Ga direct naar inhoud

Overheden en centrale banken komen met steunmaatregelen

19 maart 2020

Misschien bent u, net als wij, thuis aan het werk. Of u draait extra lange diensten vanwege de hoge werkdruk in vitale beroepen. En wellicht bent u al op leeftijd en zit u thuis om te voorkomen dat u het virus oploopt. Allemaal willen we graag weten wanneer we het virus de baas worden en wat uiteindelijk de economische gevolgen zullen zijn.

Export onder druk

Nu we de richtlijnen van de overheid opvolgen heeft dat invloed op ons uitgavenpatroon. Sommige diensten zoals de sportschool en de tandarts mogen niet meer worden aangeboden. En sommige goederen kunnen niet meer worden gemaakt. Ook is door beperkt grensverkeer het transport van goederen nu lastiger, zo niet onmogelijk. Nederland staat daardoor als exportland extra onder druk.

Overheden en centrale banken in actie

Zoals we in de toespraak van premier Rutte hebben kunnen horen, doet de regering er alles aan om de economische gevolgen te compenseren. Dat wordt een ingewikkelde klus. Wereldwijd hebben regeringen vergelijkbare uitspraken gedaan en worden er miljarden gereserveerd om de gevolgen op te vangen. Ook centrale banken proberen de situatie in te schatten en nemen drastische maatregelen. Zij hebben als belangrijkste doel om het financiƫle systeem te ondersteunen en dat gebeurt nu volop.

We volgen de ontwikkelingen op de voet

Op de financiƫle markten zijn de gevolgen heel goed zichtbaar. Wij houden de situatie continu in de gaten. Mede op basis van onderzoek van gerenommeerde fondshuizen zoals bijvoorbeeld Morgan Stanley, UBS, NN IP en BlackRock maken wij dagelijks analyses van de mogelijke impact. Op dit moment doen we dit dus vanuit huis en kunnen we ons werk goed voor u blijven doen.

We hebben de langetermijnresultaten als uitgangspunt, maar wij zullen zeker direct ingrijpen wanneer wij daartoe de noodzaak zien. We hebben een tijd geleden al 10% van het aandelengedeelte verkocht. Ook hebben we bij Beheerd Beleggen een 5% weging in goud opgenomen ten laste van obligaties. Deze verdeling heeft enige bescherming geboden en past nog goed bij de huidige situatie.

Lichtpuntjes aan de horizon

Uit onze analyses komen ook lichtpuntjes naar voren. Zo zien wij dat overheden en centrale banken over de gehele wereld met fiscale en andere steunmaatregelen de impact op de economie zo klein mogelijk proberen te houden. Daarbij lijken ze alle opties te benutten die ze kunnen bedenken. Daardoor is, wanneer het virus onder controle komt, een snel herstel ook weer mogelijk.

Ook komt in China de economie weer langzaam op gang. Ondanks de sterk gedaalde productie en de opgelopen werkloosheid, gaat de Chinese overheid er vanuit dat aan het einde van het tweede kwartaal de economie weer goed draait. In de komende dagen zal steeds meer duidelijk worden over het verdere verloop.

China loopt met het virus twee maanden op ons voor. Dat kan wat houvast geven over hoe het verdere verloop zal plaatsvinden in de rest van de wereld. En dat biedt perspectief.

We leven in ongekende tijden, zowel economisch als sociaal. Laten we goed op elkaar passen en zoveel mogelijk de verspreiding van het virus beperken. Dan komen we hier als samenleving sterker uit.


Michel Engbers, Directeur Vermogensbeheer Nationale-Nederlanden Bank