Ga direct naar inhoud

Rembrandt Reality: waar nieuw en oud samenkomen

Ontdek Rembrandt’s meesterwerk vanaf je eigen bank

Samen met het Mauritshuis presenteren wij de app Rembrandt Reality. Via deze app brengen wij kunst en technologie samen. Bij jou thuis! Download de app en kom alles te weten over één van de prachtigste schilderijen van Rembrandt: 'De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp'.

Rembrandt Reality app

Met de app Rembrandt Reality* reis je terug naar 1632, waar je met Augmented Reality een meesterwerk van Rembrandt instapt: De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp. Met de app op je smartphone of tablet plaats je een virtuele poort in jouw omgeving. Stap door de poort en loop het anatomisch theater van 1632 binnen, De Waag in Amsterdam. Ervaar een 360° view van Dr. Tulp en zijn collega-artsen, die het lichaam van de misdadiger Aris Kindt bestuderen. De app vertelt je ook de verhalen achter het schilderij. Wist je bijvoorbeeld dat het lichaam in werkelijkheid maar één hand had, maar Rembrandt twee handen heeft geschilderd?

*Beschikbaar voor minimaal Android 7.0 en Apple iOS 11

De geschiedenis achter het schilderij

‘De Anatomische les’ was één van de eerste grote opdrachten voor Rembrandt. Hij maakte het in opdracht van het Amsterdamse Chirurgijnsgilde toen hij 25 jaar oud was en het werd zijn doorbraak. Op het meesterwerk is de anatomische les te zien die dokter Tulp in januari 1632 in Amsterdam gaf. Anatomische lessen waren in die tijd erg populair. Het publiek kon een kaartje kopen om een les bij te wonen. Rembrandt heeft hier op een originele manier op ingespeeld. Hij schilderde de les waarin een arm bestudeerd werd zo, dat je als kijker het gevoel hebt dat je zelf in het anatomische theater aanwezig bent en de les vanaf een afstandje volgt.

The making of

Om het schilderij tot leven te brengen zijn lookalikes van de personen op het schilderij geheel gestyled in kleding uit die tijd. Daarna zijn deze personen gescand met een 3D scanner bestaande uit 600 spiegelreflexcamera’s. Ook het oorspronkelijke anatomische theater in de Waag in Amsterdam is op deze manier vastgelegd. De scans zijn vervolgens samengevoegd en verwerkt in een app. Aan het project werkten kunsthistorici nauw samen met de makers van de app. Op deze manier is hun kennis van Rembrandt vertaald naar een app, die net als Rembrandt z’n tijd ver vooruit is.

Rembrandt Reality app wint meerdere prijzen

Met onze app Rembrandt Reality wonnen we meerdere prijzen. Bij de prestigieuze Spin Awards wonnen we een gouden Spin Award (categorie Mobile) en een zilveren Spin Award (categorie AV/VR). Verder sleepten we met de App twee Gouden Lovies en een Bronzen Lamp (ADCN – Dutch Creativity Awards) binnen. Samen met het Mauritshuis en creatief bureau Capitola zijn we heel trots op deze prijzen!

NN Group en het Mauritshuis

Het schilderij ‘De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp’ is te bewonderen in het Mauritshuis. Sinds 2016 is NN Group trotse partner van het Mauritshuis. Als hoofdsponsor zet NN Group zich in om een breder en internationaler publiek te enthousiasmeren voor het museum en zijn bijzondere collectie - onder andere door het mogelijk maken van tentoonstellingen, het helpen aantrekken van een nieuwe jongere doelgroep, en door nog meer internationale zichtbaarheid te creëren. Meer weten over Nationale-Nederlanden en kunst? Ga naar Kunst en cultuur.