Ga direct naar: inhoud

Verhuizen, kinderen helpen, zekerheid. Wat wil ik eigenlijk?

14 september 2018

Wat wil ik nou eigenlijk? Niet alleen een vraag voor pubers of jongvolwassenen. Maar juist óók een vraag voor veel vijftigplussers. Ze bevinden zich namelijk in een levensfase waarin ze veel diverse gebeurtenissen meemaken die invloed op hen hebben; de kinderen zijn het huis uit, de eigen gezondheid die verandert en bijvoorbeeld een hypotheek die (bijna) is afgelost.

We stelden een aantal vragen aan vrienden Marlies (getrouwd, 60 jaar), Pieter (alleenstaand, 70 jaar), Vincent en Anne (Relatie, 58 & 55 jaar). Hoe hebben deze gebeurtenissen effect op hun woonwensen?

Jullie zijn vijftigplussers, wonen allemaal al een tijd in hetzelfde huis. Past jullie woning nog bij jullie leven?
Marlies: “Frans en ik willen over een aantal jaar ons huis wel gaan verkopen. We hebben namelijk een lastige tijd achter de rug. Sinds ik beter ben zijn we daarom aan het kijken hoe we meer kunnen genieten. Ik zie het al helemaal voor me; een mooi klein huisje, meer groen en meer leuke dingen doen. Ik kan er nu al heerlijk bij wegdromen.”

Vincent: “Klinkt goed Marlies! Anne en ik willen ook verhuizen. Onze kinderen zijn nu al een aantal jaar uit huis en ja, dan is het huis al gauw te groot. Wij zijn daarom op zoek naar een kleinere woning.”

Jullie woonwensen lijken in de afgelopen tijd veranderd?
Anne: “Jazeker. Een huis met vier verdiepingen was vroeger handig, maar nu met z’n tweeën niet ideaal. Ook niet op onze leeftijd. Ons nieuwe huis moet minder trappen hebben en het moet een woning zijn die we eenvoudig ‘toekomstproof’ kunnen maken. Sommigen zullen zeggen dat we er vroeg bij zijn, maar wij noemen het liever goed voorbereid.”

Pieter: “Gelijkvloers wonen lijkt me fijn. Helaas is dit voorlopig niet voor mij weggelegd. Ik heb namelijk niet genoeg pensioen opgebouwd en mijn AOW is ook niet enorm hoog.”

Anne en Vincent, hoe pakken jullie deze volgende stap aan?
Vincent: “Als het zover is, gaan we eerst met onze hypotheekadviseur om de tafel. 'Even snel' zulke grote beslissingen maken moeten we niet doen. Hij kan ons goed adviseren over onze mogelijkheden.”

In deze tijd is het voor starters soms lastiger om hun eerste huis te kopen dan in jullie tijd. Hoe zit dat bij jullie kinderen?
Vincent: “Dat herkennen we. We willen daarom onze kinderen absoluut helpen bij het kopen van hun eerste woning. We gaan de mogelijkheden rondom overwaarde verzilveren in de toekomst onderzoeken. Gelukkig hebben we ook aardig wat spaargeld opgebouwd, waarmee we ze ook kunnen helpen door ze daar bijvoorbeeld een deel van te schenken.”

Marlies: “Onze kinderen financieel helpen met hun eerste huis? Nee, wij doen dat niet hoor. Daar worden ze groot en sterk van. En trouwens, wij hebben het geld ook zelf moeten verdienen.”

Pieter: “Ik zou willen dat ik mijn kinderen kon helpen én zelf kon verhuizen. Maar voor nu concentreer ik me op het hebben van voldoende bestedingsruimte. Ik heb hier een deel van de overwaarde van mijn huis voor gebruikt.”

Kun je daar iets meer over vertellen, Pieter?
“Ik heb een tijdje terug op een klein deel van de overwaarde een tweede hypotheek genomen. Door het verzilveren van deze overwaarde heb ik voorlopig meer te besteden. Ik heb bijvoorbeeld een nieuwe auto gekocht. En als er plotseling iets kapot gaat in mijn huis, heb ik een financiële buffer. Daarnaast kan ik er de nodige aanpassingen mee doen in mijn huis, als verhuizen echt niet mogelijk blijkt. Natuurlijk moet ik wel maandelijks rente betalen over deze lening, maar voor mij levert het op dit moment in ieder geval een hoop rust op. “

Dank jullie allemaal!

Wil jij net als Pieter je overwaarde verzilveren voor een financiële buffer?

Wanneer je net als Pieter al een tijd in je koophuis woont, dan heb je wellicht overwaarde op je huis. Handig voor een financiële buffer.

Lees meer

Ben jij net als Anne en Vincent benieuwd naar je mogelijkheden?

Snel een afspraak met een hypotheekadviseur, waar en wanneer u maar wilt. Eerste gesprek altijd vrijblijvend.

Maak een afspraak

Spullen pakken, verhuizen en genieten, zoals Marlies?

Wil je graag kleiner wonen en verhuizen naar een woning met lagere maandlasten? Dan kan onze Senioren Verhuisregeling een goede uitkomst bieden.

Lees meer