Ga direct naar: inhoud

Lijfrenteverzekering

Uw lijfrenteverzekering heeft een begindatum en een einddatum of lijfrente-ingangsdatum. U vindt deze datums op uw polis. Op uw polis leest u ook of we een bedrag uitkeren op de einddatum van de verzekering. En welke regels daarvoor gelden. Op deze pagina leest u wat u van ons kunt verwachten als uw verzekering de einddatum bereikt. En welke mogelijkheden u heeft met het bedrag dat we uitkeren.

Wat kunt u van ons verwachten?

We informeren u op verschillende momenten over de einddatum van uw verzekering. Ongeveer drie maanden voor de einddatum ontvangt u bericht van ons. Op de einddatum stopt uw lijfrenteverzekering. U betaalt dan geen premie meer.

Voor de einddatum

U ontvangt ongeveer drie maanden voor de einddatum van uw lijfrenteverzekering een bericht van ons. In dit bericht leest u:

 • Wat de einddatum van uw verzekering is.
 • Welk bedrag we uitkeren.
 • Welke mogelijkheden u heeft met het bedrag.
 • Welke informatie we nodig hebben om het bedrag uit te keren.
Op of ná de einddatum

Op de einddatum stopt uw lijfrenteverzekering. Ook de eventueel aanvullende dekkingen bij deze verzekering stoppen. Vanaf de einddatum betaalt u geen premie meer. U als begunstigde bepaalt wat u met het lijfrentekapitaal wilt doen. Zijn er meer begunstigden? Dan bepaalt u dat samen. Dit doet u in het jaar waarin uw lijfrenteverzekering stopt of uiterlijk op 31 december in het jaar erna. Deze periode noemen we de wettelijke beslistermijn. Tijdens deze periode staat het lijfrentekapitaal voor u klaar. Het opgebouwde kapitaal verandert niet.

Fiscale regels

U leest meer over de fiscale regels van een lijfrenteverzekering bij ‘Soorten en regels’.

Wat gebeurt er als u geen keuze maakt?

Let op! Doet u niets met het lijfrentekapitaal dat voor u klaarstaat? Dan kan dit ernstige nadelige belastinggevolgen voor u hebben.

 • Heeft u op of kort na de einddatum geen keuze gemaakt voor het lijfrentekapitaal? Dan sturen we u een herinnering rond twee tot vier weken na de einddatum van uw verzekering.
 • Heeft u voor de wettelijke beslistermijn geen keuze gemaakt? Dan sturen we u nog een herinnering vlak voor het einde van de beslistermijn. Dus voor 31 december van het jaar dat volgt op het jaar waarin uw lijfrenteverzekering de einddatum bereikt.
 • Heeft u na de wettelijke beslistermijn geen keuze gemaakt? Dan moeten we dit doorgeven aan de Belastingdienst. De Belastingdienst behandelt het lijfrentekapitaal alsof het bedrag in een keer aan u is uitgekeerd. U betaalt dan dus belasting over een bedrag dat u nog niet heeft ontvangen.
Welke mogelijkheden heeft u?

Bij een lijfrenteverzekering heeft u op de einddatum een lijfrentekapitaal opgebouwd. U koopt met het lijfrentekapitaal een periodieke uitkering aan. U ontvangt dan over een bepaalde periode een bepaald bedrag, bijvoorbeeld per maand. Hiervoor heeft u verschillende mogelijkheden bij ons of bij een andere bank of verzekeraar.

Bij ons

U heeft bij ons drie verschillende mogelijkheden met het lijfrentekapitaal:

1. Starten met periodiek uitkeren
U kunt het lijfrentekapitaal in termijnen laten uitkeren. U opent dan een nieuwe bankspaarrekening bij ons.

2. U stelt uw uitkering nog even uit
U kunt de uitkering van het lijfrentekapitaal uitstellen. U opent dan een nieuwe bankspaarrekening bij ons.

3. In een keer uitkeren
U kunt het lijfrentekapitaal in een keer laten uitkeren op een betaalrekening. U vult dan het ‘Formulier lijfrenteverzekering uitkeren’ in. Let op: het kan zijn dat u veel belasting betaalt over het lijfrentekapitaal. Ook betaalt u misschien extra rente aan de Belastingdienst. In het formulier leest u hierover meer.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die u bij ons heeft met uw lijfrentekapitaal?

Bij een andere bank of verzekeraar

U kunt het lijfrentekapitaal in termijnen laten uitkeren of de uitkering uitstellen. U opent dan een nieuwe bankspaarrekening. Of u sluit een nieuwe verzekering af bij een andere bank of verzekeraar.

Lees meer over waarde overdragen en hoe u dit regelt

uniqueid

Welke mogelijkheden passen het beste bij u?

Wilt u weten welke mogelijkheden het beste bij u en uw situatie passen? Uw adviseur kan u daarbij helpen. Heeft u geen adviseur? Dan kunt u kiezen voor een adviseur van ons of een onafhankelijke adviseur bij u in de buurt.


Veelgestelde vragen

Kunnen wij u helpen?

  Delta Lloyd Levensverzekering
  Delta Lloyd Overlijdensrisicoverzekering
  NN Overlijdensrisicoverzekering (afgesloten vanaf 2018)

 • 020 594 81 00
 • Contactformulier