Ga direct naar inhoud

Tariefklassen voor hypotheken van Delta Lloyd

De hypotheken van Delta Lloyd kennen eigen tariefklassen en risico-opslagen. Aan het begin van een nieuwe rentevaste periode stellen wij vast in welke tariefklasse uw hypotheek valt en welke actuele risico-opslag daarbij hoort. Die risico-opslag geldt voor de hele nieuwe rentevaste periode. Een daling van de risico-opslag tijdens de rentevaste periode is nu niet mogelijk (met uitzondering van de Delta Lloyd Plus Hypotheek). Maar dit gaat veranderen.

Rentedaling tijdens rentevaste periode

Op dit moment staan de hypotheken van Delta Lloyd nog in het administratiesysteem van Delta Lloyd. In de loop van 2020 worden de hypotheken overgezet naar het systeem van Nationale-Nederlanden. Vanaf dat moment kan de tariefklasse en risico-opslag van een Delta Lloyd hypotheek tijdens de rentevaste periode dalen als de hypotheek hiervoor in aanmerking komt. Wat dit voor u betekent, hangt af van de hypotheek die u heeft. Heeft uw hypotheek meerdere leningdelen? Dan kan dit ook nog per leningdeel verschillen.

 • Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

  Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft geen risico-opslag. Dit blijft zo. De hypotheekrente voor een hypotheek of een leningdeel met NHG verandert daarom tijdens de rentevaste periode niet.
 • Een hypotheek in de laagste tariefklasse

  Een hypotheek die bij aanvang of bij de laatste renteherziening al in de laagste tariefklasse viel, heeft een risico-opslag van 0%. Dit is de laagst mogelijke risico-opslag die we niet verhogen tijdens de rentevaste periode. Uw hypotheekrente verandert dan tijdens uw huidige rentevaste periode niet.

  Na afloop van uw huidige rentevaste periode of als u kiest voor een tussentijdse rentewijziging, gaat er een nieuwe rentevaste periode in. Op dat moment beoordelen we opnieuw in welke tariefklasse uw hypotheek valt en welke actuele risico-opslag daarbij hoort. Uw risico-opslag kan dan veranderen.
 • Een hypotheek met een risico-opslag

  Een hypotheek zonder NHG die bij aanvang of bij de laatste renteherziening niet in de laagste tariefklasse viel, heeft een risico-opslag. Nadat deze hypotheken zijn overgezet naar het systeem van Nationale-Nederlanden, beoordelen we in welke tariefklasse de hypotheek op dat moment valt. Is de actuele risico-opslag van die tariefklasse lager dan de risico-opslag die u nu betaalt? Dan komt u tijdens de rentevaste periode in aanmerking voor een lagere rente. U krijgt hier dan automatisch bericht over. Is de actuele risico-opslag van uw nieuwe tariefklasse gelijk aan of hoger dan uw huidige risico-opslag? Dan verandert er niets. Uw risico-opslag kan tijdens een rentevaste periode alleen dalen, niet stijgen.

Mogelijke rentecompensatie

De planning was om de hypotheken van Delta Lloyd in 2019 over te zetten naar het systeem van Nationale-Nederlanden, maar dit kost meer tijd dan verwacht. De omzetting vindt nu in de loop van 2020 plaats. Toch kunnen klanten met een hypotheek van Delta Lloyd vanaf 1 november 2019 alsnog profiteren van het automatisch dalen van de risico-opslag als ze hiervoor door aflossing in aanmerking komen.

Om te bepalen of uw risico-opslag en daarmee uw rente vanaf 1 november 2019 gedaald zou zijn, vergelijken we uw huidige risico-opslag met de actuele risico-opslagen die op het moment van omzetting voor hypotheken van Delta Lloyd gelden. Blijkt hieruit dat u in aanmerking komt voor een lagere risico-opslag, dan verrekenen we dit achteraf met u. U krijgt hier automatisch bericht over en hoeft hier zelf niets voor te doen.

De rentecompensatie geldt dus niet voor klanten met een risico-opslag die tussen 1 november 2019 en het moment van omzetting lager was dan de actuele risico-opslag die op het moment van omzetting voor hypotheken van Delta Lloyd geldt. Daarnaast hebben klanten met een huidige risico-opslag van 0% al de laagst mogelijke risico-opslag waardoor zij niet in aanmerking komen voor een verdere daling. Dit geldt ook voor klanten met een NHG hypotheek, waarvoor ook geen risico-opslag geldt.

Vanaf het moment van omzetting wordt het ook mogelijk om gedurende de rentevaste periode door waardestijging van de woning in aanmerking te komen voor een lagere risico-opslag.