Ga direct naar inhoud

Eindigt de looptijd van je hypotheek?

Heb je een hypotheek waarvan de looptijd eindigt? Dan moet je de volledige hypotheekschuld op de einddatum aflossen. Ook als je een Aflossingsvrije Hypotheek hebt. Het is daarom verstandig om nu alvast te controleren of je voldoende vermogen opbouwt om dit te doen.

Aflossingsvrije Hypotheek

Bij een Aflossingsvrije Hypotheek los je tijdens de looptijd niet automatisch af. Hierdoor profiteer je van lage woonlasten, maar houd je wel je volledige hypotheekschuld. Daardoor loop je het risico dat je je schuld aan het einde van de looptijd niet helemaal kunt aflossen. Bijvoorbeeld als je aan het einde van de looptijd zelf onvoldoende vermogen hebt opgebouwd. Of als je bij verkoop minder voor het huis krijgt dan de hypotheekschuld bedraagt.

Leven-, Beleggings- of Fondsen Hypotheek

Een Leven-, Beleggings- of Fondsen Hypotheek moet je ook helemaal aflossen aan het einde van de looptijd. Realiseer je dat de waarde die je opbouwt in je verzekering of beleggingsrekening misschien niet genoeg is om je volledige hypotheekschuld af te lossen op de einddatum.

Wat gebeurt er als ik mijn hypotheek niet kan aflossen?

Als je je hypotheek niet kunt aflossen op de einddatum, dan heb je mogelijk een verlenging of nieuwe hypotheek nodig. Zowel de verlenging als de nieuwe hypotheek moet voldoen aan de dan geldende leennormen. We bekijken wat je maximaal kunt lenen op basis van je inkomen en de waarde van je woning. Voldoe je niet aan de nieuwe leennormen? Dan kan het zijn dat je geen nieuwe hypotheek krijgt.

Hoe sta ik er nu voor?

Als je inlogt op je persoonlijke mijn.nn omgeving, kun je zien hoe hoog je hypotheekschuld is.

Log in op mijn.nn

Wat kan ik nu al doen?

Je kunt nu alvast actie ondernemen om de restschuld op het einde van de looptijd te beperken of om meer vermogen op te bouwen. Bijvoorbeeld door tussentijds extra af te lossen of te kiezen voor een andere hypotheekvorm waarbij je periodiek aflost.

Tussentijds aflossen

Het is mogelijk om tussentijds af te lossen op je hypotheek. Je mag elk kalenderjaar tot maximaal 10% van je hypotheek aflossen zonder dat je een vergoeding voor vervroegde aflossing hoeft te betalen. Tussentijds aflossen kan gemakkelijk via mijn.nn, je persoonlijke en beveiligde online omgeving. Je ziet direct wat het effect is van de aflossing op je maandlasten.

Bekijk de voor- en nadelen van extra aflossen

Hypotheekvorm wijzigen

Je kunt je hypotheekvorm wijzigen in een Lineaire Hypotheek of Annuïteiten Hypotheek. Je lost dan maandelijks een gedeelte van je hypotheekschuld af. Neem voor het wijzigen van je hypotheekvorm contact op met je adviseur voor advies. De wijziging kan gevolgen hebben voor je financiële situatie.

Lees meer over het wijzigen van je hypotheek

Sparen

Je kunt ook een bedrag zelf sparen naast je hypotheek. Het spaargeld kun je gebruiken om aan het einde van de looptijd (een gedeelte van) je hypotheekschuld terug te betalen.

Bekijk onze spaarmogelijkheden

Beleggen

Ook door te beleggen kun je vermogen opbouwen. Bij Nationale-Nederlanden besteed je je beleggingen uit aan onze experts. Zij beheren dan je geld, zodat je er niet zelf dagelijks mee bezig hoeft te zijn. Houd er wel rekening mee dat bij beleggen de eindwaarde lager kan uitvallen dan je had gedacht en mogelijk levert je belegging niet genoeg op om de volledige hypotheekschuld af te lossen.

Lees meer over beleggen bij Nationale-Nederlanden

Advies nodig?

Meer inzicht in je persoonlijke situatie? Bespreek het met je adviseur.

Maak een afspraak

Extra aflossen

Wil je weten of extra aflossen voor jou verstandig is?

Extra aflossen

Hypotheek wijzigen

Je hebt verschillende mogelijkheden als je je hypotheekvorm wilt wijzigen.

Lees meer over je hypotheek wijzigen