Ga direct naar: inhoud

Vijf tips van Eliud Kipchoges coach

Coach Patrick Sang van Eliud Kipchoge

8 januari 2019

Coach Patrick Sang van het NN Running Team is al sinds jaar en dag de mentor, coach, vaderfiguur en inspiratie van Eliud Kipchoge, IAAF-atleet van het jaar in 2018 en wereldrecordhouder op de marathon. Patrick heeft meer dan 20 jaar coachingservaring op het hoogste niveau en deelt zijn vijf belangrijkste tips voor topcoaching.

Atleten verschillend behandelen

Atleten hebben verschillende capaciteiten, verschillende persoonlijkheden en ieder heeft een eigen kijk op het leven. Sommige atleten zijn ongeduldig, sommige geduldig en sommige zitten ertussenin. Als je ze niet goed begrijpt, kan dat tot teleurstellingen leiden. Voor een coach is het belangrijk dat je probeert om elke atleet te begrijpen en te profileren.

Het profileren van een atleet is een leerproces, dat tijd vergt. Bij nieuwe atleten die bij de groep komen doen we eerst een analyse van hun manier van hardlopen om zwakke of sterke punten voor de training in kaart te brengen. Maar we kijken ook verder dan het fysieke. We kijken naar hun emoties en hoe ze op bepaalde situaties reageren. Sommige atleten zijn mentaal sterk, anderen zwak en sommigen zitten ertussenin. Het fysieke talent is één aspect, maar als je je niet bezighoudt met de andere aspecten dan kan het zijn dat een atleet dat talent verkeerd gebruikt. Als een atleet mentaal niet sterk is, heeft hij veel begeleiding nodig. Als je dat eenmaal helder hebt weet je hoe je met die atleet om moet gaan om het meeste uit hem te halen.

Kennis vergroten

Ik heb het traject afgelegd waarbij ik eerst een redelijk goede atleet was en daarna coach werd. Ik woonde seminars bij, probeerde inzicht te krijgen in sportwetenschappen en ging te rade bij mensen uit de academische wereld; ik deed er alles aan om beter te worden op het gebied van coaching.

Je moet nooit ophouden leergierig te zijn. Nog niet zo lang geleden heb ik meer inzicht gekregen op twee gebieden. Traditioneel besteden langeafstandslopers niet veel tijd aan krachttraining. Maar sinds ik me daarin heb verdiept heb ik krachttraining opgenomen in het trainingsprogramma van mijn atleten. Dit heeft tot uitstekende resultaten geleid. Er zijn veel minder blessures en de atleten presteren beter. Ik ben ook te rade gegaan bij voedingsdeskundigen en op basis daarvan heb ik de proteïne-, koolhydraat- en vitamine-inname van de atleten aangepast, zodat zij beter herstellen van een training. Beide dingen heb ik kunnen doen door nauw samen te werken met Global Sports Communication.

Geduld hebben

Geduld is iets wat ik me mettertijd heb eigengemaakt en het is iets waarover ik recent heb nagedacht toen Eliud zijn wereldrecord liep in Berlijn. Ik weet nog dat Eliud me 17 jaar geleden benaderde en me vroeg om een trainingsprogramma voor hem op te stellen. Stel dat ik toen niet op Eliuds verzoek was ingegaan en niet geduldig genoeg was geweest om met hem te werken. Wat zou er dan zijn gebeurd? Zouden we dan dat wereldrecord hebben gezien? Misschien zou hij een ander systeem hebben doorlopen en een andere atleet zijn geworden?

Bij mijn werk als coach voor Eliud speelde geduld ook een belangrijke rol in 2012. Eliud stond toen op een keerpunt. Hij had zich niet gekwalificeerd voor het Keniaanse sprintteam voor de Olympische Spelen in Londen en we hadden het erover dat hij iets anders moest proberen, misschien de marathon. Ik herinner me dat we de keuze hadden om Eliud zijn marathondebuut in Londen te laten maken of om naar Hamburg (een minder competitieve marathon) te gaan. We besloten dat Hamburg (die Eliud in 2013 won in een tijd van 2:05:30) de beste marathon zou zijn voor zijn debuut. Als ik geen geduld had getoond of de belangen van de atleet niet goed voor ogen had gehad, zou ik gemakkelijk hebben kunnen zeggen 'laten we voor Londen gaan'. Maar we hebben het geduldig aangepakt en naar zijn marathonontwikkeling op de lange termijn gekeken.

Goed luisteren

Luisteren is voor een coach zeer belangrijk. Sommige atleten praten bijvoorbeeld alleen maar om wat te zeggen. Als je niet goed oplet denk je misschien dat iemand gewoon graag aan het woord is en kun je iets missen. Misschien praat iemand zoveel omdat hij gestrest is. Als een atleet weet dat jij een coach bent die niet luistert, kan hij misschien nog gestrester worden en stel je die atleet teleur. Je moet nooit vergeten dat de atleet jou misschien ziet als een schouder om op te leunen en niet alleen als iemand voor de technische input. Als je naar een atleet luistert, geef je hem de kans om in zichzelf te geloven, laat je zien dat hij op je kan terugvallen en dat je er niet alleen bent voor zijn trainingsprogramma.

Kijken als een coach

Goed waarnemen is erg belangrijk (ik noem dat kijken als een coach), zodat je het meteen ziet als er mogelijk problemen zijn. Als coach moet je bewust zijn van de verschillende factoren die invloed kunnen hebben op een atleet, van te hard trainen tot persoonlijke kwesties. Om zulke problemen te zien moet je goed opletten. Als een atleet bijvoorbeeld altijd positief bij een training verschijnt, maar nu opeens heel stilletjes is, kan dit wijzen op een probleem. Het is belangrijk om elk probleem in de kiem te smoren voordat het uit de hand loopt. Als coach heb je meerdere petten op; je bent een vaderfiguur, mentor en leraar. Je kunt iemands vertrouwen winnen door het probleem op te merken en hem te helpen met het oplossen daarvan. Maar als iemand jou zijn vertrouwen heeft gegeven, moet je daar ook zorgvuldig en verantwoordelijk mee omgaan.

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws


Nieuw! Het laatste deel van Eliuds Dagboek

Lees het dagboek van Eliud Kipchoge waarin hij vertelt hoe hij zich voorbereid heeft voor zijn fantastische marathontijd van 1:59:40.

Lees het dagboek van Eliud Kipchoge

INEOS 1:59 Challenge

Eliud Kipchoge heeft op zaterdag 12 oktober de twee uurgrens op de marathon doorbroken.

Meer over de INEOS 1:59 Challenge


Juichmoment

Bij diverse evenementen die wij ondersteunen, krijgen hardlopers de kans om op Usain Bolt-achtige wijze op de foto te gaan met het scorebord waarop hun naam en gelopen tijd te zien is.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Op 7 april 2019 werden de helden van de NN Marathon Rotterdam verrast door hun supporters. Op 4 grote schermen zijn persoonlijke aanmoedigingsvideo’s getoond.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Vorig jaar liepen er maar liefst 1700 mensen met ons Pacing Team mee. Sluit jij ook aan?

Meer informatie

Smart Medal

In november 2018 lanceerde Nationale-Nederlanden de Smart Medal. Dat is een medaille, voorzien van een chip, waarop het persoonlijke hardloopverhaal van de deelnemer is opgeslagen.

Meer informatie