Ga direct naar inhoud

Proefprocedure over uitleg Europese Hof niet beëindigd om einduitspraak te voorkomen

29 oktober 2015

Een aantal media heeft gepubliceerd dat NN een proefprocedure over beleggingsverzekeringen zou hebben geschikt om te voorkomen dat een voor haar ongunstig eindvonnis zou worden gewezen. NN hecht er aan om op de berichtgeving te reageren.

NN heeft een aantal jaren geleden een proefprocedure gestart om duidelijkheid te krijgen van het Europese Hof over de reikwijdte van de derde Levensrichtlijn, die gaat over door verzekeraars te geven informatie over hun verzekeringen. Een proefprocedure is enkel gericht op het krijgen van een uitspraak over een principiële rechtsvraag en ziet niet op het krijgen van een beslissing in een individuele zaak. Met de uitspraak van het Europese Hof van 29 april 2015 is de aan het Hof gestelde principiële vraag beantwoord en kon de proefprocedure worden beëindigd. Dit is dan ook op 29 mei 2015 gebeurd. Anders dan de media suggereren, is dan ook geen sprake van een beëindiging om een eindvonnis van de rechter te voorkomen. Ook is geen sprake van een schikking, die achteraf zou zijn gesloten.

Over de uitleg van het Europese Hof wordt nu doorgeprocedeerd bij, onder andere, dezelfde rechtbank die de principiële vraag aan het Europese Hof heeft gesteld. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de collectieve procedure die door Woekerpolis.nl tegen NN is gestart. De door het Europese Hof gegeven uitleg van de derde Levensrichtlijn is in lijn met de standpunten die NN in de proefprocedure bij het Hof had ingenomen.