Ga direct naar inhoud

Coachen tijdens een pandemie

30 april 2020

Niet alleen de atleten van het NN Running Team, maar ook hun coaches hebben zich in deze moeilijke tijd moeten aanpassen en innovatief moeten zijn. We spreken drie coaches van het NN Running Team om erachter te komen hoe zij zijn omgegaan met de unieke uitdagingen tijdens de Covid-19-pandemie.

Addy Ruiter - coach van de Oegandese NN Running Team atleten

Regelmatig contact houden en een positieve mindset was ook de strategie van Addy Ruiter, de coach van de Oegandese NN Running Team atleten, waaronder de wereldrecordhouder op de 5 km en 15 km op de weg, Joshua Cheptegei.

Addy is gevestigd in Kapchorwa en heeft daar met eigen ogen gezien hoe de maatregelen van de regering de trainingen hebben beïnvloed; atleten kunnen op dit moment niet van de berg naar het plateau voor tempoloopjes of verder de berg op voor trainingen op grotere hoogte.

De topatleten gaan goed om met tegenslagen en teleurstellingen

Omdat er met maar 5 atleten tegelijk getraind mag worden, moet Addy creatief zijn met een aantal van zijn hardlooproutes en volgt hij sommige trainingen op een mountain bike.

Ondanks de beperkingen en verstoring van het normale trainingsprogramma, is de Nederlandse coach erg tevreden met de houding van zijn atleten.

“Een van de redenen dat onze atleten in Oeganda de top hebben gehaald is terug te zien in hun houding ten opzichte van de huidige crisis”, legt Addy uit. “Ze gaan goed om met tegenslagen en teleurstellingen, passen zich snel aan de voortdurend veranderende omstandigheden aan en raken niet ontmoedigd. Ze blijven extreem gemotiveerd.”

Communicatie is de sleutel tot de oplossing van eventuele problemen

Addy heeft regelmatig contact met de atletenmanager van Global Sports Communication, Jurrie van der Velden, om de ontwikkelingen van de wereldwijde pandemie te bespreken en hij is van mening dat communicatie de sleutel is tot de oplossing van eventuele problemen.

“Ik zie de atleten elke dag en we praten met elkaar over de situatie en hoe we hier het beste mee om kunnen gaan”, aldus Addy. “We hebben besloten dat het het belangrijkste is dat onze families gezond blijven en dat we zo goed mogelijk blijven trainen.”

Patrick Sang - coach van het NN Running Team in Kenia

Tijdens een aanzienlijke carrière van meer dan 35 jaar als atleet en coach, heeft de in Kenia gevestigde 'coaching guru' van het NN Running Team, Patrick Sang, ontelbare uitdagingen getrotseerd.

En toch heeft de man die atleten als Eliud Kipchoge en Geoffrey Kamworor naar wereldfaam heeft begeleid nog nooit voor zo'n ingewikkelde uitdaging als een wereldwijde pandemie gestaan.

Rampen duren niet eeuwig

Er zijn geen eenvoudige antwoorden, maar als coach van een team van zo'n 30 NN Running Team-atleten in Kaptagat, is het zijn verantwoordelijkheid om zich op oplossingen te richten.

“Ik stel mezelf erop in om positief te denken en dat het virus vroeg of laat verdwijnt”, zegt Patrick. “We hebben eerder rampen meegemaakt en die duren niet voor eeuwig. Ik heb mijn atleten daarom gevraagd om hun energie te richten op de rest van het seizoen en om positief vooruit te kijken.”

Fitness-, cardio- en krachttraining

Als coach moest Patrick snel herevalueren hoe hij zijn atleten het beste fit en gemotiveerd kon houden. Nadat wedstrijden wereldwijd massaal werden geannuleerd of uitgesteld, zagen veel atleten het doel waar ze naartoe werkten verdwijnen. Tegelijkertijd stelde de Keniaanse regering vanwege de pandemie maatregelen in om grote groepen mensen te beperken, waardoor het kamp in Kaptagat leegliep en de atleten terugkeerden naar huis om alleen te trainen.

“Ik besloot dat dit een goed moment is voor atleten om algemene fitness- en cardio- en krachttraining te doen”, aldus Patrick.

Hele dag bij het gezin

Nu hij de atleten door de beperkingen nu niet meer face-to-face kan zien, heeft Patrick ze meer verantwoordelijkheid gegeven en is hij afhankelijker van hun feedback.

Patrick is echter vastberaden om naar de positieve kant te kijken en benadrukt dat we de waarde van familie in zulke onzekere tijden niet moeten onderschatten.

“Dit is een nieuwe situatie waardoor het mogelijk is om de hele dag bij ons gezin te zijn”, legt hij uit. “Dit verzacht enorm. Onze aandacht is nu gericht op onze familie en dat herinnert ons er weer even aan wat echt belangrijk is in het leven.”

Mersha Asrat - coach NN Running Team Ethiopië

Mersha Asrat is de coach van de topatleet Kenenisa Bekele van het Ethiopische NN Running Team. Daarbij is hij ook coach van een groep jongere, opkomende atleten. Hij vraagt zijn groep om 'sterk te zijn', om de huidige 'storm' te doorstaan.

Nu wedstrijden lopen er voorlopig niet meer in zit en atleten genoodzaakt zijn alleen te trainen, vanwege de overheidsmaatregelen, waren sommige atleten volgens Mersha in het begin van de wereldwijde pandemie verbijsterd en in de war.

Voorbereiden alsof we binnenkort een wedstrijd hebben

De coach in Addis Abeba zegt echter dat het belangrijk was dat hij een positieve instelling had om zijn atleten zo goed mogelijk te helpen.

“Ik ben van mening dat de pandemie voorbij zal gaan”, legt Mersha uit. “Niemand weet nog wanneer we weer wedstrijden kunnen lopen, maar we moeten ons voorbereiden alsof we binnenkort een wedstrijd hebben.”

Hardlooptrainingen afwisselen met krachttraining

Mersha heeft zijn atleten voorgesteld om 3 hardlooptrainingen per week af te wisselen met drie dagen krachttraining thuis; en hij gelooft dat dit programma voordelen kan bieden op de lange termijn.

“Sommige Ethiopische atleten hebben hun krachttraining een beetje verwaarloosd, dus ik raad ze aan om hieraan te werken... om hier zelfs heer en meester in te worden! Ik leg de atleten uit dat elke training een specifiek belang, doel en voordeel heeft.”

Engels leren

Naast de fysieke winst die geboekt kan worden, kijkt Mersha ook naar hoe het team de rustige periode het beste kan benutten door ze aan te moedigen om hun Engels te verbeteren.

“Een groot deel van de groep heeft moeite met Engels, dus ik heb ze gezegd dat dit een goed moment is om het te leren”, voegt hij toe.

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie