Ga direct naar inhoud

Achter de schermen van de Dutch Dance Quiz werken vele bevlogen professionals. Stuk voor stuk met een voorliefde voor dancemuziek. In deze tijden van onzekerheid en gesloten clubs bleven zij niet stilzitten, maar startten zij gezamenlijk een avontuurlijk project: de Dutch Dance Quiz. Wie zijn deze professionals? Deze keer in de spotlight: lichtontwerper Maikel Fleminks.

Creatieve lichtplannen

Maikel is een van de meest vermaarde lichtontwerpers in festivalland. Met zijn bedrijf Rock ’N Roll Engineering ontwerpt en implementeert hij creatieve lichtplannen. Dat doet hij bijvoorbeeld voor optredens van Filth On Acid, het platenlabel van technofenomeen Reinier Zonneveld. Maar ook voor Audio Obscura, een promoter die dance evenementen organiseert op iconische locaties in Amsterdam als het Concertgebouw, het Muziekgebouw aan ’t IJ en de fietspassage onder het Rijksmuseum tijdens het Amsterdam Dance Event.

Festivals en clubs

Ook op festivals en clubs is Maikel’s lichtontwerp vaak een belangrijk onderdeel van de beleving voor de bezoekers. Zo maakte hij lichtplannen voor Gardens Of Babylon en Elrow Town en verlichtte hij clubs als Studio 80, Westerunie en de Marktkantine in Amsterdam. Tijdens deze gekke periode zonder clubs en festivals ontstaan er nieuwe kansen voor Maikel en zijn team buiten de event sector, in samenwerking met kunstenaars, merken en TV producties, waaronder de Dutch Dance Quiz.

Clubgevoel voor Dutch Dance Quiz

Maikel werd gevraagd voor het lichtplan van de Dutch Dance Quiz. Hij vertelt: “Ik wilde in de eerste plaats echt het clubgevoel proberen neer te zetten. Tegelijkertijd moest het lichtplan ‘hoogwaardig showlicht’ bevatten om van de quiz een tv-waardig programma te maken.” Toen bekend werd dat de Quiz opgenomen zou worden in nachtclub Warehouse Elementenstraat, wist Maikel meteen dat hij de opnamelocatie het clubgevoel wilde geven: “Ik wil alle clubliefhebbers die thuiszitten en de feestgangers die dit jaar het Amsterdam Dance Event hebben moeten missen een glimlach op het gezicht bezorgen.” Wat ons betreft: ‘Mission accomplished’, want de decors op de set en het bijbehorende lichtontwerp weten de snaar van de clubsfeer waar velen zo naar snakken, goed te raken.

Historie

Voor Maikel was het vooral heel bijzonder om onderdeel te zijn van het project vanwege het historisch perspectief: “De Dutch Dance Quiz brengt de geschiedenis van mijn vakgebied prachtig in kaart, dus ik heb hier met liefde aan meegewerkt.”

Kijk de afleveringen van de Dutch Dance Quiz terug om een indruk te krijgen van het lichtplan en de sfeer in de Dutch Dance Quiz. Voor verhalen over lef, creativiteit en ondernemerschap in de wereld van Dutch Dance luister je naar de Dutch Dance Podcast.

We steunen vele culturele partners. Daarmee willen we kunst en cultuur toegankelijk maken voor een breed publiek. Zo zijn we hoofdpartner van NN North Sea Jazz en het Mauritshuis in Den Haag. We ondersteunen de Kunsthal Rotterdam, het Kunstmuseum in Den Haag en het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. En we reiken jaarlijks de NN Art Award uit aan een jonge, opkomende kunstenaar.

Lees alles over onze kunst- en cultuuractiviteiten