Ga direct naar inhoud

Bouwdepot voor bestaande bouw

Looptijd van een jaar

Heb je een bouwdepot voor de verbouwing van een bestaande woning? Dan heeft je bouwdepot een looptijd van een jaar. Tijdens deze periode kun je vanuit je bouwdepot de rekeningen van bijvoorbeeld de aannemer betalen.

Rentevergoeding

Je ontvangt tijdens de looptijd van het bouwdepot een rentevergoeding over het bedrag in depot. Deze rentevergoeding is gelijk aan je hypotheekrente min één procent. Bijvoorbeeld: je hypotheekrente is 2,8% per jaar. De rentevergoeding over het bedrag in het bouwdepot is dan 1,8% per jaar. Je betaalt dan per saldo één procent rente over het geld dat in het bouwdepot zit.

Maandlasten nemen toe tijdens de verbouwing

In het begin van de verbouwing zit er nog veel geld in je depot. Hoe meer bouwtermijnen passeren, des te meer facturen je hebt betaald. Het bedrag dat in je depot zit wordt lager. Het bedrag dat je aan rente ontvangt over je depot daalt dus ook na verloop van tijd. Dit betekent dat als de verbouwing vordert, de rentelasten toenemen. Je moet immers meer rente betalen dan dat je ontvangt over je bouwdepot. Je totale maandlasten gaan dus omhoog, naarmate de verbouwing vordert.

Verbouwing niet klaar binnen een jaar?

Dan kun je in mijn.nn je depot éénmalig met 12 maanden verlengen.

Vanaf 30 dagen voor de einddatum van het depot vind je in mijn.nn, bij je bouwdepot, rechts de link ‘Depot verlengen’. Als je hierop klikt, vind je meer informatie over de (duur van de) verlenging én een oranje button ‘Ik wil mijn bouwdepot verlengen’. Als je hebt verlengd, zie je in mijn.nn wat de nieuwe einddatum van je depot is.

Let op: Bij verlenging vervalt de rentevergoeding over het bouwdepot. Dat betekent dat je na de verlenging rente betaalt over het hele hypotheekbedrag.