Ga direct naar inhoud

22 juni 2021

Op vakantie naar het buitenland, waar moet je rekening mee houden?

Langzaam maar zeker is er steeds meer mogelijk. Niet alleen in ons land maar ook in het buitenland. Met het vaccinatieprogramma op volle toeren, hoor je van steeds meer Nederlanders dat zij een vakantie naar het buitenland boeken. Nationale-Nederlanden leeft de regels van de overheid na, maar wij vinden het ook belangrijk als je tóch op vakantie gaat, je van tevoren weet waar je aan toe bent.

Daarom vertellen wij vanuit Nationale-Nederlanden Zorg samen met onze collega’s van Schade graag meer. Waar heb je recht op als het gaat over corona, de zorgverzekering en de reisverzekering in het buitenland?

Coronavirus en de zorgverzekering in het buitenland

Reis je naar een groen of geel gebied volgens de kleurcode van de Rijksoverheid? Dan ben je verzekerd vanuit de zorgverzekering. Wanneer er kosten zijn die de zorgverzekering niet vergoedt, worden deze extra kosten mogelijk vergoed vanuit je reisverzekering met module Medische zekerheid. Reis je naar een gebied met code oranje of rood? Ook dan gaat de vergoeding via de zorgverzekering. De vergoeding vanuit de basisverzekering blijft 100% tot het in Nederland geldende tarief in deze gebieden. Sinds 1 januari 2021 wordt er dan niet meer vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Concreet betekent dit dat kosten boven 100% van het in Nederland geldende tarief, bij een reis naar een gebied met code oranje of rood niet worden vergoed Bij spoed in het buitenland kun je bellen naar +31 20 594 80 70.

Medicatie als iemand niet terug naar Nederland kan

Wanneer je medicijnen gebruikt, is het belangrijk dat je het recept van de arts meeneemt naar het buitenland. Dit kan de arts eventueel naar je e-mailen. Het kan namelijk voorkomen dat het niet mogelijk is terug te keren naar Nederland vanwege het coronavirus. Hiermee voorkom je dat de medicijnen opraken én kunnen de kosten gedeclareerd worden. Wanneer je het bedrag moet voorschieten, hebben wij o.a. de naam en het adres van de apotheek nodig en foto’s van de bijsluiters en verpakkingsdoosjes.

Coronavirus en de doorlopende Reis- en Annuleringsverzekering

Reis je naar een groen of geel gebied volgens de kleurcode van de Rijksoverheid? Dan ben je gewoon verzekerd volgens de polisvoorwaarden. Belangrijk om te weten is dat de Annuleringsverzekering het afbreken van een reis vanwege de uitbraak van het coronavirus niet vergoedt. Daarnaast vergoedt de Reisverzekering de kosten voor repatriëring of andere kosten vanwege de uitbraak van het coronavirus niet. Een uitzondering hierop is als jij of (een van) de meeverzekerde(n) besmet raakt met het coronavirus. Je kan in dat geval contact opnemen met de NN alarmcentrale via +31 26 400 23 90.

Reis je naar een oranje of rood gebied volgens de kleurcode van de Rijksoverheid en krijg je het coronavirus? Dan ben je hiervoor niet verzekerd. De extra medische kosten en de kosten voor langer verblijf wanneer je in quarantaine moet of niet naar huis kan vanwege het coronavirus worden niet vergoed.

Voor meer informatie kun je terecht op nn.nl/corona. Voor informatie over de Zorgverzekering bel je naar 026 353 53 53 en voor informatie over de Reis -en Annuleringsverzekering bel je naar 088 663 06 63.