Ga direct naar: inhoud

Bloed, zweet en blaren: drie hardlopers en hun persoonlijke doelen voor de NN Marathon Rotterdam

De NN Marathon Rotterdam staat voor de deur. In het weekend van 8 en 9 april komen duizenden hardlopers van over de hele wereld in de havenstad samen om de historische afstand van 42,195 kilometer te rennen. De een zal er zijn of haar eerste marathon lopen, een ander is een door de wol geverfde veteraan. Zelfs de absolute wereldtop loopt mee.

Elke loper is uniek en ieder van hen is de afgelopen maanden op zijn of haar eigen manier bezig geweest met trainen. We liepen mee met drie bijzondere lopers tijdens hun training en spraken hen over de voorbereidingen, hun doelen voor de marathon en wat ze drijft om aan deze slopende duurloop mee te doen.

Abdi (28)

“Ik begon als kind met voetballen,” vertelt hij. “Maar eigenlijk was ik daar veel te eigenwijs voor. Ik wilde overal tegelijk zijn: ik wilde meeverdedigen, maar ook aanvaller zijn. Dat werkte dus niet. Dat eigenwijze, dat heb ik nog steeds. Daarom hou ik zo van hardlopen. Je hebt alles zelf in de hand en je kunt echt vrij zijn.”

Die vrijheid betekent veel voor hem. “Ik zou denk ik heel ongelukkig worden als ik een baas had die me constant zou vertellen wat ik moest doen. Ik voel me pas écht vrij als ik kan hardlopen. Ik heb weleens dat ik een dag rust moet nemen en dat ik dan meteen een onrustig gevoel krijg – alsof ik al dagen niet gelopen heb.”

“Ik train momenteel in Addis Ababa in Ethiopië. Dat ligt op zo’n 2.400 meter, waardoor je daar je lichaam extra kunt uitdagen. Bovendien train ik hier met een heel team van mensen die allemaal marathons lopen. Ik ben behoorlijk competitief, dus als ik tussen mensen loop die allemaal heel goed zijn, daagt dat me echt uit om mezelf naar nieuwe hoogten te brengen.”

Abdi lacht zachtjes, en noemt nog een groot voordeel van trainen in het buitenland: “Er zijn geen stoplichten! Dat is echt een groot verschil met Nederland. Als je hier loopt moet je om de minuut voor een rood stoplicht wachten. Of je loopt in de bossen en dan schrikken mensen zich een ongeluk als je met 19 kilometer per uur op ze afgerend komt.”

Zijn grote doel voor deze marathon? “Onder de 2.10.00 finishen. Er heeft op deze marathon in Rotterdam nog nooit een Nederlander onder de 2.10 gelopen, dus als ik dat record kan binnenslepen, ben ik enorm tevreden.”

Sofie (37) en Paul (42)

Sofie loopt samen met haar vriend Paul alweer haar derde marathon. Dat moet dit jaar sneller dan ooit, want ze wil koste wat kost haar tijd verbeteren. “En lachend over de finish komen,” zegt ze er gelijk bij. Ze begon met hardlopen om haar conditie op peil te houden, maar ze werd al snel een fanatiekeling. Dit jaar startte het koppel samen bij de NN CPC Loop in Den Haag. “We raakten elkaar al heel snel kwijt in de drukte, en zagen elkaar pas weer toen we vijftien seconden na elkaar finishten,” lacht ze. “Hadden we toch ongemerkt in hetzelfde tempo gelopen.”

De training kan best zwaar zijn, zegt ze. “Net zoals de marathon zelf. Maar het is voor beide dingen gewoon een kwestie van alles stapje voor stapje doen. Tijdens je training moet je jezelf steeds net iets meer pushen: steeds wat verder, steeds wat sneller. En tijdens de marathon zelf wordt het letterlijk: de ene voet voor de andere. Van drankpost naar drankpost. En jezelf eraan herinneren dat aan het einde een lekker koel biertje op je staat te wachten.”

Je moet bij zo’n marathon ook niet te veel bij elkaar willen blijven, vindt ze. “In je eigen tempo lopen, daar gaat het om. Als je je laat opjutten, dan zit je er zo doorheen. Dit jaar gaan we niet eens proberen om bij elkaar te blijven. Ons plan: je start samen, hoort het startschot, geeft elkaar een high five en loopt dan gewoon je eigen race. Steun kun je ook langs de kant vinden, daar staan zó veel mensen om je aan te moedigen. Zeker bij deze marathon in Rotterdam.”

Marlou (27)

Voor Marlou wordt dit haar eerste marathon. Haar voornaamste doel is dan ook de marathon uitlopen. Gelukkig heeft ze al wel aardig wat ervaring met hardlopen. Op haar blog Lourunstheworld schrijft ze over hoe ze de wereld rondreist om op de meest bijzondere plekken hard te lopen.

“Het is de enige sport waar ik echt goed in ben,” vertelt ze lachend. “Bovendien is het zo heerlijk laagdrempelig: je hoeft alleen maar je schoenen mee te nemen en dan kan je lopen waar je wilt. Dat vind ik heerlijk.” Het hardlopen is voor haar dan ook een perfecte manier om de wereld te ontdekken. “Zeker als je gaat hardlopen als je op reis bent, kom je vaak op plekken waar je anders misschien nooit zou komen. Je ziet zoveel meer met je hardloopschoenen aan.”

Als je al op zoveel bijzondere plekken bent geweest, is het dan nog wel wat aan om in Rotterdam te lopen? “Voor mij zeker wel,” zegt ze. “Het stond sowieso al een hele lange tijd op mijn lijstje omdat zoveel mensen in mijn kennissenkring hem al hebben gelopen. En bovendien: het is mijn eerste marathon, dus ik vind het echt superspannend. Ik ben ook heel benieuwd naar die ontlading aan het einde. Dat moet wel heftig zijn – je leeft er zó naartoe. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit zo lang en intens voor iets heb getraind.”

Uiteindelijk doet Marlou het vooral voor de uitdaging. “Ik ben heel benieuwd wat het met me doet, dat je zoveel meer kan dan dat je ooit dacht te kunnen. Het is echt stapje voor stapje, het trainen voor zo’n marathon. Op een gegeven moment ren je ineens afstanden waarvan je denkt: wauw, ben ík dat?!”

We wensen iedereen enorm veel succes bij het lopen van de NN Marathon Rotterdam. Nationale-Nederlanden. Supporter van alle hardlopers.