Ga direct naar inhoud

Er is maar één Nederlander… die via een livestream toch zijn afstudeerconcert geeft

Interview met Dywel Braaf

Er zijn talloze Nederlanders die het beste maken van deze bijzondere tijd. Nederlanders die niet bij de pakken neerzitten, maar hun creativiteit gebruiken om nieuwe oplossingen te bedenken. Zoals klassiek pianist Dywel Braaf (23) uit Amsterdam. Via een livestream geeft hij zijn afstudeerconcert nu in een (bijna) lege zaal.

“Voor de coronacrisis was ik druk met het repeteren voor mijn eindexamens en het afronden van opdrachten. Ik zou deze zomer afstuderen aan het Conservatorium in Zwolle. Maar toen werden de eerste coronamaatregelen aangekondigd. Met mijn medestudenten volgde ik de persconferentie van premier Rutte op school. Verbijsterd keken we naar de tv. Het leek net een film.

Kon mijn afstudeerconcert wel doorgaan?

Allerlei vragen schoten door mijn hoofd. Hoe moest ik afstuderen? Op welke manier moest ik de opdrachten maken? En vooral: kon mijn afstudeerconcert nu wel doorgaan? Even was ik bang dat ik me volgend studiejaar opnieuw moest inschrijven. En nog een jaar collegegeld moest betalen, terwijl ik alleen mijn eindexamen nog hoefde te doen.

Het oorspronkelijke plan was een concert in het Amsterdamse Bijlmer Parktheater. Ik ben opgegroeid in de Bijlmer, waar mensen met verschillende culturen samenwonen. Over het algemeen luisteren zij daar weinig naar klassieke muziek. Eerder naar jazz, hiphop of R&B. Met mijn concert wilde ik mensen uit mijn eigen community bekendmaken met klassieke muziek.

Klassieke muziek via livestream

Al snel besefte ik dat een afstudeerconcert in deze vorm niet door kon gaan. Ik dacht aan de situatie in China, waar de lockdown al twee maanden duurde. Er moest een ander plan komen. Samen met mijn team kwam ik op het idee mijn concert live te streamen. Zo kunnen ook minder mobiele mensen het vanuit huis volgen. Ik legde mijn plan voor aan mijn docenten. Zij zaten ook met hun handen in het haar, ik was niet de enige eindexamenkandidaat. Ze waren blij dat ik zelf een oplossing gevonden had.

‘Ik ben een crowdfunding campagne gestart om mijn concert te financieren.’

Het enige probleem was de financiering. De inkomsten uit kaartverkoop vielen weg. Gelukkig stelde het Bijlmer Parktheater de zaal en vleugel gratis beschikbaar. Wel moest ik zelf betalen voor het stemmen van de vleugel, de floormanager en de licht- en geluidtechnici. Daarom ben ik een crowdfunding campagne gestart. Mensen hebben massaal geld gedoneerd en bedrijven droegen hun steentje bij.

Daarnaast hebben het stadsdeel Amsterdam-Zuidoost, het Fonds voor Zuidoost en het Hondsrugpark een financiële bijdrage geleverd. Inmiddels heb ik genoeg bij elkaar om het concert te livestreamen.

Ik ben er trots op dat ik mijn eindexamen zo snel rond gekregen heb. De overige examenopdrachten heb ik thuis afgemaakt. Daar heb ik een geluidsdichte kamer met een vleugel. In deze mini-studio heeft niemand last van me.

Beheerster pianospel dankzij de coronacrisis

Door de coronacrisis heb ik geleerd me niet te laten overrompelen door een situatie. Rustig te kijken wat wél kan. En ik weet nu hoe belangrijk het is om rust te nemen. Op een normale schooldag studeerde ik zo’n vier à vijf uur, nu is dat twee à drie uur. Hoewel ik minder repeteer, is de kwaliteit van mijn spel vooruitgaan. Dat vond mijn docent ook. Mijn spel is beheerster geworden. Als je urenlang oefent, is het lastiger te verwerken wat je leert.

Ik ben helemaal klaar voor mijn afstudeerconcert. Hopelijk gaan veel mensen uit mijn community op 24 juni de livestream volgen. Maar iedereen is welkom, waar je ook vandaan komt. Helemaal leeg zal de zaal trouwens niet zijn. De examencommissie is er, net als mijn familie, team en vrienden. Zo hoef ik na afloop niet te buigen in een muisstil gebouw.”

Er is maar één Nederlander zoals Dywel

En er is maar één Nederlander
zoals jij.

In bijzondere tijden ontstaan bijzondere oplossingen.

Wij staan voor je klaar

Mark maakt meubels in plaats van decors

Zonder evenementen en festivals geen vraag naar decors. Decorbouwer Mark maakt nu meubels voor thuiswerkers.

Lees het verhaal van Mark

Irma brengt haar kunst naar buiten

Toen de musea hun deuren moesten sluiten, bracht Irma haar kunst naar buiten. Zo konden mensen toch haar indrukwekkende digitale kunst zien.

Lees het verhaal van Irma