Ga direct naar inhoud

Meer unieke Nederlanders

We hebben in Nederland veel met elkaar gemeen. Toch zijn we allemaal anders. Dat zie je ook terug bij alle personen in onze campagne. Hieronder lees je wie ze zijn en wat hen uniek maakt.

Tim van der Wiel

Er is maar één Nederlander die op zijn 13e al meer dan een miljoen Twitter-volgers had. Tim leerde dat het op social media niet alleen om likes gaat. Hij begon samen met zijn compagnon een bedrijf genaamd GoSpooky. Een socialmediamarketingbureau dat inmiddels is uitgegroeid tot een bedrijf met een miljoenenomzet. Lees meer over Tim op www.gospooky.com.

Valerie Toonen

Er is maar één Nederlander die karate leerde om haar zoon, Nordinjo, te trainen. Voorheen werd Nordinjo door zijn vader getraind, die door een ongeval uitviel en dit nu niet meer kan doen. Valerie besloot het trainen van haar partner over te nemen. Met grote inspanning leerde zij de sport, allemaal om haar zoons karatedroom werkelijkheid te zien worden. Bekijk meer over Nordinjo.

Rob Hillenbrink

Er is maar één Nederlander waar de Nederlandse filmindustrie niet zonder kan. Rob maakt al jarenlang de props voor bijna elke Nederlandse film, serie en commercial. Hij maakt samen met zijn zoon maskers, monsters en meer. Rob hoopt dat hij zijn bijzondere vak zijn hele leven kan uitoefenen; tot nu toe is hij niet te stoppen. Lees meer over Rob op www.robspropshop.com.

Pauline van Dongen

Er is maar één Nederlander die alles over techniek leerde om het in haar modeontwerpen toe te passen. De werken van Pauline zijn bijzonder: ze maakt jassen met zonnepanelen, hardloopshirts die licht geven en kleding die intelligent is. Ze laat zich inspireren door biologie, scheikunde en natuurkunde, maar de mens achter al deze ontwikkelingen vormt uiteindelijk haar grootste inspiratiebron. Hiermee onderzoekt zij de grenzen van de mode en zet ze zichzelf op de kaart. Lees meer over Pauline op www.paulinevandongen.nl.

Thomas Olde Heuvelt

Er is maar één Nederlander die de Hugo Award heeft gewonnen. De prijs die alleen de grootste thriller- en fantasyschrijvers voor hem wonnen. Dat deed Thomas met zijn verhaal ‘The Day the World Turned Upside Down’. Zijn spannende, fantastische thrillers verschijnen over de hele wereld. En zoals bij eerdere winnaars van de prijs gebeurde, worden nu ook Thomas’ boeken verfilmd in Hollywood. Te beginnen met zijn boek ‘HEX’ uit 2013. Iedere Nederlander heeft een bijzonder verhaal, Thomas heeft er meerdere. Lees meer over Thomas op: www.oldeheuvelt.com

Lenny Popelier

Er is maar één Nederlander met het eerste Nederlandse kattencafé. Een paar jaar geleden belandde Lenny in Tokio in een kattencafé tussen de spinnende katten. Ze was meteen verliefd en richtte al snel kattencafé Kopjes op. Daar wonen acht katten, die zorgen voor een bijzondere energie. Bezoekers kunnen er twee uur tot rust komen. Zeker niet langer, want Kopjes is zó populair dat de volgende dan alweer op de stoep staan. Lees meer over het kattencafé van Lenny op: www.kattencafekopjes.nl/about

Lotje Groot

Er is maar één Nederlander die meer pannenkoeken op kan dan haar vader. Eén keer per maand is het feest in Eindhoven, dan bakt de vader van Lotje pannenkoeken. Het brandalarm geeft ritueel aan dat de eerste pannenkoek mislukt. Een paar pannenkoeken later is het zover, onbezorgd genieten in een veilig thuis.

Jelle Houben

Er is maar één Nederlander die een woonwijk ontwerpt voor familie en vrienden. Jelle beloofde als klein jongetje dat hij een huis voor zijn moeder zou bouwen, hij is inmiddels architect, en maakte deze belofte waar. Hij stopte niet bij het huis van zijn moeder, maar ontwierp een hele wijk. Met een ideaal thuis voor zichzelf en zijn gezin, met zijn vrienden als buren.

