29 mei 2019
Na de vliegende start van dit jaar is de stemming op de financiële markten inmiddels bedrukter. De escalatie van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China leidt ertoe dat beleggers voorzichtiger zijn geworden en wat winst hebben genomen.
Direct nadat de Amerikaanse president Trump begin mei via een tweet bekendmaakte een nieuwe reeks importheffingen aan China op te leggen, reageerde China met tegenmaatregelen. De gesprekken aan de onderhandelingstafel werden vervolgens gestaakt. Vooralsnog lijken er geen nieuwe onderhandelingen tussen beide landen gepland te staan. Een ontmoeting tussen de regeringsleiders tijdens de G20-top van eind juni kan misschien een opening bieden. De toegenomen onzekerheid over de handelsspanningen tussen beide landen zorgt wereldwijd voor wat onrust op de aandelenmarkten.
Hoe langer een oplossing uitblijft, des te meer neemt het negatieve effect van de dreigende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China op de wereldeconomie toe. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde er eerder voor dat de tariefverhogingen niet alleen schadelijk zijn voor China, maar ook voor de Verenigde Staten. De recente escalatie van het conflict zou volgens het IMF op korte termijn zo’n 0,3% van de wereldwijde economische groei kosten. De vraag is of het voorspelde herstel van de mondiale groei in de tweede helft van 2019 nog gerealiseerd gaat worden.
Wij verwachten dat Trump en de Chinese president Xi Jinping uiteindelijk toch tot een akkoord zullen komen. De kans is echter groot dat dat nog wel enige maanden gaat duren. Trump wil nu eerst de druk op China verder opvoeren. Maar met het oog op de verkiezingen in 2020 in de Verenigde Staten zit Trump niet te wachten op een sterk lagere economische groei en dalende koersen op de beurzen.
Beleggers houden tot dusver het hoofd koel. Dat is onder andere te danken aan de soepele opstelling van de centrale banken van beide landen over het monetaire beleid. De rentes blijven voorlopig laag. Aan de oproep van Trump om de rente te verlagen is door de Federal Reserve (nog) geen gehoor gegeven. Maar de ‘markt’ gaat momenteel al wel uit van een renteverlaging aan het einde van het jaar. Ook in China blijven de beleidsmakers de economie stimuleren. Daarnaast wordt de verzwakking van de Chinese munt, de yuan, vooralsnog niet tegen gehouden om het effect van de importheffingen te kunnen verminderen.
In maart bouwden we het risico in de modelportefeuilles af door 10% van de aandelenbeleggingen te verkopen ten gunste van liquiditeiten. Tot nu toe is dat een goed besluit geweest. Als wij kijken naar de politieke onzekerheden, de huidige macrocijfers en de recente bedrijfsresultaten houden wij hier voorlopig aan vast. Zodra de ontwikkelingen daar aanleiding toe zijn, zullen we de liquiditeiten weer investeren. Over het rendement van bijna 8%* sinds de start van dit jaar mogen we tevreden zijn.
* bruto rendement neutraal profiel per 25 mei 2019