Ga direct naar inhoud

Dit is mijn auto

Voor de één is een auto gewoon maar een auto, maar voor sommige mensen is een auto veel meer dan dat. Zij hebben er een speciale band mee; het is écht een passie. Wij spraken twee autoliefhebbers die allebei een bijzonder verhaal over hun vierwieler vertelden.

Dit is Virginie

Virginie heeft altijd al veel interesse in speciale auto’s gehad. Toen zij op een dag haar auto naar haar monteur bracht, zag ze een andere auto rijden die ze nog nooit eerder had gezien. Het bleek een Coupé Fiat te zijn, waarvan er maar 293 in Nederland zijn. Virginie was opslag verliefd. In 2005 kocht zij na lang zoeken haar Coupé Fiat in de kleur Black Ink.

“Ik heb het internet afgestruind om mijn auto te vinden en kwam terecht op het Coupé-forum. Ik wilde eigenlijk een groen model met lichte bekleding, maar toen ik die eindelijk had gevonden, werd die voor mijn neus weggekaapt. Daar was ik flink kapot van. Uiteindelijk vond ik de Black Ink-versie, waar ik enorm blij mee ben. Heel soms denk ik nog wel eens aan de groene versie. Mocht die ooit op mijn pad komen, dan weet ik niet of ik mij kan inhouden om een tweede te kopen.”

Wat betekent jouw auto voor je?

“Mijn Coupé Fiat is heel belangrijk voor mij. Als ik de deur uitstap en mijn auto zie staan, krijg ik altijd een warm, vertrouwd gevoel. Ik gebruik mijn auto voor dagelijkse ritten, zoals naar werk rijden, maar ook om mee te cruisen. En ik ga ermee naar autoshows. Mijn auto roept een sterk gevoel van vrijheid bij mij op. ‘Ze’ staat altijd voor mij klaar en heeft mij nog nooit in de steek gelaten.”

“Ik heb mijn auto WA Casco verzekerd. De originele staat behoud ik zoveel mogelijk. Mijn automonteur is een echte expert op het gebied van de Coupé Fiat. Ik wil nog heel lang met mijn auto doen en vind het belangrijk om er goed voor te zorgen.”

Wat te doen bij pech onderweg?

Weet jij wat je moet doen als je met panne langs de weg komt te staan? In Wat te doen bij pech onderweg staan de tips op een rij.

Waarom koos je voor deze auto?

“Ik houd van karakter en wilde geen standaard auto. Ik vond het belangrijk dat de auto niet te zwaar zou zijn, om niet al te hoge wegenbelasting te hoeven betalen. Maar ik wilde ook geen kleine auto. Het moest een vierzitter zijn en een sportief model met bagageruimte. In de Coupé Fiat vond ik de perfectie combinatie van al mijn wensen. Er zijn er maar 293 van in Nederland. Maar ik ben natuurlijk ook gevallen voor het prachtige, tijdloze design van mijn auto. De buitenkant én de binnenkant.”

“Ook het verbruik is schappelijk. Veel mensen gaan ervan uit dat mijn auto veel benzine ‘zuipt’, maar dat is niet waar. Ik heb het lichtste model van de Coupé Fiat (1,8 liter) en het verbruik is 1 op 13.”

Zolang ik goed voor mijn auto zorg, kan ik er nog heel lang plezier van hebben

Wat is zo speciaal en belangrijk aan deze auto?

“In het interieur zit een bijzonder accent, namelijk een strip in dezelfde kleur als de buitenkant van de auto. Bij mij is dat dus diepzwart. Er staat Pininfarina op de strip, naar de ontwerper van het interieur van de auto. Het exterieur is door de designafdeling van Fiat ontworpen.”

“Naast het gevoel van vrijheid, heeft mijn auto mij nog iets heel belangrijks gebracht. Via mijn onderdelenleverancier ben ik bij een Coupé Fiat club terecht gekomen. Door deze club heb ik veel vriendschappen gesloten met andere Coupé Fiat fanaten. We organiseren gezamenlijke ritten en we gaan naar autoshows en bijeenkomsten. Het is fijn om je passie te kunnen delen met anderen. De club is een groot onderdeel van mijn sociale leven.”

