Ga direct naar inhoud

Machteld liep de marathon met haar buddy

Machteld is visueel beperkt. Ze heeft het syndroom van Usher, waardoor ze langzaam haar zicht en gehoor verliest. 

Toch loopt ze regelmatig een marathon. Haar hardloopbuddy Johan van Running Blind begeleidt haar tijdens het lopen. Zo zorgt hij ervoor dat Machteld mee kan blijven doen. 

Voor de buddy is het een stok achter de deur om regelmatig te blijven hardlopen. En samen lopen is ook gewoon veel gezelliger.

Niet alle slechtzienden durven zomaar met iemand te lopen. Je moet vertrouwen krijgen in elkaar.

Machteld: “Niet alle slechtzienden durven zomaar met iemand te lopen. Je moet vertrouwen krijgen in elkaar. Het is belangrijk dat je goed bespreekt met je buddy wat je wel en niet ziet, en hoe je aanwijzingen wilt krijgen. Bijvoorbeeld aftellen als er een bocht of drempel aankomt: ‘drie, twee, één: naar links, naar rechts, omhoog, omlaag, bocht, scherpe bocht’.

Tijdens evenementen is mijn buddy ook belangrijk om anderen te waarschuwen als we willen passeren. We lopen verbonden met een lintje, dus we moeten wel samen passeren. Soms wordt dat lastig gevonden, maar meestal krijgen we vooral respect en complimenten. In het begin voelde ik me weleens bezwaard dat ik steeds een beroep doe op anderen, maar volgens mijn buddy is het juist prettig dat ik een stok achter de deur vorm om te gaan lopen. Het mes snijdt dus aan twee kanten. En het is gezelliger om samen te lopen.”

NN Egmond Halve Marathon 2020

In deze video volgt BNNVARA ACADEMY TV de 57 jarige Theo en zijn buddy Marianne, samen trainen zij voor de NN Egmond Halve Marathon.

Omdat Theo plotseling bijna blind is geworden kan hij niet langer alleen sporten en doet hij dit samen met een buddy.

Maatschappelijke betrokkenheid

Iedereen moet mee kunnen doen. Daarom steunen we niet alleen Running Blind. Met ons maatschappelijke programma Future Matters steunen we verschillende sociale en educatieve projecten.

Zo zijn wij maatschappelijk betrokken

Supporter van alle hardlopers

Wij zijn supporter van alle hardlopers. Wie je ook bent en wat je doel ook is. Wij vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Ook als je visueel beperkt bent.

Alle hardloopnieuws

Ook buddy worden?

Je hoeft geen toploper te zijn om buddy te worden. Inlevingsvermogen en commitment zijn belangrijker dan je conditie. Als buddy bouw je echt iets op met elkaar.

Word buddy bij Running Blind