Ga direct naar inhoud

Nieuwe opnamemogelijkheid pensioen

Maximaal 10% ineens opnemen op de ingangsdatum van pensioen en lijfrente

Onderdeel van het Pensioenakkoord is de introductie van een opnamemogelijkheid van maximaal 10% van het pensioen- en lijfrentekapitaal. Op 3 september is het wetsvoorstel naar de Tweede kamer gestuurd.

Wetsvoorstel Wet bedrag ineens

Nederland is een van de weinige landen waar geen opnamemogelijkheid van opgebouwd pensioenkapitaal bestaat. Daar staat tegenover dat er in alle pensioencontracten wel zekere een variatie in de hoogte van de pensioenuitkering mogelijk is.

Onderdeel van het Pensioenakkoord is de introductie van een opnamemogelijkheid van maximaal 10% van het pensioen- en lijfrentekapitaal. Op 3 september is het wetsvoorstel naar de Tweede kamer gestuurd. De gewenste ingangsdatum voor het onderdeel 'opname bedrag ineens' is 1 januari 2022.

Rekenvoorbeeld

Eric heeft € 100.000,- op zijn lijfrente-opbouw rekening staan. Hij heeft net zijn eerste AOW-uitkering ontvangen en wil zijn inkomen aanvullen met een lijfrente-uitkering. Voor een bedrag van € 60.000,- koopt hij een uitkerende tijdelijke oudedagslijfrente aan met een duur van 5 jaar. De resterende € 40.000,- laat hij op de opbouwrekening staan. Eric ontvangt ruim € 12.000,- per jaar van zijn uitkeringsrekening. Maakt Eric gebruik van de opname ineens, dan kan hij (maximaal) € 6.000,- (= € 60.000,- x 10%) ineens ontvangen. Daarna ontvangt hij 5 jaar lang € 10.814,-.

Na 5 jaar gebruikt Eric het resterende bedrag van zijn lijfrente-opbouwrekening voor een uitkerende tijdelijke oudedagslijfrente van 5 jaar. Ook nu kan Eric weer gebruik maken van de opname van een bedrag ineens.