Ga direct naar inhoud

Een rechtsbijstandverzekering afsluiten: waar let je op?

14 december 2016

Conflicten en meningsverschillen zijn van alle tijden. Een ruzie met de buren, een fout van de aannemer bij de verbouwing van je huis of simpelweg een besteld pakketje dat nooit is aangekomen. Het kan iedereen overkomen. Bij dit soort situaties wil je kunnen rekenen op juridische hulp bij geschillen. Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van onafhankelijke juridische bijstand. Net als bij andere verzekeringen, zijn er veel partijen die een rechtsbijstandverzekering aanbieden. Ook heb je verschillende dekkingen. Hoe kies je de rechtsbijstandverzekering die het beste bij je past en waar moet je nu op letten bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering?

Welke dekking heb je nodig?

Bepaal vooraf voor welke geschillen je verzekerd wilt zijn. Elke verzekeraar biedt verschillende dekkingen, die je vaak naast de basis rechtsbijstand polis af kunt sluiten. Met een standaarddekking ben je verzekerd voor de meest voorkomende kleine geschillen, zoals vele consumentengeschillen. Bijvoorbeeld voor een conflict over een erfenis, een aankoop via het internet of een probleem met de school van je kind. Andere dekkingen zijn er bijvoorbeeld voor: wonen, verkeer, werk & inkomen, belastingen of echtscheiding. Het is verstandig goed na te denken waar je voor verzekerd wilt zijn, om onder- of oververzekering te voorkomen.

Heb je mogelijk overlap met andere verzekeringen?

Zorg ervoor dat je je niet dubbel verzekert. Bij sommige andere verzekeringen kan het zijn dat er ook een rechtsbijstand dekking inbegrepen zit. Zo kun je bijvoorbeeld bij een reisverzekering of een autoverzekering voor de aanvullende dekking rechtsbijstand kiezen. Kijk binnen welke verzekeringen je rechtsbijstand hebt meeverzekerd, voordat je aanvullende dekkingen kiest.

Wie wil je meeverzekeren?

De hoogte van je premie hangt ook af van het aantal personen die je wilt verzekeren. Ben je alleenstaand? Dan betaal je bij de meeste polissen minder premie dan een stel of een gezin. Sommige verzekeringsmaatschappijen rekenen echter dezelfde premie voor iedereen. Bedenk dus voor jezelf of je bijvoorbeeld samen met je partner een verzekering af wilt sluiten. Inwonende kinderen kun je vaak gratis meeverzekeren. Let er bij het kiezen van een rechtsbijstandverzekering op voor welke polis je kiest aan de hand van je gezinssamenstelling.

Wat zijn de voorwaarden van de rechtsbijstandverzekering?

Bij verzekeringen kun je te maken krijgen met een eigen risico, wachttermijnen, minimum belang of bijvoorbeeld een kostenmaximum. Lees altijd goed de kleine lettertjes om niet voor verrassingen te komen staan. Wat houden bovengenoemde kleine lettertjes in?

 • Eigen risico
  Een eigen risico werkt hetzelfde als bij je zorgverzekering: je betaalt tot een vastgesteld bedrag zelf.
 • Wachttermijnen
  Deze worden ingesteld om te voorkomen dat je een rechtsbijstandverzekering afsluit als je binnen zeer korte termijn een conflict verwacht. Na het afsluiten van een verzekering met een wachttermijn ben je niet direct tegen alles gedekt.
 • Minimum belang
  Dit minimum belang hanteren sommige verzekeraars om kleine zaken te voorkomen. Het ‘belang’ staat voor het bedrag waarover de zaak gaat. Onder dit bedrag word je bij deze verzekeraars niet geholpen.
 • Kostenmaximum
  Je bent verzekerd tot een maximum vastgesteld bedrag. Dit maximumbedrag vind je terug in je polisvoorwaarden.

Wat is de beste rechtsbijstandverzekering?

Er zijn verschillende manieren om voor jou de beste rechtsbijstandverzekering te vinden. Zo kun je online op vergelijkingssites lezen wat de beste verzekering is. Hier moet je wel mee oppassen; niet alle vergelijkingssites zijn onafhankelijk. Een andere optie is om te kijken naar beoordelingen van verzekeringen of een onafhankelijke test, bijvoorbeeld van de Consumentenbond of van MoneyView.

Beoordelingen

De Rechtsbijstandverzekering van Nationale-Nederlanden komt bij MoneyView voor het tweede jaar op rij als beste uit de test. Op zowel prijs als op voorwaarden waardeert MoneyView de verzekeraar met vijf sterren. Dat Nationale-Nederlanden deze waardering in oktober 2016 heeft gekregen, is omdat ze zich op een aantal kenmerken positief onderscheiden van andere rechtsbijstandverzekering, aldus MoneyView. Wat is dan het verschil?
- Geen minimum financieel belang
- Geen eigen risico
- De verzekeringen zijn modulair: je kunt zelf je eigen dekkingen kiezen.
Benieuwd of de Rechtsbijstandverzekering van Nationale-Nederlanden iets voor jou is? Bekijk hier alle mogelijkheden of neem contact op met uw adviseur.


Rechtsbijstandverzekering

 • Professionele hulp
 • Bepaal zelf uw dekking
 • Onbeperkt telefonisch advies

Bereken uw premie

Meer informatie

Verzekeringspakket

 • Profiteer van pakketkorting
 • Zelf uw verzekeringen kiezen
 • Eén overzichtelijk pakket

Bereken uw premie

Meer informatie