Ga direct naar inhoud

Extra aflossen op je hypotheek

  • Eenmalig extra aflossen
  • Meteen inzicht in je nieuwe maandlasten
  • Simpel aflossen via iDEAL

Regel het via mijn.nn

Extra aflossen

Heb je een hypotheek bij Nationale-Nederlanden? Dan kun je extra aflossen op je hypotheek. Je lost extra af wanneer je meer aflost dan is afgesproken. Extra aflossen wordt ook weleens vervroegd of versneld aflossen genoemd. Extra aflossen op je hypotheek kan al vanaf € 25,-. Ontdek hoe je dit regelt voor je hypotheek.

Eenmalig extra aflossen

Extra aflossen regel je eenvoudig via mijn.nn, jouw persoonlijke en beveiligde online omgeving. Je ziet meteen wat extra aflossen doet met je maandlasten. Nadat we je betaling hebben ontvangen, duurt het maximaal drie werkdagen voordat jouw gegevens in mijn.nn zijn bijgewerkt. Je kunt zo vaak extra aflossen via mijn.nn als je wilt.

Aflossen in mijn.nn via iDEAL

Je betaalt je extra aflossing via iDEAL. Dat kan al vanaf € 25,-. Kies in mijn.nn voor ‘extra aflossen’ en je wordt naar de bekende betaalschermen van iDEAL geleid.

Let op: Via iDEAL kun je maximaal € 50.000,- betalen. Controleer ook bij je eigen bank de limiet voor betalen via iDEAL. Hiervoor kan een lagere limiet gelden. Die limiet kun je dan zelf aanpassen bij je bank. Wil je meer dan € 50.000,- aflossen dan geven we je een persoonlijk betalingskenmerk wat je kunt gebruiken om het geld over te maken.

Aflossen en wijziging maandlasten

Door een extra aflossing op je hypotheek veranderen je maandlasten. Vanaf de datum van binnenkomst van het aflosbedrag wordt dit in je maandlasten doorberekend. Het nieuwe maandbedrag wordt voor het eerst afgeschreven in de maand erop. Het kan zijn dat wij nog een incasso met een oud termijnbedrag uitvoeren. Als je daardoor te veel betaalt, verrekenen wij dat in de latere maandtermijn. Je kunt de specificatie van jouw termijnbedrag inzien via mijn.nn.

Extra aflossen in mijn.nn


Vergoedingsvrij aflossen

Er zijn geen administratiekosten verbonden aan extra aflossen op je hypotheek. Wel kan het zijn dat je een vergoeding voor vervroegde aflossing moet betalen. Je mag met een vaste rente elk kalenderjaar maximaal 10% van jouw oorspronkelijke lening vergoedingsvrij aflossen. Bestaat je hypotheek uit twee of meer leningdelen? Dan geldt deze 10% voor elk leningdeel. In mijn.nn zie je hoeveel je per leningdeel vergoedingsvrij mag aflossen.

Bijvoorbeeld: Je hebt een hypotheek van € 200.000,-. Deze hypotheek bestaat uit 2 leningdelen. Het eerste leningdeel bedraagt € 150.000,- en het tweede deel € 50.000,-. Per leningdeel kun je 10% aflossen. Zo kun je op het eerste leningdeel € 15.000,- en op het tweede € 5.000,- vergoedingsvrij aflossen.

Naast de 10% per kalenderjaar kun je ook per leningdeel vergoedingsvrij aflossen vanaf drie maanden voor het aflopen van je rentevaste periode en wanneer de marktrente (de rente die op dit moment voor soortgelijke leningen geldt) hoger is dan de hypotheekrente die je nu betaalt.

Bij het afsluiten van je hypotheek heb je afspraken gemaakt over het bedrag dat je jaarlijks vergoedingsvrij mag aflossen. Bijna altijd staat in die afspraken ook dat je vergoedingsvrij mag aflossen bij verkoop van de woning.

Heb je een variabele rente? Dan los je altijd vergoedingsvrij af. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen met je hypotheekadviseur om de mogelijkheden te bespreken.

Een vergoeding voor vervroegde aflossing betaal je in één keer en kun je in veel gevallen aftrekken voor de inkomstenbelasting. Voorwaarde hierbij is dat het leningdeel gebruikt is voor de financiering van je eigen woning en in box 1 van de inkomstenbelasting valt. Je adviseur kan je hier meer over vertellen.

Zo wordt de hoogte van de vergoeding voor vervroegde aflossing berekend


Voordelen en nadelen extra aflossen

Voordelen extra aflossen Nadelen extra aflossen
De hypotheekschuld daalt Het geld zit ‘vast’ in je huis en kun je niet meer gebruiken voor iets anders
Je maandlasten worden lager Extra aflossen bij een (bank)spaar- of levenhypotheek kan fiscale gevolgen hebben
Mogelijk lagere tariefklasse en risico-opslag
Minder kans op restschuld
Mogelijk minder belasting betalen over eigenwoningforfait

Lees meer over of extra aflossen verstandig is


Zijn er gevolgen van extra aflossen op je hypotheek?

Je schuld wordt kleiner door extra af te lossen op je hypotheek. Je betaalt daardoor minder rente en je maandlasten worden lager. Het kan zijn dat je hypotheek in een lagere tariefklasse terecht komt omdat je extra aflost. Is de actuele risico-opslag van die tariefklasse lager dan de risico-opslag die nu bij je hypotheek hoort? Dan daalt je risico-opslag en daarmee je rente.

Lees meer over tariefklassen

Een extra aflossing op je hypotheek kan fiscale gevolgen hebben. Als je aflost, ga je bijvoorbeeld minder rente betalen. Deze rente is, onder voorwaarden, aftrekbaar voor de belasting. Door extra af te lossen is het mogelijk dat je hypotheekrenteaftrek omlaag gaat. Maak je gebruik van een voorlopige aanslag (VA) voor je aftrekbare hypotheekrente? Geef dan de wijziging door aan de Belastingdienst. Op belastingdienst.nl vind je meer informatie.

BankSpaar Plus Hypotheek, Spaar Hypotheek of Optimaal Spaar Hypotheek

Heb je een BankSpaar Plus Hypotheek, een Spaar Hypotheek of Optimaal Spaar Hypotheek? Dan is aan jouw hypotheek een product gekoppeld waarmee je vermogen opbouwt. Als je extra aflost heeft dit ook invloed op je opbouwproduct.

Je spaart bij een (Bank)Spaarhypotheek tegen dezelfde rente als je betaalt voor je hypotheek. Over het spaarbedrag betaal je geen inkomstenbelasting als je het opgebouwde kapitaal gebruikt voor aflossing van de eigenwoningschuld. Het kan daarom financieel ongunstig zijn om extra af te lossen op je (bank)spaarhypotheek. Een hypotheekadviseur kan je hierover meer vertellen en adviseren. Wil je toch een extra aflossing doen op je (Bank)Spaarhypotheek dan kan dat tot 10% van je oorspronkelijke lening via mijn.nn.

Annuïteiten Hypotheek

Je kunt extra aflossen op je Annuïteiten Hypotheek. In mijn.nn geef je aan hoeveel je wilt aflossen. Daarna kun je kiezen uit de volgende mogelijkheden:

  • Na je aflossing wordt je termijnbedrag lager en blijft de looptijd van je hypotheek gelijk.
  • Na je aflossing blijft je termijnbedrag gelijk en wordt de looptijd van je hypotheek korter.

Extra aflossen

Dat regel je snel en gemakkelijk via mijn.nn

Log in op mijn.nn