Ga direct naar inhoud

Extra aflossen op je hypotheek

  • Eenmalig extra aflossen
  • Inzicht in je nieuwe maandlasten
  • Veilig via iDEAL

Log in

Extra aflossen

Heb je een hypotheek bij Nationale-Nederlanden? Dan kun je extra aflossen op je hypotheek. Je lost extra af wanneer je meer aflost dan is afgesproken. Extra aflossen wordt ook wel vervroegd of versneld aflossen genoemd. Extra aflossen op je hypotheek kan al vanaf € 25,-.

Extra aflossen via mijn.nn

Extra aflossen regel je zelf via mijn.nn, jouw persoonlijke en beveiligde online omgeving. Je ziet meteen wat extra aflossen doet met je maandlasten. Je kunt zo vaak extra aflossen als je wilt.

Wil je periodiek, bijvoorbeeld iedere maand, automatisch een vast bedrag aflossen op je hypotheek? Dan vind je in mijn.nn ook uitleg hoe je dit kunt regelen.

Aflossen en wijziging maandlasten

Je maandlasten veranderen als je aflost. Je nieuwe maandbedrag wordt voor het eerst afgeschreven in de maand erop. Het kan zijn dat wij nog een incasso met een oud termijnbedrag uitvoeren. Als je daardoor te veel betaalt, verrekenen wij dat in de eerstvolgende maandtermijn. Je kunt de specificatie van jouw termijnbedrag inzien via mijn.nn.

Inloggen


Kosten voor extra aflossen

Voor aflossen betaal je geen administratiekosten. Wel moet je soms een vergoeding voor vervroegde aflossing betalen. Dat is het geval als de marktrente (de rente die op dat moment voor soortgelijke leningen geldt) lager is dan de hypotheekrente die je nu betaalt. In sommige situaties hoef je geen vergoeding voor vervroegde aflossing te betalen. Hieronder lees je welke situaties dat zijn.

Vergoedingsvrij aflossen tot 10% van je lening
Je mag op leningdelen met een vaste rente elk kalenderjaar totl 10% van je oorspronkelijke lening vergoedingsvrij aflossen. Heb je twee of meer leningdelen? Dan geldt deze 10% voor elk leningdeel. Bereken in mijn.nn hoeveel je vergoedingsvrij mag aflossen.
Vergoedingsvrij aflossen als je rentevaste periode afloopt
Aan het einde van je rentevaste periode mag je vergoedingsvrij aflossen. Je mag vanaf drie maanden voor de einddatum van de rentevaste periode aflossen zonder vergoeding.
Vergoedingsvrij aflossen bij verkoop van je huis
Meestal mag je vergoedingsvrij aflossen als je je huis verkoopt en je hypotheek helemaal aflost. Dit is alleen anders als je voor jouw hypotheek hebt gekozen voor een rentekorting in combinatie met de aflosvoorwaarde ‘Boete bij verkoop’. Of dit voor jou geldt, kun je nakijken in je offerte of leningvoorwaarden.
Vergoedingsvrij aflossen bij variabele rente
Leningdelen met variabele rente kun je altijd vergoedingsvrij aflossen.
Vergoedingsvrij aflossen vanuit overwaarde oude eigen woning

Heb je een nieuw huis gekocht en je oude huis verkocht? En houd je na het aflossen van je hypotheek (en een eventueel overbruggingskrediet) overwaarde over van de verkoop van je oude huis? Dan mag je deze helemaal gebruiken om af te lossen op je nieuwe hypotheek. Je betaalt daar geen vergoeding voor vervroegde aflossing voor. Ook niet als de aflossing meer is dan 10% van het leningdeel waarop je aflost.

Vaak kun je de aflossing direct via de notaris regelen bij verkoop van je oude huis. Lukt het niet via de notaris? Dan kun je het verzoek om extra af te lossen vanuit overwaarde mailen naar hypotheken@nn.nl. Let op! De extra aflossing moet binnen vier weken na verkoop van je oude huis worden gedaan. Doe je de aflossing na vier weken? Dan betaal je mogelijk een vergoeding voor vervroegde aflossing.

Let op! Vanwege de zogeheten bijleenregeling moet je de extra overwaarde aflossen op je nieuwe eigenwoningschuld. Dit is het deel van je hypotheek dat je hebt afgesloten voor de aankoop van je nieuwe woning, bovenop de hypotheek die je al had bij je vorige woning. Doe je dat niet, dan is niet alle hypotheekrente van je nieuwe hypotheek aftrekbaar. Neem voor meer informatie over de bijleenregeling contact op met je adviseur of kijk op belastingdienst.nl.

Hoe kun je de extra aflossing uit de overwaarde doen?

