Ga direct naar inhoud

Vergoeding voor tussentijdse rentewijziging berekenen

Als je je rente wilt wijzigen door te kiezen voor betaling van een vergoeding, dan kun je zelf in mijn.nn berekenen wat dit voor je rente betekent en hoe hoog de vergoeding is die je moet betalen. In mijn.nn zie je direct wat je nieuwe maandlasten zijn en welke kosten je moet betalen.

Ga direct naar mijn.nn


Hoe berekenen we de vergoeding?

Wil je weten hoe wij de vergoeding berekenen die je moet betalen? Aan de hand van onderstaand voorbeeld leggen we dit in vier stappen uit.

Voorbeeldsituatie
Annuïteiten Hypotheek
Berekeningsdatum 12-5-2018
Aflosdatum 15-5-2018
Einddatum rentevaste periode 1-8-2021
Betaaltermijn Maandelijks
Contractrente 2,90%
Vergelijkingsrente 1,95%
Hoofdsom € 289.842,07
Extra aflosbedrag € 50.000,00
Annuïteit (totaalbedrag dat je maandelijks betaalt aan rente én aflossing) € 1.223,72
Stap 1: het bedrag waarover je een vergoeding betaalt

De vergoeding die je moet betalen, wordt berekend over de hoofdsom van je hypotheek. Van dit bedrag trekken we het bedrag af dat je nog vergoedingsvrij mag aflossen. Als je een (Bank)Spaar Hypotheek hebt, trekken we de opgebouwde spaarwaarde hier nog van af. Over het bedrag dat dan overblijft, betaal je een vergoeding.

Voorbeeld:

Hoofdsom € 289.842,07
Jaarlijks vergoedingsvrij aflosbedrag € 29.400,00
Dit jaar al afgelost € -
Bedrag waarover je een vergoeding betaalt € 260.442,07
Stap 2: de contractrente en vergelijkingsrente bepalen

We bekijken welke rente je hebt betaald voor je hypotheek. Dat noemen we de contractrente. Vervolgens bekijken wij welke hypotheekrente nieuwe klanten aan ons betalen voor een zelfde soort lening als jij hebt. Dit noemen wij de vergelijkingsrente. De vergelijkingsrente hebben we nodig om het renteverlies te berekenen. Voor het bepalen van de vergelijkingsrente kijken we naar je hypotheekvorm, in welke tariefklasse je hypotheek valt, de resterende rentevaste periode en eventuele persoonlijke kortingen die je hebt.

Bieden we je resterende rentevaste periode niet aan? Dan kiezen we de dichtstbijzijnde rentevaste periode met de hoogste rente. Dat is voordeliger voor je, want de vergoeding die je moet betalen is dan lager.

Voorbeeld:

Contractrente 2,90%
Vergelijkingsrente 1,95%
Tariefklasse meer dan 80% tot en met 90% marktwaarde
Gehanteerde (dichtstbijzijnde) rentevaste periode 5 jaar
Stap 3: het renteverlies berekenen

Om het renteverlies te berekenen, rekenen we eerst uit wat we op basis van de contractrente nog aan rente zouden hebben ontvangen tot aan de einddatum van je (oude) rentevaste periode. Daarna berekenen we wat we van nieuwe klanten aan rente zouden hebben ontvangen tot de einddatum van je (oude) rentevaste periode. Bij het maken van deze berekeningen houden we rekening met de toekomstige contractuele maandelijkse aflossingen. Heb je een (Bank) Spaar Hypotheek? Dan wordt de inleg of premie gezien als aflossing. Het verschil tussen deze twee berekeningen is het renteverlies.

Voorbeeld:

Bedrag dat we met de contractrente van 2,9% over de rest van de rentevaste periode (38 maanden) ontvangen hadden € 23.156,25
Bedrag dat we met de vergelijkingsrente van 1,95% zouden ontvangen over de rest van de rentevaste periode (38 maanden) € 15.570,58
Berekend renteverlies € 7.585,67
Stap 4: de contante waarde vaststellen

Omdat je de vergoeding in één keer betaalt, levert ons dat voordeel op. We hebben dan namelijk minder renteverlies. Dit voordeel berekenen we aan je door. Dat noemen we contant maken. Hierdoor betaal je een lagere vergoeding. Bij het contant maken zijn we uitgegaan van de vergelijkingsrente en gebruiken we dezelfde standaard manier om contante waarde te berekenen als andere banken.

Voorbeeld:

Berekend renteverlies € 7.585,67
Dit leidt tot een te betalen vergoeding (contante waarde) € 7.351,00