Ga direct naar inhoud

Wat ik heb geleerd - Abdi Nageeye

15 oktober 2019

Abdi Nageeye is Nederlands recordhouder op de marathon en is als atleet van het NN Running Team in Kenia gevestigd. Hij blikt terug op een aantal van de belangrijkste leermomenten in zijn leven.

Ik ben op mijn 18e begonnen met hardlopen, maar ik was jarenlang zoekende. Ik wisselde regelmatig van trainingsgroep. In mijn carrière ben ik waarschijnlijk zo'n 12 of 13 keer van coach veranderd. Ik ben zelfs zes weken voor de Olympische Spelen in Rio in 2016 van trainingsgroep veranderd en als ik daar nu op terugkijk was dat waarschijnlijk niet zo'n goed idee. Ik was altijd op zoek naar de perfecte plek. Ik heb eens een marathon in 2:09 gelopen en ben toen van coach veranderd. Als ik daar nu op terugkijk, heb ik daar ook wel spijt van. Ik ben nu sinds 2016 in het kamp in Kaptagat en deze vaste omgeving is goed voor mij als persoon en voor mijn lopen. Als ik hier bijvoorbeeld al in 2013 zou zijn geweest, kun je nagaan wat ik dan zou hebben gepresteerd!

Ik heb van mijn tijd in Kaptagat en het trainen met het NN Running Team ook geleerd wat de voordelen zijn van consistent vier maanden lang trainen. Dit zie je terug in mijn resultaten. De training is heel eenvoudig. Die bestaat uit een combinatie van duurlopen, fartlektraining en baantrainingen. Als je goed traint, dan scoor je ook hoog in de wedstrijden.

Ik heb er spijt van dat ik niet veel heb gelezen toen ik jonger was. Ik had er geen interesse in. Maar mijn leven is in vele opzichten veranderd sinds ik naar bluesmuziek ben gaan luisteren. Ik luisterde vroeger vaak naar rap, maar die songteksten gaan allemaal over oppervlakkige dingen, zoals geld. Bij bluesmuziek gaat het echt over de strijd die zwarte Amerikanen moesten leveren. Het gaat over de wens om vrij te zijn, wezenlijke dingen waar kinderen zich door kunnen laten inspireren. Hoe zij iets van hun leven kunnen maken.

Door naar blues te luisteren en me in de songteksten te verdiepen, heb ik meer inzicht gekregen in de geschiedenis van zwarte Amerikanen. Ik wilde daar meer te weten over komen. Ik ben er meer over gaan lezen en ik heb documentaires gekeken om meer inzicht te krijgen in hun achtergrond. Daardoor ben ik meer gaan nadenken over het leven en over wat belangrijk is. Ik ben er anders door gaan denken. Ik ben me dingen gaan afvragen waar ik me vroeger helemaal niet mee bezighield. 

Bij bluesmuziek voel je echt wat grootheden als BB King, Lightnin’ Hopkins, Otis Redding en Ray Charles te zeggen hebben. Bluesmuziek heeft me echt geraakt.

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws


Het laatste deel van Eliuds Dagboek

Lees het dagboek van Eliud Kipchoge waarin hij vertelt hoe hij zich voorbereid heeft voor zijn fantastische marathontijd van 1:59:40.

Lees het dagboek van Eliud Kipchoge

INEOS 1:59 Challenge

Eliud Kipchoge heeft op zaterdag 12 oktober de twee uurgrens op de marathon doorbroken.

Meer over de INEOS 1:59 Challenge


Juichmoment

Bij diverse evenementen die wij ondersteunen, krijgen hardlopers de kans om op Usain Bolt-achtige wijze op de foto te gaan met het scorebord waarop hun naam en gelopen tijd te zien is.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Op 7 april 2019 werden de helden van de NN Marathon Rotterdam verrast door hun supporters. Op 4 grote schermen zijn persoonlijke aanmoedigingsvideo’s getoond.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Vorig jaar liepen er maar liefst 1700 mensen met ons Pacing Team mee. Sluit jij ook aan?

Meer informatie

Smart Medal

In november 2018 lanceerde Nationale-Nederlanden de Smart Medal. Dat is een medaille, voorzien van een chip, waarop het persoonlijke hardloopverhaal van de deelnemer is opgeslagen.

Meer informatie