Ga direct naar inhoud

Sterk herstel na forse correctie

5 maart 2019

Na het teleurstellende vierde kwartaal van 2018 zijn de aandelenmarkten dit jaar voortvarend begonnen. In de maanden januari en februari is het marktsentiment volledig omgeslagen. Blijkbaar hebben de aandelenmarkten eind vorig jaar met teveel slecht nieuws rekening gehouden.

Meerdere redenen voor herstel

Het herstel op de aandelenbeurzen kwam onder andere door de publicatie van goede bedrijfscijfers. Daarnaast werd de door de Amerikaanse centrale bank ingelaste pauze in de reeks renteverhogingen positief ontvangen. Ook het zicht op een mogelijke oplossing voor het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China zorgde voor voorzichtig optimisme op de beurzen. Totdat een akkoord is bereikt kan de kwestie echter nog voor beroering blijven zorgen op de beurzen.

Angst voor recessie neemt af

Bij beleggers is de angst dat de wereldwijde groeivertraging later dit jaar zal uitmonden in een recessie in de Verenigde Staten of in de Eurozone inmiddels weggeëbd. De meest recente macrocijfers laten weliswaar een afzwakkende groei zien in de Verenigde Staten maar deze is nog steeds ruim 2,5%. In Europa scheerde de economie van Duitsland in januari langs de rand van een recessie. Wij verwachten dat de terugval tijdelijk is en in de tweede helft van 2019 herstel zal optreden.

Brexit blijft onrust zaaien

De Brexit zorgt nog steeds voor onrust op de financiële markten. De deadline van 29 maart nadert snel maar de uitkomst van de Brexit is nog onzeker. Uitstel is nu het meest waarschijnlijke scenario. Voor de economische groei in Europa is het van belang dat in ‘de verlenging’ alsnog een doorbraak in deze impasse wordt bereikt.

Modelportefeuilles profiteren van optimisme

Omdat ook de obligatiemarkten dit jaar goed zijn gestart hebben de modelportefeuilles volop geprofiteerd van het verbeterende marktsentiment. Het neutrale profiel is sinds 1 januari met 6,5% gestegen. Hoe lang het optimisme aanhoudt is niet te voorspellen, maar de fundamentele vooruitzichten zijn nog positief. Wij blijven wel bedachtzaam in het huidige beweeglijke beleggingsklimaat.