Ga direct naar inhoud

Energiezuinige verbouwing financieren

Een energiezuinig en duurzaam huis heeft voordelen voor zowel uw portemonnee als het milieu. Bent u van plan om energiezuinige verbouwing te doen, dan biedt dit nieuwe mogelijkheden voor de financiering.

Lees meer over het energiezuinig maken van uw woning

Extra lenen voor een energiezuinige verbouwing

Gaat u uw bestaande woning energiezuinig verbouwen? Of koopt of herfinanciert u een woning waarin u energiebesparende maatregelen gaat verbouwen? Dan kunt u op twee manieren extra lenen binnen uw hypotheek:

  • U mag uw hypotheek verhogen of afsluiten tot maximaal 106% van de woningwaarde. Normaal gesproken is dit 100%.

    De woningwaarde is de waarde van uw woning vóór de energiebesparende verbouwing. Om deze woningwaarde te bepalen dient u uw woning te laten taxeren. Vermenigvuldig deze taxatiewaarde vervolgens met 1,06: dit is het bedrag dat u maximaal kunt lenen.


    Let op: de waarde van uw woning stijgt niet per definitie met hetzelfde bedrag als het bedrag dat u investeert. Als u € 5.000,- investeert, stijgt uw woning dus meestal niet óók met € 5.000,-.

Of

  • U mag tot € 9.000,- extra lenen, bovenop uw maximale hypotheek. Voor deze lening dient uw bruto gezinsinkomen minimaal € 33.000,- per jaar te zijn.

Heeft u al een maximale hypotheek? Dan kan de hypotheek niet verhoogd worden. Maar u mag wel tot € 9.000,- extra lenen, bovenop uw maximale hypotheek.  We leggen het graag nog wat beter uit met twee rekenvoorbeelden:

Rekenvoorbeeld 1:

U koopt een woning van € 250.000,- euro en gaat energiebesparend verbouwen voor een bedrag van € 9.000,-. In totaal heeft u dan een financiering van € 259.000,- nodig. Nu heeft u een overwaarde op uw oude woning van € 59.000,-. Dit bedrag gebruikt u voor de aankoop van de woning en de energiezuinige verbouwing. De hypotheek die u dan nog nodig heeft bedraagt € 200.000,-. Op basis van uw inkomen mag u echter maar € 191.000,- lenen. Maar omdat de verbouwing die u doet energiezuinig is, kunt u gebruik maken van de extra leen-mogelijkheid van € 9.000,-. Op die manier komt u dus wél in aanmerking voor de hypotheek van € 200.000,-. Hiervoor dient uw bruto gezinsinkomen dan wel minimaal € 33.000,- per jaar te zijn.

Rekenvoorbeeld 2:

U koopt een woning van € 200.000,-. Op basis van uw inkomen kunt u een hypotheek afsluiten van € 250.000,-. U heeft dus geen maximale hypotheek afgesloten: er is nog ruimte. U mag uw hypotheek daarom verhogen naar 106%. Uw nieuwe hypotheekbedrag zou dan € 212.000,- zijn. Dit betekent dat u voor de energiebesparende verbouwing € 12.000,- extra kunt lenen, binnen uw hypotheek.

U dient wel aan te kunnen tonen dat u dit extra hypotheekbedrag ook écht gebruikt voor energiebesparende maatregelen. U dient daarom een kostenspecificatie te tonen voor de energiebesparende maatregelen die u wilt treffen. Dit kan bijvoorbeeld een offerte zijn van een bedrijf dat zonnepanelen plaatst.

Het bedrag dat u leent zetten wij vervolgens om in een bouwdepot. Uit dit ‘potje’ kunt u de energiezuinige verbouwing betalen. U dient hierbij wel met aankoopnota’s aan te kunnen tonen dat de kosten die u maakt ook echt aan de energiezuinige maatregelen worden besteed.

Hoeveel u precies extra kunt lenen bij uw hypotheek hangt af van uw persoonlijke situatie.

Bespreek de mogelijkheden met uw financieel adviseur

Een lening voor zonnepanelen

Zonnepanelen kopen is een investering in een duurzame toekomst én zonnepanelen zorgen voor een lagere energierekening. Maar de kosten voor zonnepanelen kunnen flink oplopen. Met een lening voor zonnepanelen kunt u alsnog een energiebesparende investering in uw huis doen.

Subsidies, leningen en regelingen van de overheid

De overheid stelt verschillende subsidies, leningen en andere regelingen beschikbaar voor het energiezuiniger maken van uw woning.

Op energiesubsidiewijzer.nl vindt u de subsidies en gunstige leningen in uw gemeente of provincie. Hier kunt u onder andere bekijken of uw gemeente een Duurzaamheidslening aan biedt. Hiermee kunt u, bij uw gemeente, tegen een gunstig rentetarief geld lenen om uw woning energiezuinig te maken.

Op energiebespaarlening.nl leest u alles over de Energiebespaarlening, die onder gunstige voorwaarden wordt verstrekt uit het Nationaal Warmtefonds.

Huren of leasen

Zonnepanelen, een zonneboiler of warmtepomp kunt u ook huren of leasen. Het voordeel hiervan: u hoeft niet in één keer een groot bedrag uit te geven. Uiteindelijk bent u meestal wel duurder uit. Bij huren wordt de apparatuur bovendien nooit uw eigendom, waardoor het niets toevoegt aan de marktwaarde van uw woning.