Ga direct naar inhoud

Boegbeelden aan het woord: De plastic s(l)oep

Sinds 2019 steunt NN Group Plastic Whale in hun strijd tegen plasticvervuiling. Het doel van de samenwerking is het vergroten van bewustwording rond dit probleem. In dit kader is ook de Plastic Whale documentaire ‘De Plastic S(l)oep’ door NN Group mogelijk gemaakt. In deze online video ontmoet onderzoeksjournalist Jeroen Smit vier rolmodellen van de toekomst op het gebied van plastic reductie. Zij vertellen over hun strijd tegen de snelgroeiende plastic soep.

De Plastic S(l)oep

Steeds meer mensen zijn zich bewust van de gevolgen van plastic afval. Dat is een mooie start maar er is meer nodig, en snel. Elk jaar wordt wereldwijd zo’n honderd miljard dollar aan plastic weggegooid. Omdat al die flessen, rietjes en tandenborstels niet vergaan, groeit de plastic soep onverminderd hard door. Daarom wordt bewustwording van dit onderwerp iedere dag belangrijker.

Door plastic te vissen en uit plastic afval economische waarde te creëren, enthousiasmeert Plastic Whale mensen om actief een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de plastic soep. Van het opgeviste plastic worden bijvoorbeeld prachtige sloepen en kantoormeubilair gemaakt. Ook zet de organisatie zich in om het bewustzijn rond het gebruik van plastic te vergroten.

De documentaire ‘De Plastic S(l)oep’ vertelt de inspirerende verhalen van Saskia, Lars, Nicholas en Eric. In de NN Plastic Whale boot gemaakt van grachtenplastic vaart Jeroen Smit door Amsterdam. Onderweg pikt hij de boegbeelden op die ieder op hun eigen manier het plastic probleem aanpakken. Ze laten de urgentie zien én zijn het bewijs dat we met elkaar snel in actie kunnen komen.

Wil je meer zien?

‘De Plastic S(l)oep’ is hieronder voor iedereen te bekijken, ook staat het op de website van Plastic Whale. Wie na het bekijken van de film direct in actie wil komen, vindt op de website van Plastic Whale praktische tips om zich aan te sluiten bij hun missie. En iedereen kan meedoen.

Wat doet NN verder?

Als onderdeel van het partnerschap met Plastic Whale zijn een aantal zaken bereikt. Zo heeft NN Group Plastic Whale een NN boot laten maken van gerecyclede PET-flessen. Deze boot wordt sinds september 2019 door de plasticvissers van Plastic Whale ingezet om de grachten van Amsterdam plasticvrij te maken.

NN Group heeft in 2019 de ‘NN Plastic Pledge’ onderteken als onderdeel van een breder programma om onze eigen kantooromgeving verder te verduurzamen. Hierin is de ambitie uitgesproken om single-use plastics te verwijderen of te vervangen door alternatieven. Verder streeft NN Group ernaar om bewustzijn te creëren bij medewerkers en samen met leveranciers te werken aan duurzaam gebruik van – en de alternatieven voor – plastic. Het motto is: refuse, reduce en recycle!

NN Group was al eerder ‘launching partner’ van Plastic Whale by Vepa, een volledig circulaire kantoormeubellijn. Uniek aan het productieproces is dat Plastic Whale zelf de grondstof voor vervaardiging van het meubilair opvist. Het meubilair wordt namelijk deels vervaardigd uit Amsterdams grachtenplastic en daarmee pakt het direct het probleem van de plastic soep aan. De boardroomtafel en bijbehorende stoelen zijn in 2018 geplaatst in het hoofdkantoor van NN Group in Den Haag. Op dit moment zijn wij bezig met verdere verduurzaming en circulaire verbouwing van onze panden.