Je kunt de extra aflossing overmaken naar rekeningnummer NL72 INGB 0000 1577 07 ten name van Nationale-Nederlanden. Vermeld in de omschrijving het nummer van het leningdeel waarop je wilt aflossen en het woord ‘overwaarde’. Daarnaast ontvangen we graag een kopie van de notarisafrekening van de verkoop van je oude huis. Daaruit blijkt de gerealiseerde overwaarde op het huis. Je moet de extra aflossing binnen vier weken na verkoop van je oude huis naar ons overmaken. Lukt dit niet? Dan betaal je mogelijk een vergoeding voor vervroegde aflossing. Neem dan contact met ons op voor het bespreken van de mogelijkheden.

Let op! Mijn.nn.nl ondersteunt vergoedingsvrij aflossen met de overwaarde uit de verkoop van je oude huis niet. Los je via mijn.nn meer dan 10% van de oorspronkelijke hoofdsom van het leningdeel af? Dan betaal je mogelijk wel een vergoeding voor vervroegde aflossing. Heb je de aflossing vanuit overwaarde binnen vier weken na verkoop van je oude huis via mijn.nn gedaan? En hebben wij een vergoeding voor de vervroegde aflossing bij je in rekening gebracht? Neem dan contact met ons op voor het corrigeren van de in rekening gebrachte vergoeding.


In alle andere situaties betaal je mogelijk een vergoeding. Dat is ook zo als je aflost met geld dat je uit een schenking hebt ontvangen.

Een vergoeding voor vervroegde aflossing betaal je in één keer en kun je in veel gevallen aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Voorwaarde hierbij is dat het leningdeel gebruikt is voor de financiering van je eigen woning en in box 1 van de inkomstenbelasting valt. Je adviseur kan je hier meer over vertellen.

Zo wordt de hoogte van de vergoeding voor vervroegde aflossing berekend


Voordelen en nadelen extra aflossen

Voordelen extra aflossen Nadelen extra aflossen
De hypotheekschuld daalt Het geld zit ‘vast’ in je huis en kun je niet meer gebruiken voor iets anders
Je maandlasten worden lager Extra aflossen bij een (bank)spaar- of levenhypotheek kan fiscale gevolgen hebben
Mogelijk lagere tariefklasse en risico-opslag
Minder kans op restschuld
Mogelijk minder belasting betalen over eigenwoningforfait

Lees meer over of extra aflossen verstandig is


Zijn er gevolgen van extra aflossen op je hypotheek?

Je schuld wordt kleiner door extra af te lossen op je hypotheek. Je betaalt daardoor minder rente en je maandlasten worden lager. Het kan zijn dat je hypotheek in een lagere tariefklasse terecht komt omdat je extra aflost. Is de actuele risico-opslag van die tariefklasse lager dan de risico-opslag die nu bij je hypotheek hoort? Dan daalt je risico-opslag en daarmee je rente.

Lees meer over tariefklassen

Een extra aflossing op je hypotheek kan fiscale gevolgen hebben. Als je aflost, ga je bijvoorbeeld minder rente betalen. Deze rente is, onder voorwaarden, aftrekbaar voor de belasting. Door extra af te lossen is het mogelijk dat je hypotheekrenteaftrek omlaag gaat. Maak je gebruik van een voorlopige aanslag (VA) voor je aftrekbare hypotheekrente? Geef dan de wijziging door aan de Belastingdienst. Op belastingdienst.nl vind je meer informatie.

BankSpaar Plus Hypotheek, Spaar Hypotheek of Optimaal Spaar Hypotheek

Heb je een BankSpaar Plus Hypotheek, een Spaar Hypotheek of Optimaal Spaar Hypotheek? Dan is aan jouw hypotheek een product gekoppeld waarmee je vermogen opbouwt. Als je extra aflost heeft dit ook invloed op je opbouwproduct.

Je spaart bij een (Bank)Spaarhypotheek tegen dezelfde rente als je betaalt voor je hypotheek. Over het spaarbedrag betaal je geen inkomstenbelasting als je het opgebouwde kapitaal gebruikt voor aflossing van de eigenwoningschuld. Het kan daarom financieel ongunstig zijn om extra af te lossen op je (bank)spaarhypotheek. Een hypotheekadviseur kan je hierover meer vertellen en adviseren. Wil je toch een extra aflossing doen op je (Bank)Spaarhypotheek dan kan dat tot 10% van je oorspronkelijke lening via mijn.nn.

Annuïteiten Hypotheek

Je kunt extra aflossen op je Annuïteiten Hypotheek. In mijn.nn geef je aan hoeveel je wilt aflossen. Daarna kun je kiezen uit de volgende mogelijkheden:

  • Na je aflossing wordt je termijnbedrag lager en blijft de looptijd van je hypotheek gelijk.
  • Na je aflossing blijft je termijnbedrag gelijk en wordt de looptijd van je hypotheek korter.

Extra aflossen

Dat regel je snel en gemakkelijk via mijn.nn

Inloggen