Ga direct naar inhoud

Medewerkers verlagen CO2-uitstoot door duurzamer te reizen

Den Haag, 16 mei 2017

Nationale-Nederlanden wil een duurzame onderneming zijn en de uitstoot van CO2 terugbrengen. Bijna 150 medewerkers van Nationale-Nederlanden en NN-Group namen hun verantwoordelijkheid en deden van 27 maart tot en met 21 april mee aan Low Car Diet, de grootste mobiliteitswedstrijd van Nederland. Nationale-Nederlanden eindigde als vierde.

‘Nationale-Nederlanden wil de relatie tussen het bedrijf en duurzaamheid versterken en uitdragen. Tevens willen wij onze medewerkers bewust maken van de impact van hun woon-werkverkeer en zakelijk verkeer op hun CO2-footprint’, aldus Thom Leenes, arbeidsvoorwaarden expert  van Nationale-Nederlanden.  ‘We noemen dat de eco-friendly mindset in our employees. Daarom bieden we hen keuzes om duurzaam te reizen. We stimuleren bijvoorbeeld het gebruik van de (e-)fiets, wat ook bijdraagt aan de vitaliteit van onze medewerkers.  Zo kun je nog tot 31 mei met fiscaal voordeel een fiets of e-bike aanschaffen via het Nationale Fietsenplan. Bovendien kan reductie van CO2-uitstoot leiden tot besparingen voor ons bedrijf.’

Alternatief reisgedrag

Deelname aan Low Car Diet sloot hier naadloos bij aan. Thom Leenes: ‘Al onze medewerkers kregen de mogelijkheid aangeboden om alternatieve manieren van reizen te proberen: de (e-)fiets, de elektrische auto of met de trein. En om onze medewerkers te enthousiasmeren voor Low Car Diet en hierover uitleg te geven, zijn er mobiliteitsmarkten georganiseerd. Onze medewerkers hebben verschillende reisopties, maar zijn zich daar niet altijd van bewust. Op de mobiliteitsmarkten hebben we hen de alternatieve vervoersmiddelen laten zien en vervolgens kosteloos ter beschikking gesteld gedurende de wedstrijdperiode. Hiermee konden de medewerkers zelf duurzame reiservaring  opdoen.’

Nationale-Nederlanden kijkt continu naar mogelijkheden om de reisbehoeften van medewerkers en de reismogelijkheden beter op elkaar af te stemmen. De afgelopen jaren is het beleid daarop gemoderniseerd en geleid door maatschappelijk verantwoord ondernemerschap.

Resultaten

Wat heeft deelname van zo’n 150 medewerkers van Nationale-Nederlanden aan Low Car Diet opgeleverd:

  • De CO2-uitstoot is met zo’n 30 procent afgenomen (van 117 gram/km naar 81 gram/km), omdat deelnemers vaak voor een alternatief voor de auto kozen.
  • De circa 150 medewerkers van Nationale-Nederlanden hebben in één maand gezorgd voor 4,7 ton CO2-reductie. Dit staat gelijk aan het energieverbruik van een gemiddeld huishouden per jaar.
  • Er zijn bijna 50 procent minder autokilometers gemaakt, waarmee zo’n 2100 liter benzine is bespaard.
  • Door meer te fietsen is er in april bijna 1000 kcal per deelnemer extra verbrand.

Over Nationale-Nederlanden

Nationale-Nederlanden is een financieel dienstverlener met ruim 4 miljoen particuliere en zakelijke klanten in Nederland. Dagelijks zetten meer dan 5000 medewerkers van het bedrijf zich in om de financiële toekomst van klanten veilig te stellen. Nationale-Nederlanden is al 170 jaar actief op de Nederlandse markt en biedt verzekeringen, pensioenen en bancaire producten. Het is onderdeel van NN Group, een internationale verzekeraar en vermogensbeheerder met een beursnotering aan Euronext Amsterdam.