Ga direct naar inhoud

Reis door de tijd met de Eregalerij

Een grappige foto maken van de hond, of een leuke selfie met een vriend: met je mobieltje is het zo gepiept. Maar toen in 1842 voor het allereerst een foto werd gemaakt in Nederland, ging het er wel even anders aan toe. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar het maken van die foto duurde een paar(!) uur.

In de afgelopen 180 jaar is er dus veel veranderd in de wereld van fotografie. Hoe die verandering eruitziet, kun je nu zien in het Nederlands Fotomuseum. Vorige maand opende daar de Eregalerij van de Nederlandse fotografie, een permanente tentoonstelling van 99 foto’s. Wij vroegen directeur Birgit Donker waarom je de Eregalerij echt moet zien.

Birgit, wat maakt de Eregalerij van de Nederlandse fotografie zo speciaal?

“Voor zover wij weten, bestaat er nergens ter wereld zo’n Eregalerij. Het is dus een unieke tentoonstelling. De 99 foto’s vertellen het verhaal van de Nederlandse fotografie. Daar kun je je helemaal in onderdompelen. De Eregalerij begint met de allereerste foto uit 1842 en eindigt met foto’s die nog dit jaar gemaakt zijn. Je maakt aan de hand van de foto’s dus eigenlijk een reis door de tijd.”

Voor zover wij weten, bestaat er nergens ter wereld zo’n Eregalerij. Het is dus een unieke tentoonstelling."

Hoe hebben jullie de foto’s voor de Eregalerij gekozen?

“Er is een selectie gemaakt uit miljoenen foto’s. Daarbij was steeds de vraag: wat maakt deze foto bijzonder en in hoeverre heeft deze bijgedragen aan de ontwikkeling van fotografie in Nederland? Het waren soms moeilijke keuzes, maar het is een prachtige selectie geworden!”

Wat is volgens jou de grootste ontwikkeling die fotografie heeft doorgemaakt?

“Dat is natuurlijk de technische ontwikkeling. Gelukkig is fotograferen geen lang, ingewikkeld proces meer zoals in de negentiende eeuw. We kunnen nu allemaal supersnel een foto maken met onze telefoon. Een andere belangrijke ontwikkeling is dat iedereen tegenwoordig foto’s kan maken, en dus niet alleen fotografen. Toch is niet iedereen fotograaf, daarvoor moet je een bijzonder talent hebben. Ook dat willen we laten zien met de Eregalerij.”

Waarom bestaat de Eregalerij uit 99 foto’s – en dus geen 100?

“Eén plek in de Eregalerij is leeg. Het publiek mag deze honderdste foto zelf invullen. Zo kan iedereen een foto toevoegen die voor hem of haar de Eregalerij compleet maakt.”

Welk beeld uit de Eregalerij raakt jou het meest?

“Natuurlijk zijn alle beelden me even lief. Maar ik word bijzonder geraakt door die allereerste foto uit 1842. Een meisje met pijpenkrullen, Charlotte Asser, poseert voor haar vader. Ze kijkt heel serieus en heeft met haar ene hand haar andere arm vastgepakt om maar niet te bewegen. In die tijd moest je nog lang stil zitten en was fotografie nog een soort wonder. Ontroerend om te zien hoe ze haar best doet en dat wij dat na zo veel tijd nog zo haarscherp kunnen zien!”

Trotse partner

Nationale-Nederlanden is sinds 2017 trotse partner van het Nederlands Fotomuseum. Met dit partnership investeren we in cultuur, om zo een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving. Ook stimuleren we samen met het Nederlands Fotomuseum nieuw talent, bijvoorbeeld tijdens de portfoliodag op maandag 27 september.