Ga direct naar inhoud

Wie is 'crazy man' Aychew?

14 januari 2020

De goedlachse Ethiopische atleet is een van de populairste NN Running Teamleden binnen de indrukwekkende trainingsgroep van Tessema Abshero. We willen graag meer te weten komen over de tengere marathonloper die van zijn coach de koosnaam “crazy man” heeft gekregen.

Bescheiden begin

Aychew is geboren in Robet in de regio Amhara, zo'n 580 km ten noorden van Addis Abeba. Hij groeide als een na jongste op in een gezin van vier kinderen in een boerengemeenschap. Elke dag rende hij 10-12 km van en naar school. Toen hij 14 was begon hij met een vriend met hardlopen in het bos en besloot hij om de sport serieuzer aan te gaan pakken.

“Mijn vriend had aan lokale wedstrijden meegedaan en hij zei dat ik talent had en dat ik misschien zou moeten gaan trainen met betere hardlopers”, herinnert Aychew zich.

Start op school

Hij weet nog dat hij op school voor het eerst aan een 100m-wedstrijd meedeed. Hij werd toen derde, maar toen Aychew met de langere afstanden begon, behaalde hij betere resultaten en won hij regionale wedstrijden op de 5.000 en 10.000 meter. Na school verhuisde hij voor zijn hardloopcarrière naar Addis Abeba en had hij al snel succes. Met zijn kleine gestalte van 1.60m maakte hij grote indruk. Hij won halve marathons in de Ethiopische hoofdstad en ruim drie jaar geleden vroeg hij Tessema of hij zich bij zijn trainingsgroep mocht aansluiten.

De crazy man

Tessema ging maar al te graag in op dit verzoek. Hij nam Aychew (die hij een “crazy man” noemt) op in zijn trainingsgroep van topatleten, waarvan ook Abera Kuma (die eerder het WK op de 5.000 en 10.000 meter op zijn naam schreef) en Tessema’s jongere broer Ayele, die de marathon in 2:04 loopt en goud won op de marathon van Dubai, deel uitmaken.

“Het is een gekke, maar aardige vent, die het met iedereen in de groep goed kan vinden”, zegt Tessema over de 24 jaar oude Aychew. “In de trainingen gaat hij tot het uiterste. Als ik hem vraag om een tempo van 3:25 per kilometer te lopen, zal hij proberen om drie minuten per kilometer te lopen. Maar hij luistert nu beter naar me. Tijdens een wedstrijd heeft hij nooit problemen. Hij deinst nergens voor terug.”

Aychew is ook heel erg te spreken over Tessema: “Ik heb een goede relatie met hem. Hij is niet alleen mijn coach, maar ik zie hem als mijn broer. Hij geeft me veel advies en ik kan alles met hem bespreken.”

De marathonman

Tessema keek naar Aychews lichaamsbouw, zijn prachtige ritmische stijl en zijn natuurlijke uithoudingsvermogen en kwam tot de conclusie dat de toekomst van de atleet bij de marathon ligt. Aychew maakte zijn debuut op de klassieke afstand tijdens de marathon van Amsterdam in 2017 en finishte als goede 13e in een tijd van 2:09:40.

“Ik was voor het eerst in Europa en aangezien het mijn marathondebuut was, wist ik niet of ik de finish wel zou halen”, aldus Aychew met zijn typerende grijns. “Ik liep tegen een aantal sterke atleten, maar ik ben zeer tevreden over mijn marathondebuut van 2:09 en ik heb goede herinneringen aan Amsterdam.”

Peace marathon

Aychew had in 2018 een wekelijks trainingsschema van 190-200 km, om snel meer ervaring op te doen, en er werd besloten dat hij dat jaar aan drie marathons zou deelnemen. In januari werd hij in Mumbai als vijfde in 2:12:49 en ging hij in Hamburg als achtste over de finish in 2:11:16, hoewel hij in de week voor de wedstrijd buikgriep had gehad.

Het hoogtepunt dat jaar was zijn schitterende prestatie tijdens de historische Košice Peace Marathon waar hij slechts vier seconden na winnaar Raymond Choge uit Kenia finishte, in een PR van 2:08:15.

In de versnelling

Na Aychews topprestatie in Slowakije voerde Tessema een verandering door in het schema van Aychew door er meer snelheidstrainingen in op te nemen. Het programma werd verder uitgebreid met een wekelijkse core-stability-training ter versterking van de hamstrings en het voorkomen van verdere darmklachten.

Stapje hoger

Het nieuwe trainingsregime wierp zijn vruchten af, want tijdens de marathon van Praag in 2019 scherpte Aychew zijn aan PR naar 2:06:23 en ging hij als derde over de finish.

“Ik ging de wedstrijd in om te winnen, maar toen die kans verkeken was, draaide alles om het lopen van een snelle tijd”, licht Aychew toe.

Aychew sloot het jaar zelfverzekerd af met zijn eerste marathonzege (2:08:51) tijdens de Hengshui Lake Marathon in China. In januari had Aychew al zilver gewonnen tijdens de marathon van Mumbai (2:10:05) en 2019 werd daarmee het jaar waarin hij op alle drie de podiumplaatsen had gestaan. Uitzinnig van vreugde ging Aychew de laatste 100 meter in Hengshui in, geheel in stijl met zijn extraverte, sprankelende persoonlijkheid. 

Ambities voor de toekomst

Zijn volgende doel is de marathon van Dubai later deze maand (24 januari), waar hij op het traditioneel vlakke, snelle parcours zijn huidige PR hoopt te verbeteren als opstap naar zijn doelen in de toekomst.

“Ik hoop een goede tijd neer te zetten en goed te presteren tijdens het WK of de Olympische Spelen, maar het belangrijkste is dat ik mijn stempel wil drukken op de marathon”, zegt hij over zijn ambities voor de toekomst.

Racketsport

Aychew heeft niet alleen een passie voor atletiek, maar ook voor muziek, en, verrassend genoeg, voor tennis.

 “Ik kijk er graag naar op tv en soms speel ik ook zelf. Het is een spel waar ik grote bewondering voor heb.”

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie