Ga direct naar inhoud

Dichter des Vaderlands dicht kracht Rotterdamse vrouwen

Rotterdam, 27 november 2015

Met een Grande Finale nadert Kracht on Tour haar afsluiting. Op initiatief van minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is Kracht on Tour in november 2014 in verschillende regio’s gelanceerd waaronder Rotterdam. Verschillende organisaties hebben in de havenstad de handen in een geslagen om samen de financiële zelfstandigheid van vrouwen in Rotterdam te vergroten. Ter inspiratie voor de vrouwen van Kracht on Tour heeft Anna Vegter, dichter des Vaderlands een gedicht gemaakt. Hierin richt de Rotterdamse zich tot de vrouwen in haar woonplaats en in heel Nederland.

Het gedicht ‘Hoe Rotterdam werkt’ inspireert, fascineert, en breekt een lans voor vrouwen om krachten te bundelen en aan de slag te gaan. Om te werken richting dat doel, die baan, dat netwerk, die stage of dat financiële inzicht. Kracht om door te gaan, ook als het lastig is. De voor Rotterdam zo bekende daadkracht, wordt hierbij in praktijk gebracht.

De landelijke afsluiting van Kracht on Tour is in Den Haag op vrijdag 27 november. Alle deelnemende regio’s presenteren hier in een Grande Finale op aansprekende wijze hun initiatieven. Tevens reikt de minister middags de Joke Smitprijs voor vrouwenemancipatie uit. Kracht on Tour staat voor het bundelen van krachten, om samen de financiële zelfstandigheid van deze vrouwen te vergroten. Door meer aandacht te schenken aan hun kracht en talenten. Door hen te stimuleren deze talenten te benutten, met respect voor elkaars kwaliteiten en sterke kanten. Deelnemende partijen in Rotterdam (DEAL-makers) zijn: Gemeente Rotterdam, Werkgeversservicepunt Rijnmond, Watertalent, Croon Electrotechniek, Erasmus Universiteit, Dona Daria, RET, Havenbedrijf en Nationale-Nederlanden.

Een paar voorbeelden van resultaten die afgelopen jaar in Rotterdam zijn behaald:

  • Gemeente Rotterdam en Helpdesk ‘Vrouwen in de lift’ hebben meer dan 50 vrouwen begeleid bij hun economische zelfstandigheid met advies, begeleiding en coaching.
  • Gemeente Rotterdam, Werkgeversservicepunt Rijnmond, Dona Daria en Croon Electrotechniek hebben ‘bootcamp’ voor vrouwen georganiseerd.
  • Gemeente Rotterdam, Werkgeversservicepunt Rijnmond en RET zijn traject gestart om meer vrouwen aan de slag te krijgen als bus- of tram chauffeur.
  • Nationale-Nederlanden heeft met ‘Vrouwen in de lift’ een korte training gegeven om de kansen van werkzoekende vrouwen te vergroten.
  • Nationale-Nederlanden heeft workshops en een event ‘Jouw Nu & Later’ georganiseerd voor verschillende groepen vrouwen, onder wie vrouwelijke ondernemers in de creatieve sector met als doel hun economische onafhankelijkheid te vergroten.

Over Nationale-Nederlanden

Nationale-Nederlanden is een financieel dienstverlener met ruim 5 miljoen particuliere en zakelijke klanten in Nederland. Dagelijks zetten meer dan 5000 medewerkers zich in om de financiële toekomst van onze klanten veilig te stellen. Nationale-Nederlanden is al 170 jaar actief op de Nederlandse markt en biedt verzekeringen, pensioenen en bancaire producten. Het is onderdeel van NN Group, een internationale verzekeraar en vermogensbeheerder met een beursnotering aan Euronext Amsterdam.