Ga direct naar inhoud

Een lagere maandlast voor je hypotheek bij NN

  • Lager rentepercentage
  • Ook tijdens je rentevaste periode
  • Rentemiddeling, rentewijziging of oversluiten mogelijk

Hoe kun je je maandlast verlagen?

Heb je een hypotheek bij Nationale-Nederlanden en wil je kijken of je je maandlast kan verlagen? Dan heb je verschillende mogelijkheden. Niet alleen na afloop van je rentevaste periode, maar ook tijdens. Een overzicht van de mogelijkheden:

  • Rentemiddeling
  • Tussentijdse rentewijziging
  • Je hypotheek oversluiten
  • Lagere tariefklasse

Lagere rente tijdens de rentevaste periode van je hypotheek

Mogelijkheden renteverlaging Kosten Hoe aanvragen?
Rentemiddeling € 250,- administratiekosten Zelf regelen in mijn.nn
Tussentijdse rentewijziging Boeterente* + € 250,- administratiekosten Zelf regelen in mijn.nn
Oversluiten Boeterente* + advieskosten + notariskosten Via je hypotheekadviseur
Lagere tariefklasse Geen kosten Zelf regelen in mijn.nn

* Wanneer van toepassing.

1. Rentemiddeling

Bij rentemiddeling kies je een nieuwe rentevaste periode met bijbehorende rente. Daarbij verwerken wij een rentemiddelingsopslag in de nieuwe hypotheekrente. De hoogte van de nieuwe hypotheekrente ligt daardoor tussen je oude hoge rente en de huidige lagere marktrente. Rentemiddeling kun je zelf aanvragen in mijn.nn.

Meer informatie over rentemiddeling

2. Tussentijdse rentewijziging

Je kunt ook kiezen voor een tussentijdse rentewijziging. Je kiest dan een nieuwe rentevaste periode met de bijbehorende actuele rente. De vergoeding die hiervoor geldt, ook wel boeterente genoemd, betaal je in één keer. Een tussentijdse rentewijzing kun je zelf aanvragen in mijn.nn.

Meer informatie over tussentijdse rentewijziging

3. Hypotheek oversluiten

Bij het oversluiten van je hypotheek kies je ook een nieuwe rentevaste periode met de bijbehorende actuele rente. Het verschil met een tussentijdse rentewijziging is dat je de vergoeding die hiervoor geldt niet in één keer hoeft te betalen, maar meefinanciert in je nieuwe hypotheek. Aan het oversluiten van je hypotheek zijn kosten verbonden voor hypotheekadvies en de notaris. Je hypotheekadviseur kan het oversluiten van je hypotheek binnen Nationale-Nederlanden voor je aanvragen, je kunt dit niet zelf doen.

Meer informatie over oversluiten

4. Lagere tariefklasse

Een andere mogelijkheid om je maandlast te verlagen is het verlagen van het risico van je lening. Bijvoorbeeld door af te lossen op je hypotheek of door je huidige woningwaarde aan ons door te geven als deze gestegen is. Wanneer je hypotheek daardoor in een tariefklasse met een lagere risico-opslag terecht komt, daalt je hypotheekrente. Aflossen op je hypotheek en het doorgeven van je woningwaarde doe je gemakkelijk zelf in mijn.nn.

Meer over wijziging tariefklasse

Je rente wijzigen aan het einde van de rentevaste periode

Het is goed mogelijk dat het voor jou niet interessant is om je huidige hypotheekrente tussentijds aan te passen. Bijvoorbeeld als je huidige rentevaste periode binnen één jaar afloopt, je op korte termijn wilt verhuizen of als je van plan bent om de komende jaren extra af te lossen. In die gevallen kan het verstandig zijn om te wachten met de rentewijziging tot het einde van de rentevaste periode. Je blijft tot die tijd nog je huidige maandlasten betalen, maar je betaalt geen vergoeding of rentemiddelingsopslag bij de rentewijziging aan het einde van de rentevaste periode. Houd er wel rekening mee dat tijdens je huidige rentevaste periode de marktrente weer kan stijgen. Als dat gebeurt, profiteer je niet van de huidige lagere rente.

Loopt je rentevaste periode bijna af? Op de pagina Einde rentevaste periode leggen wij uit hoe je je rente wijzigt aan het einde van de rentevaste periode.

Wat is voordeliger: Rentemiddeling of tussentijdse rentewijziging?

Of tussentijds rente wijzigen met rentemiddeling of met betaling van een eenmalige vergoeding voordeliger voor je is, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Dit hangt bijvoorbeeld af van je hypotheekvorm, hoeveel je vergoedingsvrij kunt aflossen en de resterende tijd van je rentevaste periode. Bekijk een rekenvoorbeeld.

In mijn.nn vergelijk je makkelijk een tussentijdse rentewijziging met rentemiddeling en met eenmalige vergoeding. Je kunt zelf berekenen wat de rentewijziging van een leningdeel voor je rente betekent, wat je nieuwe maandlasten worden en welke kosten je moet betalen.

Ga direct naar mijn.nn

Fiscale gevolgen

Door een rentewijziging wijzigt ook de hoogte van de hypotheekrente die je kunt aftrekken bij je belastingaangifte.

Heb je aan het begin van het jaar een voorlopige aanslag ontvangen in verband met de aftrekbare hypotheekrente? Dan ontvang je maandelijks een belastingteruggave. Bij een rentewijziging kan het slim zijn om je voorlopige aanslag aan te passen of stop te zetten. Daarmee voorkom je dat je voorlopige belastingteruggave te hoog of te laag is.

Heb je een voorlopige aanslag ontvangen waarbij rekening is gehouden met de aftrekbare hypotheekrente? Dan kan het slim zijn om de voorlopige aanslag aan te passen. Daarmee voorkom je dat je na afloop van het jaar belasting moet betalen of het dan pas terugkrijgt.