Ga direct naar inhoud

Zet het beursherstel verder door?

4 juni 2020

Toen het Coronavirus begon uit te monden in een wereldwijde pandemie zijn de beurzen in een paar weken tijd met meer dan 30% gedaald. Vanaf eind maart hebben de beurskoersen zich weer in aanzienlijke mate hersteld. Zo is bijvoorbeeld de daling van de Amerikaanse beursindex S&P500 inmiddels met ongeveer 70% ingelopen. Desondanks laten de beurzen nog steeds gemiddeld een negatief rendement van zo’n 10% zien. Een dergelijke snelle daling gevolgd door een opleving van de koersen komt zelden voor. En gezien de huidige economische situatie is het de vraag hoelang dit herstel nog door kan gaan.

Meer dan alleen het Coronavirus

Het Coronavirus heeft een ongekende impact op de economie en de financiële markten. Covid-19 zal dus nog geruime tijd de beurskoersen blijven beïnvloeden. Inmiddels is het voor beleggers wel duidelijk dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen sectoren die meer of minder gevoelig zijn voor de Coronacrisis of er zelfs van kunnen profiteren. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan farmacie en communicatietechnologie. Mocht er onverhoopt een tweede besmettingsgolf komen, dan is het door de spreiding over deze sectoren nog maar de vraag of beurzen weer zo snel en zoveel zullen dalen als in maart. Maar een nieuwe daling van de beurzen is dan wel te verwachten.

Naast het Coronavirus speelt nu ook de toenemende spanning tussen de Verenigde Staten en China een rol. Vooral Amerika beschuldigt China ervan dat het onvoldoende heeft gedaan om de virusuitbraak te beteugelen. Daarnaast worden de gemaakte handelsafspraken onvoldoende nagekomen, omdat China volgens president Trump de afgesproken importquota niet haalt. Ook probeert China in Hong Kong de democratische rechten te beperken. Dit is tegen het zere been van Amerika. Sommige analisten verwachten dat dit zou kunnen leiden tot een nieuwe Koude Oorlog.

Maatregelen voor de portefeuilles van Beheerd Beleggen

Een aantal weken geleden hebben we als reactie op de sterke koersdalingen aandelenfondsen bijgekocht. Hiermee brachten we de portefeuilles terug op de wegingen van oktober 2019. Dit betekent overigens nog steeds dat we een onderwogen positie in aandelen aanhouden (kijk bij Onderwegen in het ABC van beleggen). Na deze aankoop van aandelenfondsen zijn de beurzen verder gestegen.

Door de bovengenoemde onzekerheden zijn en blijven we voorzichtig. We zijn voorbereid om de risico’s in de portefeuilles verder af te bouwen als dat nodig blijkt. Dit doen we door het belang in aandelen en obligaties terug te brengen. In bepaalde portefeuilles kunnen we besluiten om extra goud op te nemen. Ondanks het feit dat de koers van goud door de combinatie van de extreem lage rente en politieke onzekerheden op het hoogste niveau sinds decennia staat, zorgt de opname van goud voor extra spreiding van het risico.

Michel Engbers, Directeur Vermogensbeheer Nationale-Nederlanden Bank