Ga direct naar: inhoud

Zo coacht Molla zijn team naar goud

23 juli 2019

Getamesay Molla is een van de topcoaches van het NN Running Team in Ethiopië. Hier zoomen we in op de man die Tadelech Bekele heeft begeleid bij twee overwinningen op rij in de Amsterdam Marathon, Ashete Bekere naar goud heeft gecoacht bij de Rotterdam Marathon in 2019 en ertoe heeft bijgedragen dat Abrha Milaw de hoogste trede van het podium mocht beklimmen bij de marathon van Parijs.

Hardloopachtergrond

Getamesay is geboren op het Ethiopische platteland en verhuisde op zesjarige leeftijd met zijn familie naar Addis Abeba. Daarna begon hij met hardlopen, eerst op de middellange afstand voor Muge Cement en later maakte hij de overstap naar de halve marathon.

“Ik heb met veel grote atleten getraind, onder wie Kenenisa Bekele, maar zelf was ik niet al te succesvol.”

Begin als coach

Een blessure in de voorbereiding op een halve marathon in Saudi-Arabië gaf een andere wending aan de sportcarrière van Getamesay. “De dokter zei dat hij het probleem kon behandelen met pijnstillers, maar daar voelde ik niets voor. Ik heb die wedstrijd gelopen, maar ik voelde me niet goed. Het deed behoorlijk pijn. Mijn andere optie was om te stoppen met trainen, naar de universiteit te gaan en daar een opleiding tot coach te volgen. En dat heb ik gedaan.”

Mentale kracht

Getamesay begon met coachen in 2010. Hij heeft veel geleerd van zijn vroegere coach, Tolossa Kotu, die eerder NN Running Team-atleet en drievoudig Olympisch kampioen Kenenisa Bekela begeleidde. Hij bereidt zijn atleten fysiek voor, maar vindt het ook belangrijk om de mentale kracht van een atleet te ontwikkelen.

“Als je in de 21e eeuw wilt dat atleten winnen, moet je je op de mentale kant richten”, legt hij uit. “Goed presteren doe je voor 90 procent op mentale kracht. ”

“Ik adviseer mijn atleten om samen te werken met sportpsychologen. Ik vind het belangrijk dat atleten hun gevoelens uiten en als ze samenwerken met psychologen kunnen ze hun doelen bespreken. Dat kan motiverend werken.”

Communicatielijnen

Getamesay heeft veel geleerd van Kotu en heeft dat ook kunnen toepassen in zijn coachingscarrière.
“Een van zijn grote kwaliteiten was dat er geen afstand was tussen hem en de atleten. Hij was altijd heel open en stond zeer dicht bij zijn atleten.”

“Ik heb dezelfde visie. Ik geloof niet dat er voor atleten maar één weg is naar succes. Ik vind communicatie erg belangrijk, en dat is geen eenrichtingsverkeer. Er moet een open communicatie zijn met de atleten. Het is belangrijk om een goede discipline te hebben in het vak dat je kiest. Ik heb respect voor iedereen: voor de atleten en het management.”

Familiesucces

Getamesay coacht zo'n acht atleten binnen het NN Running Team en is blij met de vorderingen die het team maakt.

Tadelech Bekele schreef twee jaar op rij de Amsterdam Marathon op haar naam en verbeterde haar PR naar 2:21:40. Ashete Bekele behaalde indrukwekkende overwinningen bij de marathon van Valencia (2:21:14) en Rotterdam (2:22:55) en Abra Milaw triomfeerde in april bij de marathon van Parijs.

Andere atleten, zoals Azmera Abreha (2:21:51) en Azmera Gebru (2:22:52), hebben zich onder begeleiding van Getamesay sterk verbeterd. Hij heeft een eenvoudige verklaring voor hun succes.

“Het belangrijkste punt is dat de atleten een grote familie vormen”, zegt Getamesay, die zijn trainingen over verschillende locaties spreidt, waaronder Sendafa, Sululta en Entoto.
“Toen Tadelech zich voorbereidde op Londen hielpen Ashete en Azmera haar en vice versa. Als onze atleten goed presteren, inspireert dit de anderen en alle atleten zijn zeer goed in het geven van advies.”

Veelzijdige coach

Getamesay benadert training op een integrale manier. Hij stimuleert zijn atleten om naar de sportschool te gaan om hun spieren te versterken en blessures te voorkomen. Het allerbelangrijkste vindt hij echter om niet altijd met hetzelfde vaste trainingsschema te werken, maar te kiezen voor maatwerk.

“Ik behandel al mijn atleten als individuele personen”, legt Getamesay uit. “Voor de ene atleet kan het goed zijn om elke dag hard te trainen, maar voor een andere atleet kan het beter te zijn om na een dag training een rustdag in te lassen. Iedereen stimuleert elkaar. De trainingsleeftijd van een atleet is ook belangrijk voor het soort programma dat ik voorschrijf.”

Grote ambities

Getamesay (39) heeft al meerdere indrukwekkende successen met zijn trainingsgroep behaald, maar hij streeft naar nog betere resultaten.
“Ik moet nu aan grotere uitdagingen denken, met name in de Gold Label-marathons. Ik moet aan grotere wedstrijden denken en steeds beter worden.”

“Ik vind het fijn dat ik als coach een positieve impact heb op het leven van de atleten. Dankzij mij ziet het leven van bijvoorbeeld Tadelech (Bekele) er nu heel anders uit, en hier haal ik veel persoonlijke voldoening uit.”

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws


Nieuw! Het laatste deel van Eliuds Dagboek

Lees het dagboek van Eliud Kipchoge waarin hij vertelt hoe hij zich voorbereid heeft voor zijn fantastische marathontijd van 1:59:40.

Lees het dagboek van Eliud Kipchoge

INEOS 1:59 Challenge

Eliud Kipchoge heeft op zaterdag 12 oktober de twee uurgrens op de marathon doorbroken.

Meer over de INEOS 1:59 Challenge


Juichmoment

Bij diverse evenementen die wij ondersteunen, krijgen hardlopers de kans om op Usain Bolt-achtige wijze op de foto te gaan met het scorebord waarop hun naam en gelopen tijd te zien is.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Op 7 april 2019 werden de helden van de NN Marathon Rotterdam verrast door hun supporters. Op 4 grote schermen zijn persoonlijke aanmoedigingsvideo’s getoond.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Vorig jaar liepen er maar liefst 1700 mensen met ons Pacing Team mee. Sluit jij ook aan?

Meer informatie

Smart Medal

In november 2018 lanceerde Nationale-Nederlanden de Smart Medal. Dat is een medaille, voorzien van een chip, waarop het persoonlijke hardloopverhaal van de deelnemer is opgeslagen.

Meer informatie