Jeanine Grasmeijer

Er is maar één Nederlander wereldkampioene freediving. Ze duikt naar diepten van 90 meter of meer, zonder zuurstoffles. Jeanine is zo fanatiek, dat soms zelfs haar studie geneeskunde moet wijken om te kunnen trainen. En bepaald niet voor niks, want in 2015 werd zij wereldkampioene freediving met een duik naar liefst 82 meter diepte. Dit jaar heeft zij zelfs een 2e wereldrecord op haar naam weten te zetten door met één ademteug naar 92 meter diepte te duiken.

Ralf Bartsch

Er is maar één Nederlander die Fiona leerde fietsen. En dat is haar vader Ralf. In het dagelijks leven maakt hij prachtige 3D-filmpjes voor bedrijven. Maar veel belangrijker is: hij leert z’n dochter fietsen. Al is het nog wel een beetje wiebelig. Wat je als kind van je vader leert, is altijd kostbaar. Je vergeet het nooit meer. Zeker niet als het gaat om een van de eerste dingen die je als Nederlander wilt kunnen.

Theo Jansen

Er is maar één Nederlander die strandbeesten laat lopen. De kunstwerken die Theo van pvc-buizen maakt, lopen en leven van de wind. ‘Het zijn organismen’, aldus Theo. En zijn droom is dat ze zelfstandig langs de Nederlandse stranden zullen blijven lopen. Zijn bijzondere creaties blijven niet onopgemerkt. Theo reist er de hele wereld mee rond. Lees meer over Theo op: www.strandbeest.com

Berndnaut Smilde

Er is maar één Nederlander die wolken maakt. Binnen. En dat is kunstenaar Berndnaut. Met speciale installaties zorgt hij voor de ideale omstandigheden in een ruimte, zodat er een wolk kan ontstaan. Zodra die hangt, maakt hij daar met fotografen prachtige foto’s van. Met contrast tussen de zachte, fluffy wolken en de harde lijnen van architectuur. Voor zijn nieuwste project maakt hij regenbogen. Lees meer over Berndnaut op: www.berndnaut.nl

Oma Mug

Er is maar één Nederlander die de recepten van oma Mug kent. En dat is – jawel – oma Mug (71) zelf. Ze kookt het liefst voor haar familie. Twee keer per maand staat ze met haar kleinkinderen op de markt in Amsterdam. Oma Mugs kraampje is versierd met mooie doeken, als een echte warung. Haar gerechten zijn zo populair dat vaste klanten zelfs af en toe bij haar thuis komen eten.

Peter Eggink

Er is maar één Nederlander die de Merlin Award won. Dat is zeg maar de Oscar voor illusionisten. Op zijn vierde verjaardag kreeg Peter zijn eerste goocheldoos. Sinds z’n zevende treedt hij op. En nu bedenkt hij trucs. Die verkoopt hij aan de bekendste goochelaars en illusionisten, over de hele wereld. Met z’n award staat Peter als eerste Nederlander in het rijtje der allergrootsten. Lees meer over Peter op: www.peter-eggink.com

Marja Moors

Er is maar één Nederlander die kan zeggen dat Irene Moors haar zusje is. En dat is Marja Moors. Met zo’n bekende zus ben je al snel ‘de zus van’. Maar Marja zelf kun je kennen van haar bijzondere bedrijf Dreaming Together. Het bedrijf is gespecialiseerd in dromen. Dromen kunnen veel over ons zeggen. En dat kun je bij Marja ontdekken. Ook kun je bij haar een droomworkshop volgen. Of je je dromen herinneren tijdens een droomontbijt. Lees meer over het bedrijf van Marja op: www.dreamingtogether.nl

Afua Ofori Agyeiwaa

Er is maar één Nederlander de grootste fan van Comfort Ofori, Nederlands kampioene turnen onder 12 jaar. Afua is de ongelooflijk trotse moeder van Comfort, ook wel Conny genoemd. Haar trainer vindt Comfort een natuurtalent. ‘Alles lijkt vanzelf te gaan.’ Afua weet wel beter: Comfort traint elke dag keihard en doet veel toernooien. Haar grootste fan zit altijd op de voorste rij.

Freddy Tratlehner

Er is maar één Nederlander die tegenwoordig ook kleding ontwerpt. En dat is Freddy, beter bekend als rapper Vieze Fur van De Jeugd van Tegenwoordig. Momenteel werkt hij hard aan een nieuwe collectie. Maar ook weer niet te hard, want er moet wel tijd over blijven voor andere dingen. Zoals varen door de polder, ontspannen kokkerellen, door de stad wandelen of op een quad rondraggen. Freddy is een Nederlander die van vele markten thuis is. Lees meer over Freddy op: www.dejeugdvantegenwoordig.com