Ga direct naar inhoud

Sterk nationaal deelnemersveld NN Marathon Rotterdam

28 januari 2020

Ook Nederlands recordhouder Adbi Nageeye kiest voor olympische aanloop in Rotterdam.

Abdi Nageeye is een jaar na zijn triomfantelijke finish op de Coolsingel opnieuw te bewonderen in Rotterdam (#demooiste). Bij de 40ste NN Marathon Rotterdam, op zondag 5 april, voert de nationaal recordhouder het buitengewoon sterke Nederlandse deelnemersveld aan. Vijf kandidaten hebben hun ogen gericht op de limiet voor de Olyplische Spelen van Tokio.

Nageeye (31) voldeed zelf al op overtuigende wijze aan de eis van 2.11.30. In Rotterdam verpulverde de geboren Somalier zijn Nederlandse record op spectaculatire wijze met bijna twee minuten: van 2.08.16 naar 2.06.17! Dat leverde hem in 2019 een vierde plaats op.

,,Ik ben blij om terug te keren naar Rotterdam na het grote succes van vorig jaar. Ik hoop hier opnieuw een stap vooruit te kunnen maken in mijn voorbereiding op de Olympische Spelen,’’ aldus Abdi Nageeye. Bij de Spelen van Rio de Janeiro in 2016 eindigde ‘de atleet zonder grenzen’ als 11de in 2.13.01. 

Nageeye startte drie keer eerder in de Maasstad. In 2015 won hij er zijn eerste van drie nationale marathontitels. In 2017 dook hij als eerste Nederlandse atleet op de Coolsingel onder de magische grens van 2.10.00, namelijk: 2.09.34. Vorig jaar liep hij in Rotterdam een adembenemende recordrace.

Ook Michel Butter (34) en Khalid Choukoud (33) zijn in het oog springende namen bij de jubilerende NN Marathon Rotterdam. Hun komst werd al eerder bekendgemaakt. Zij doen een ultieme poging om zich op de Coolsingel te kwalificeren voor de Spelen. Butter miste in de aanloop naar de Spelen van Rio de Janeiro de limiet op acht tellen. Zijn persoonlijk record staat op 2.09.58. Als test loopt hij op zondag 8 maart ook de NN CPC Loop in Den Haag. De beste prestatie van Choukoud is 2.10.52, gerealiseerd in Rotterdam.

Sinds vele jaren zijn in ons land niet zo veel nationale toppers bijeen in een marathon. Want naast de drie toppers Nageeye, Butter en Choukoud staan de talenten Bart van Nunen (24, pr 2.13.09) en Frank Futselaar (28, pr 2.14.06) aan de start in de Maasstad. Mohamed Ali (30), in 2017 Nederlands kampioen op de 5000 meter, maakt zijn debuut op de klassieke afstand. Ook dit drietal probeert het schema van de olympische limiet te volgen. 

Voor de Nederlandse vrouwen ligt de kwalificatienorm voor ‘Tokio’ op 2.28. Aan de start verschijnen onder anderen nationaal kampioene Bo Ummels (26, pr 2.32.34) en Kim Dillen (37, pr 2.33.24). 

Ook voor veel internationale atleten is de jubileumeditie van de NN Marathon Rotterdam een ideale gelegenheid zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokio. De namen van de deelnemende toppers worden binnenkort bekendgemaakt.

De marathons van de Olympische Spelen van Tokio zijn in verband met de hitte in de Japanse hoofdstad verplaatst naar het 800 kilometer noordelijker gelegen Sapporo. De marathons staan op het programma op 8 (v) en 9 augustus (m) en beginnen ’s morgens om 7 uur.

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie