08
januari
2019
|
07:56
Europe/Amsterdam

Nederlanders trappen gaspedaal te diep in

Samenvatting

Nederlanders rijden te hard. Een meerderheid van de automobilisten (54% man, 51 % vrouw) geeft toe het gaspedaal te diep in te trappen.


Nederlanders rijden te hard. Een meerderheid van de automobilisten (54% man, 51 % vrouw) geeft toe het gaspedaal te diep in te trappen. En het liefst doen we dit met te harde muziek (51%). Ook stapt 1 op de 5 Nederlanders te moe achter het stuur. Automobilisten ergeren zich bij medeweggebruikers vooral aan bumperklevers, maar opvallend is dat slechts 5% zegt hier zelf schuldig aan te zijn. Dit blijkt uit een onderzoek naar rijgedrag in Nederland van Nationale-Nederlanden dat eind vorig jaar is uitgevoerd door DirectResearch.

Bumperkleven en bellen in de auto grootste ergernis in het verkeer

Bijna de helft van de automobilisten (47%) vindt bumperklevers achter zich vervelend, op de voet gevolgd door medeweggebruikers die hun telefoon achter het stuur gebruiken (37%). Ook vinden Nederlanders onnodige linksrijders irritant (34%) en ergert 32% zich aan bestuurders die hun richting niet aangeven. Gelukkig bewaren Nederlanders hun geduld wél goed voor het stoplicht; aan een automobilist die voor groen blijft stilstaan ergeren we ons het minst (5%).

Mannen versus vrouwen in het verkeer

Mannen ergeren zich meer aan opvallende acties in het verkeer dan vrouwen. Zo vinden mannen bellende medeweggebruikers vervelender dan vrouwen (41% tegenover 34%) en maken ze zich vaker druk om onnodige linksrijders (38% tegenover 30%). Vrouwen vinden het juist belangrijker dan mannen (37% vs. 28%) dat andere bestuurders goed hun richting aangeven. Ook rijden vrouwen minder schade dan mannen. 32% van de mannen zegt nog nooit schade te hebben gereden, terwijl 49% van de vrouwen schadevrij rijdt.

Auto vooral gebruikt voor woon-werkverkeer

Woon-werkverkeer is met 41% de voornaamste reden waarvoor Nederlanders in de auto stappen. Voor mannen staat een sociale aangelegenheid met 22% op nummer twee in dit rijtje. Vrouwen pakken vaker om praktische redenen de auto, zoals boodschappen doen of de kinderen ophalen (27%). De auto wordt vooral functioneel en praktisch gezien. Automobilisten die de auto voor recreatieve doeleinden gebruiken, hechten juist meer emotionele waarde aan hun auto. Deze groep bestaat uit slechts 10% van de rijdende Nederlanders.

Drie tips voor veiligheid onderweg

We rijden wat af in ons land en schade willen we liever voorkomen. Toch heeft 60% van de Nederlanders weleens schade gereden. Met al die uren achter het stuur, zijn tips voor veilig rijgedrag altijd welkom.

Tip 1: Zorg voor een veilig autostoeltje

Ga je de weg op met je kind, zorg er dan altijd voor dat hij of zij veilig in het juiste autostoeltje zit. Per lengte en gewicht zijn er verschillende soorten autostoeltjes. Ontdek waar je op let bij het kopen van een autostoeltje.

Tip 2: Bereid je voor op pech

Zorg dat je de juiste spullen in de auto hebt liggen die je nodig hebt bij pech. Denk aan een gevarendriehoek, veiligheidsvestje en verbanddoos. In Wat te doen bij pech onderweg lees je wat je moet doen als je stil komt te staan.

Tip 3: Smartphone is een no-go

Je smartphone gebruiken achter het stuur is gevaarlijk én strafbaar. Met een Bluetooth-carkit maak je handsfree bellen in een handomdraai mogelijk. Lees hier onze overige tips voor een slimme & veilige autorit.

Nationale-Nederlanden creëerde een platform vol inspiratie en informatie over zorgeloos onderweg zijn. Benieuwd naar deze campagne? Ga naar nn.nl/onderweg.

Over het onderzoek

In opdracht van Nationale-Nederlanden heeft onderzoeksbureau DirectResearch onderzoek gedaan naar het rijgedrag van Nederlanders. Aan het onderzoek hebben 800 respondenten meegedaan. Het onderzoek is in november 2018 uitgevoerd.

Voor meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met Laura Boogers, telnr. +31 6 51 25 80 20, hello@togettheremedia.nl

Voor meer informatie over Nationale-Nederlanden kunt u contact opnemen met Bas Kuik, telnr. +31 (0)6 20 89 39 66, bas.kuik@nn.nl

Over Nationale-Nederlanden

Nationale-Nederlanden is een financieel dienstverlener met ruim 5 miljoen particuliere en zakelijke klanten in Nederland. Dagelijks zetten onze medewerkers zich in om de financiële toekomst van onze klanten veilig te stellen. Nationale-Nederlanden is sinds de negentiende eeuw actief op de Nederlandse markt en biedt verzekeringen, pensioenen en bancaire producten. Het is onderdeel van NN Group, een internationale financiële dienstverlener met een beursnotering aan Euronext Amsterdam.