Ga direct naar inhoud

Cyber Expert pilot voor bedrijven

Den Haag, 11 juni 2018

Ondernemend Nederland digitaal veiliger maken met een hands-on adviesdienst: de Cyber Expert. Dat is het doel van de pilot die het Nederlands Cyber Collectief vlak voor de zomer samen met 5 partners startte.

Een Hands-on Adviesdienst?

“Ja, dat klinkt misschien een beetje tegenstrijdig”, lacht Kokke van der Werf, directeur van het Nederlands Cyber Collectief. “Toch is dat hands-on wel ons onderscheidend vermogen. Wij zijn niet de zoveelste adviesclub die grossiert in rapporten voor in de bureaula van de directeur. Nee, wij maken ter plaatse een begrijpelijke, 24/7 online inzichtelijke kwetsbaarhedenscan, dragen concrete oplossingen aan en doen waar mogelijk direct quick fixes.”

De gulden driehoek van veiligheid

De Cyber Expert beoordeelt de veiligheid van een onderneming op basis van 3 peilers: mens, techniek en wetgeving. “En dat is niet voor niets. We zien daar een gat. Huidige aanbieders kijken sec naar techniek. Of naar wetgeving, bijvoorbeeld de AVG. Terwijl veiligheid altijd een combinatie van factoren is” licht Van der Werf toe. Ze vervolgt: “Wist u dat de meeste data uitlekt door menselijk handelen? Denk bijvoorbeeld aan het tóch aanklikken van die phishingmail, een bericht naar te veel geadresseerden versturen of per ongeluk vertrouwelijke informatie aan de verkeerde personen geven. Een foutje is snel gemaakt, maar in deze tijden waarin privacy zo onder een vergrootglas ligt kan je dat wel heel duur komen te staan.”

Sleutelrol voor adviseurs

“Wij zien dat adviseurs cyberrisk steeds vaker als vast agendapunt in hun adviesgesprekken meenemen. Een ontwikkeling die wij van harte toejuichen. Er is wat ons betreft dan ook een sleutelrol voor de adviseur weggelegd. Hij zit al bij de klant aan tafel en weet wat er speelt. Hij kan als geen ander de inschatting maken of een klant extra hulp nodig heeft bij zijn digitale veiligheid. Hoe mooi is het dat wij hier dan direct opvolging aan kunnen geven in de vorm van de Cyber Expert?” zegt Van der Werf enthousiast. Ze besluit: “Natuurlijk hebben we her en der het net opgehaald om te peilen of dit idee aanslaat bij adviseurs. Sterker: 4 van onze partners zijn grote toonaangevende advieskantoren. Wat we niet hadden durven dromen, is dat we op zo veel interesse en enthousiasme bij andere adviseurs zouden mogen rekenen. We hebben hier echt iets te pakken waar de ondernemer nu klaar voor is. Digitale veiligheid is lang een ondergeschoven kindje geweest, maar tijden veranderen.”

Over de partners

De Cyber Expert is een gezamenlijk initiatief van het Nederlands Cyber Collectief, Nationale-Nederlanden, Van Loon assurantiën, Verheul adviseurs, Klap verzekeringsmakelaar en Vrieling adviesgroep.

Hoe nu verder?

Het idee wordt in pilotvorm getest via 5 partners. Bij succes kan de Cyber Expert via alle adviseurs worden geboekt. Uiteraard met een aantrekkelijk verdienmodel. Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Stuur dan een mail naar samen@nederlandscybercollectief.nl.