Ga direct naar inhoud

Bouwdepot voor nieuwbouw

Looptijd van maximaal twee jaar

Koop je een nieuwbouwhuis? Dan heeft je bouwdepot een looptijd van maximaal twee jaar.
Tijdens deze periode kun je vanuit je bouwdepot de rekeningen van bijvoorbeeld de aannemer betalen.

Rentevergoeding

Over het bedrag wat op de bouwdepotrekening staat ontvang je rente. De rente die je ontvangt over het bedrag wat nog in je depot zit is gelijk aan de rente die je betaalt over de hypotheeklening. Je betaalt dus geen rente over het bedrag dat in het bouwdepot zit.

Maandlasten nemen toe tijdens de bouw

In het begin van het nieuwbouwproject zit er nog veel geld in je depot. Hoe meer bouwtermijnen passeren, des te meer facturen je hebt betaald. Het geld dat in je depot zit gaat omlaag. Het bedrag dat je aan rente ontvangt over je depot daalt dus ook na verloop van tijd. Dit betekent dat naarmate het nieuwbouwproject vordert, de rentelasten toenemen. Je moet immers meer rente betalen dan dat je ontvangt over je bouwdepot. Je totale maandlasten gaan dus omhoog, naarmate de bouw vordert.

Bouw niet klaar binnen twee jaar?

Dan kun je in mijn.nn je depot éénmalig met een jaar verlengen. Je depot loopt dan door totdat de maximale looptijd van drie jaar is bereikt.

Vanaf 30 dagen voor de einddatum van het depot vind je in mijn.nn, bij je bouwdepot, rechts de link ‘Depot verlengen’. Als je hierop klikt, vind je meer informatie over de (duur van de) verlenging én een oranje button ‘Ik wil mijn bouwdepot verlengen’. Als je hebt verlengd, zie je in mijn.nn wat de nieuwe einddatum van je depot is.

Let op: Bij verlenging vervalt de rentevergoeding over het bouwdepot. Dat betekent dat je na de verlenging rente betaalt over het hele hypotheekbedrag.