Een slimme & veilige autorit

Zit jij vaak achter het stuur? Het is belangrijk om veilig onderweg te zijn. Ontdek de 5 tips voor een slimme en veilige autorit in dit artikel.

Dit is Stijn

Van jongs af aan sleutelde Stijn aan zijn voertuigen. Het begon met een skelter op zijn zevende, daarna zijn fiets en toen werden het brommers en motors. En nu? Oude Volvo’s! Stijn heeft een Volvo 940 en een 740. Twee iconische auto’s waar menig verzamelaarshart sneller van gaat kloppen.

“De Volvo 740 is echt mijn pronkstuk. Dit was vroeger een hele luxe wagen, echt een directeursauto. Er zit zo veel karakter in. Zijn opvolger, de 940, is minstens even belangrijk voor mij.”

Wat betekenen jouw auto’s voor je?

“Het gevoel dat de Volvo 740 oproept, daar krijg ik een enorme kick van. Soms steken mensen op de snelweg een duimpje naar mij op, of iemand spreekt mij op straat aan als mijn auto er staat. Daar komen altijd leuke gesprekken van. ‘Mijn vader had deze auto vroeger’, hoor ik vaak. Mensen zien echt dat dit mijn passie is.”

“De 740 gebruik ik vooral in het weekend om mee over de dijk te rijden of een mooie tocht mee te maken. De Volvo 940, het station-model, is mijn werkpaard. Ik doe er mijn dagelijkse ritten mee, maar ik kan er ook goed mee roadtrippen. Alles past erin; hij is zo groot.”

“Wat mijn verzameling compleet zou maken? Ik zou wel een Amerikaanse pick-up truck willen. Het lijkt mij fantastisch om daarin rond te rijden.”

Waarom koos je voor deze auto’s?

“Deze zilverkleurige Volvo 740 heb ik gekocht van een vriend. Ik vond het altijd al een hele mooie auto, echt een oude, luxe bolide. Toen die vriend hem niet meer kon onderhouden en aan mij vroeg of ik hem wilde overnemen, hoefde ik niet lang na te denken. De donkergrijze Volvo 940 had ik al eerder gekocht; mijn passie voor oude Volvo’s kwam niet uit de lucht vallen.”

“Deze auto’s hebben zo veel karakter, dat vind ik echt tof. Mij betekent het zo veel meer om in een auto als deze te rijden, dan in een nieuwe auto waar je bijna niets meer zelf hoeft te doen. Bij mijn Volvo’s moet je nog aardig wat kracht zetten om te sturen en je voelt echt dat je gas geeft. Het is alsof de auto’s een verhaal te vertellen.”

Wat vind jij speciaal en belangrijk aan jouw auto’s?

“Het is echt mijn passie om zelf aan mijn auto’s te sleutelen. Ik heb mijzelf aangeleerd om goed voor mijn auto’s te zorgen en doe zoveel mogelijk onderhoud zelf. Natuurlijk kun je niet álles zelf doen, voor een Apk-keuring of grote beurt ga ik naar de garage. Ik kan wel onderdelen vervangen, zo heb ik laatst nog een nieuw stuur op mijn 740 gezet.”

“Bij deze oude auto’s werkt alles onder de motorkap heel mechanisch; je kunt goed zien waar welk onderdeel zit. Ik heb veel geleerd uit boekjes en van de Volvo community waar ik mij bij heb aangesloten. De leden daar delen mijn passie en kunnen mij veel leren over het onderhoud van de auto.”

Zelf je auto onderhouden

De garage doet het onderhoud van jouw auto, maar zelf kun je ook een en ander controleren, bijvullen of vervangen aan je auto. In het artikel Zelf je auto onderhouden vertelt Monique hoe je goed zelf voor je auto kunt zorgen.

De Autoverzekering van Nationale-Nederlanden

Welke band je ook hebt met je auto, met de Autoverzekering van Nationale-Nederlanden ben je zorgeloos onderweg.

Bereken je premie zonder kenteken