Ga direct naar inhoud

Amerikaanse verkiezingen; van stemhokje tot rechtszaal

5 november 2020

Op 3 november mochten de Amerikanen stemmen wie de komende vier jaar hun president wordt: de zittende Republikeinse president Donald Trump of zijn Democratische uitdager Joe Biden.


Vooraf bestempelden de media de verkiezingen als ‘de belangrijkste ooit’. Een claim die we bij vrijwel elke presidentsverkiezing horen, maar dit keer meer van toepassing was. Nog nooit zijn er voorafgaand aan de verkiezingsdag zoveel stemmen per post uitgebracht. Waarschijnlijk heeft corona daarbij een rol gespeeld. En dat de opkomst met 73,7% historisch hoog was geeft ook aan dat Amerikanen deze verkiezingen belangrijker vinden dan voorgaande keren.

Wie als winnaar uit de bus komt is nog niet duidelijk

Op dit moment, donderdagochtend 5 november, is de winnaar nog steeds niet bekend. Ook al heeft President Trump in een persconferentie al wel geclaimd de winnaar te zijn. Op basis van de uitslagen die nu bekend zijn, ligt Biden aan kop. Maar in belangrijke swingstaten (staten zonder duidelijke politieke kleur) zijn nog niet alle stemmen geteld en zijn de verschillen klein. Voor de verkiezingen had Trump al laten doorschemeren dat hij vreesde voor fraude met het stemmen per post en dat hij de uitslag niet zomaar zou erkennen. Inmiddels heeft hij al een hertelling van een deel van de stemmen geëist. Dit betekent dat Trump en Biden zeer waarschijnlijk een periode van gerechtelijke strijd tegemoet gaan. De juridische messen zijn geslepen. Dat vinden beleggers niet leuk, die willen rust en duidelijkheid.

Verhoudingen in het Congres lijken ongewijzigd

Met het stemmen wordt ook bepaald hoe de zetelverdeling in het Congres eruit gaat zien. Het Congres bestaat uit de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Die twee instituten zijn enigszins vergelijkbaar met onze Eerste en Tweede Kamer. Inmiddels lijken de verhoudingen niet ingrijpend te zijn gewijzigd. De Republikeinse meerderheid in de Senaat lijkt te zijn behouden. In het Huis van Afgevaardigden lijken de Democraten hun meerderheid vast te houden.

Spannende periode voor financiële markten

De gangbare gedachte is dat Republikeinen staan voor lagere belastingen, en daardoor hogere winstgevendheid voor bedrijven en een sterke economie, dit is positief voor de aandelenbeurzen.

Democraten zijn meer voorstander van hogere overheidsuitgaven (bijvoorbeeld de wens voor een groot stimuleringspakket vanwege Covid-19) en dat zou op termijn ook goed zijn voor de Amerikaanse economie en dus de beurzen. Maar de ’angst’ voor hogere belastingen voor grote ondernemingen kan op termijn negatief zijn voor beurzen.

Omdat er nog geen duidelijke winnaar is, gaan we een onzekere periode tegemoet. Beleggers houden niet van onzekerheid dus verwachten wij dat de financiële markten, tot er duidelijkheid is, zeer beweeglijk zullen blijven. Een spannende periode en natuurlijk houden wij alles van dag tot dag in de gaten.

Michel Engbers, Directeur Vermogensbeheer Nationale-Nederlanden Bank