Ga direct naar inhoud

TÜV Nederland en Perfect Day lanceren cyber security samenwerking voor verzekeringsmarkt

Eindhoven/ Den Haag, 28 januari 2021

Verzekeraars en verzekeringsadviseurs kunnen vanaf vandaag gebruikmaken van Cyber Smart Business om de digitale en data risico’s van hun zakelijke klanten in kaart te brengen. De gezamenlijke propositie van certificatie- en inspectie-instelling TÜV Nederland en Perfect Day biedt hulp aan kleine en middelgrote bedrijven om meer grip op hun digitale veiligheid te krijgen. Cyber Smart Business sluit aan op de Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid dat een consortium bestaande uit onder andere het Verbond van Verzekeraars en CCV onlangs lanceerden.

“Verschuiving van fysieke naar digitale risico’s vraagt om brede oplossing”

Verschuiving van risico’s

Voor beide partijen staat voorop dat deze service toepasbaar is voor zowel de ondernemer, als de verzekeringsadviseur en de verzekeraar. “In de gehele markt zien we een verschuiving van fysieke risico’s naar digitale risico’s. Dit zal in de komende jaren blijven toenemen. Dit is niet alleen een uitdaging voor bedrijven, maar óók voor de verzekeringsbranche” verklaart Reijer van Woudenbergh, sales & marketing manager Perfect Day, het onafhankelijke cyberbedrijf voor het mkb van Nationale-Nederlanden. “Cyber Smart Business helpt in de eerste plaats het mkb-bedrijf vooruit. Het is noodzakelijk dat zij een hogere standaard gaan zetten voor wat betreft hun digitale veiligheid.”

Vervolg op Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid

Cyber Smart Business is gebaseerd op een gezamenlijk ontwikkeld model waarbij cyber en data security in de brede zin onder de loep worden genomen. De dienst is een logisch vervolg op de Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid, dat bestaat uit 11 vragen en 4 risicocategorieën. “Deze vragen zijn een uitstekend startpunt voor een mkb-bedrijf” aldus Remco Bosch, Manager Security & Risk Inspections bij TÜV Nederland. “In de praktijk zul je echter zien dat vervolgens de behoefte ontstaat om door te pakken. Cyber Smart Business is dan een logisch vervolg.

5 Pijlers

Hoe gaat dit in de praktijk? Een cyber expert van Perfect Day bezoekt het bedrijf. Hij beoordeelt de digitale risico’s op basis van 5 pijlers: informatietechnologie (IT), operationele technologie (OT), mensen, wetgeving (AVG en Wbni) en noodproces. Vervolgens helpt hij de ondernemer in samenwerking met zijn eigen IT-leverancier het op te lossen. TÜV Nederland voert een onafhankelijke inspectie uit op de uitvoering, volledigheid van onderbouwing en de resultaten.

Verzekeringsbranche

Cyber Smart Business is ontwikkeld voor de verzekeringsbranche. “Voor verzekeraars is dit een betrouwbare manier om te toetsen wat voor risico ze in de boeken nemen” verklaart Bosch. “En dat niet alleen,” vult Van Woudenbergh aan, “voor verzekeringsadviseurs is het een totaaloplossing om het punt digitale veiligheid in de zorgplicht voor de klant in een keer af te kunnen vinken. Maar uiteindelijk is Cyber Smart Business geschikt voor elke ondernemer. Iedereen die serieus werk wil maken van cyber- & data security en dit ook aan klanten of opdrachtgevers en leveranciers wil uitdragen, moet vooruitdenken op het gebied van cyber security.”


Over TÜV Nederland

TÜV Nederland draagt in onafhankelijke beoordelingen al jarenlang bij aan de bevordering van cyberweerbaarheid. Dit door middel van bijvoorbeeld ISO 27001, NEN 7510 of IEC 62443 certificering, maar ook Cybersecurity Risico Inspecties. De Cyber Smart Business is een belangrijke aanvulling op ons portfolio op het gebied cyberweerbaarheid.

Over Perfect Day

Perfect Day helpt mkb en zzp ondernemers door snel, makkelijk en goedkoop inzicht te krijgen in de digitale veiligheid van hun bedrijf. Daarbij kijken we niet alleen naar techniek (IT&OT), maar ook naar medewerkers, processen en wetgeving (AVG). Perfect Day is ontstaan in het innovatielab van Nationale-Nederlanden.