Ga direct naar inhoud

Heb je een reisverzekering nodig?

04 mei 2015

Je vraagt je af of je eigenlijk wel een reisverzekering nodig hebt. En als je er één nodig hebt, of je dan voor een kortlopende of doorlopende reisverzekering moet kiezen. Je kunt hierachter komen door jezelf af te vragen hoeveel risico je wilt nemen en hoe vaak je per jaar op vakantie gaat.


Risico

Je bent niet verplicht om een reisverzekering af te sluiten als je op vakantie gaat. Bedenk wel dat als er dan iets vervelends gebeurt, de kosten voor jou zijn. Bijvoorbeeld als je wegens ziekte naar Nederland moet worden gebracht, zijn de kosten hiervan voor jou. In sommige landen liggen de zorgkosten hoger dan in Nederland. Als je alleen een basis zorgverzekering hebt, moet je het verschil zelf betalen. Dit verschil kun je verzekeren met een medische dekking op je reisverzekering. Sommige aanvullende zorgverzekeringen dekken dit ook.

Kortlopende of doorlopende reisverzekering

Een kortlopende reisverzekering is een verzekering die je afsluit voor één reis. Ga je vaker per jaar op reis, sluit dan een doorlopende reisverzekering af. Zo ben je altijd verzekerd op reis. Je hoeft dan dus niet per vakantie opnieuw naar je verzekering te kijken. Als je ieder jaar minimaal 2,5 week op vakantie gaat, is een doorlopende reisverzekering voordeliger. Let nog wel even op of je vakantie geen activiteiten bevat die niet meeverzekerd zijn, zoals bijvoorbeeld wintersport.

Binnen of buiten Nederland

Het verschilt per verzekeraar of je ook verzekerd bent als je in Nederland op vakantie gaat. Bij Nationale-Nederlanden ben je ook verzekerd als je binnen Nederland op reis bent en een betaalde overnachting maakt. Dit geldt bijvoorbeeld in het geval van kamperen en het huren van een hotelkamer of bungalow. Een betaalde overnachting via Airbnb valt daar ook onder. Bij Nationale-Nederlanden ben je ook verzekerd als je een dagreisje over de grens maakt zonder overnachting.

Wat valt onder de dekking van een reisverzekering?

Bij de meeste reisverzekeringen zijn de volgende zaken standaard verzekerd:

 • Repatriëring (de kosten die hulpdiensten maken als je door ziekte, ongeval of overlijden terug naar Nederland moet worden vervoerd)
 • Bagage
 • Hulpverlening door een alarmcentrale
 • Geld
 • Per ongeluk veroorzaakte schade aan het vakantieverblijf
 • Buitengewone kosten (bijvoorbeeld hotelkosten als je door autoreparatie onverwachts een nacht langer moet blijven)

Daarnaast kun je ook extra dekkingen afsluiten, zoals bijvoorbeeld een wintersportdekking of een annuleringsdekking. Lees de voorwaarden van de Doorlopende Reisverzekering bij Nationale-Nederlanden.

Wat kost een reisverzekering?

Het verschilt per verzekeraar en type verzekering wat je eenmalig of per maand betaalt. Er zijn veel factoren die de hoogte van de premie bepalen. Bijvoorbeeld wie je verzekert en waarvoor je je verzekert. Bij veel verzekeraars kan je de hoogte van het eigen risico bepalen. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie. Het maakt ook uit of je dekking buiten Europa wilt. Een doorlopende reisverzekering kost in de meeste gevallen enkele euro's per maand.

Welke verzekering past bij jou?

In dit artikel heb je kunnen lezen waarom je een reisverzekering afsluit. Je bepaalt natuurlijk zelf of dit iets voor jou is. Bereken wat de Doorlopende Reisverzekering van Nationale-Nederlanden kost.

Doorlopende Reisverzekering

 • Bagage standaard verzekerd tot € 2.500,- per verzekerde
 • 24/7 hulpverlening

Bereken uw premie

Meer informatie

Doorlopende Annuleringsverzekering

 • Ook betaalde overnachtingen in Nederland meeverzekerd

Bereken uw premie

Meer informatie

Verzekeringspakket

 • Profiteer van pakketkorting
 • Zelf uw verzekeringen kiezen
 • Eén overzichtelijk pakket

Bereken uw premie

Meer informatie