Ga direct naar inhoud

Vijf tips om een marathon te winnen

Training Hardlopen in Kaptagat Kenia

5 maart 2019

Een van de populairste atleten in het NN Running Team-trainingskamp in Kaptagat, Anthony Maritim, heeft ook een mooi record op de 42,2 km op zijn naam staan, met vier overwinningen uit acht marathonwedstrijden. In zijn voorbereiding op het prolongeren van de titel op de marathon van Barcelona aanstaande zondag (10 maart) deelt de Keniaan zijn vijf punten om te winnen.

Goed voorbereiden

Er is geen korte route om je voor te bereiden voor een marathon en Anthony denkt dat als hij enige kans wil maken om bij de winnaars te eindigen, het zware werk gedaan moet worden in de maanden voorafgaand aan de wedstrijddag.

“Om je voor te bereiden op een wedstrijd van iets meer dan twee uur, moet je vier maanden keihard werken”, zegt Anthony, die zelf uitstekend heeft toegewerkt naar de marathon van Barcelona dit weekend.

“Je moet zowel discipline hebben als hard ervoor werken. Je moet alle marathons serieus nemen en zeer consequent trainen.”

Vertrouw op de coach

Anthony, die nu vijf jaar bezig is met de marathon en meteen bij zijn debuut in Keulen de winst pakte (2:10:26) wordt gecoacht door Patrick Sang, die ooit zelf bij het WK en de Olympische Spelen zilver won op de steeplechase.

De ervaren langeafstandsloper beschrijft zijn coach 'als zijn mentor' en heeft volledig vertrouwen in de man, die ook Eliud Kipchoge in zijn schitterende carrière begeleidt.

“De cultuur van het NN Running Team is om volledig vertrouwen te hebben in de coach en dat geldt zeker voor Patrick. Ik weet dat hij doet wat voor mij het beste is. Ik hoef hem alleen maar te volgen en dan weet ik dat wanneer het erop aankomt, ik zal zegevieren.”

Ik weet nog dat ik vorig jaar tijdens mijn training voor de marathon van Barcelona wat last had van mijn hamstring. Maar tijdens mijn laatste trainingssessie zei hij dat het geen groot probleem was. Hij kan zo vaak voorspellen hoe het zal aflopen.”

Patrick bleek een vooruitziende blik te hebben, want Anthony won de marathon van Barcelona met een marge van 18 seconden, in een PR van 2:08:08.

Focus je op jezelf

Anthony verdiept zich bij een wedstrijd niet echt in zijn concurrenten.

“Ik doe gewoon wat het beste is voor mij en ik focus me niet op de andere atleten”, aldus Anthony, die de marathons van Linz in 2015 en 2017 op zijn naam schreef.
“Je moet je gewoon op jezelf concentreren om tijdens de wedstrijd het beste uit jezelf te halen.”

Varieer in je tactiek

Elke wedstrijd is totaal anders en Anthony gelooft dan ook dat je aanpassen aan de specifieke behoeften van die ene marathon essentieel is voor succes.

Hij weet nog dat hij zijn eerste marathon in Keulen inging met weinig verwachtingen, maar dat hij met nog 15 km te gaan de kopgroep achter zich liet en verrassend won. Voor andere wedstrijden was een heel andere tactische aanpak nodig.

Voor zijn tweede overwinning in Linz kon hij bouwen op de ervaring van zijn eerste overwinning in de Oostenrijkse stad. Vorig jaar in Barcelona was zijn zwakke hamstring bepalend voor zijn wedstrijdstrategie.

“Ik maakte me op de dag zelf wat zorgen over mijn hamstring. Maar toen ik de eerste 25 km zonder problemen had gelopen gaf dit me het vertrouwen om voor de overwinning te gaan.”

Teamwork is essentieel

Als eerste marathonwinnaar voor het NN Running Team (met de zege in Linz in 2017) en als voormalig 'voorzitter' van het trainingskamp in Kaptagat, weet Anthony hoe belangrijk teamwork is.

“Als je als een team samenwerkt, kun je vertrouwen op een sterk resultaat. Het is heel inspirerend om gesteund te worden door andere atleten en gewoon samen met hen te lopen en te trainen.'''

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie