Ga direct naar inhoud

Beïnvloeden de economische ontwikkelingen in Turkije uw beleggingen?

De hoge en verder stijgende inflatie bedreigen de economische groei van Turkije.
Lange tijd ging het goed in Turkije. De economische groei was de laatste jaren zeer sterk en de handel met Europa en andere landen liep voorspoedig. Turkije was een van de snelst groeiende opkomende landen met een relatief stabiele valuta en een grote interne afzetmarkt. De economische groei van de afgelopen jaren, ruim 7% in 2017, is grotendeels te danken aan de uitgaven van de overheid aan infrastructurele projecten. Deze projecten werden gedeeltelijk gefinancierd met geld van westerse banken. Ook waren er gesprekken gaande over toetreding tot de Europese Unie.

De situatie is veranderd. De inflatie in Turkije is sterk opgelopen naar nu meer dan 16% en de Turkse Lira is onderuit gegaan. De waarde is sinds begin dit jaar met ruim 50% gedaald. Dit is van invloed op de economische ontwikkeling voor 2019. Afgelopen week verlaagden de beoordelingsbureaus, zoals Moody’s en S&P, de kredietwaardigheid en voorspelden ze dat Turkije volgend jaar in een recessie zal raken.

Handelsmaatregelen door de Verenigde Staten

Turkije is in een handelsconflict geraakt met de Verenigde Staten die economische sancties hebben opgelegd aan Turkije. Zo zijn recent de importtarieven op Turks staal en aluminium verdubbeld naar 50% en 20%. Dit zorgde voor een verdere daling van de Turkse Lira ten opzichte van de US Dollar. Dit jaar is de munt al met ongeveer 60% in waarde gedaald.

Turkse beleggingen in modelportefeuilles

De omvang van de beleggingen in Turkije in onze modelportefeuilles is klein. Wat we wel zien is dat de situatie in Turkije gevolgen heeft voor andere opkomende landen waarin wij een groter belang hebben. Beleggers willen minder risico en gaan op zoek naar veiligere alternatieven buiten opkomende landen. De ‘risk off rally’ (situatie waarin beleggers minder risico zoeken) wordt versterkt omdat de rente in de Verenigde Staten is opgelopen en de US dollar sterk is. Veel beleggers zien de Verenigde Staten daarom als een veilig alternatief om in te beleggen. Vanzelfsprekend houden we de situatie in Turkije nauwlettend in de gaten.