooi meegenomen. Maar zorg er wel voor dat u eerst met een hypotheekadviseur om de tafel gaat zitten en alle mogelijkheden voor uw persoonlijke situatie bespreekt. Zo kunt u onbezorgd en stressvrij beginnen aan de verbouwing.

Heeft of kunt u een schenking ontvangen en wilt u die schenking gebruiken voor de verbouwing van uw woning? Neem dan contact op met uw adviseur.


Verbouwing financieren vanuit uw hypotheek

Het kan ook interessant zijn om een verbouwing te financieren met een hogere hypotheek, een tweede hypotheek of vanuit uw overwaarde. Bekijk de financieringsmogelijkheden vanuit uw hypotheek.