Ga direct naar inhoud

Vijf belangrijke momenten van Bashir Abdi

25 juni 2019

Bashir Abdi is de enige Belgische loper van het NN Running Team. In april liep hij een geweldig nieuw PR én een Belgisch record van 2:07:03. Hier gaat de 30-jaar oude marathonloper in op vijf momenten in zijn leven die een blijvende indruk op hem hebben gemaakt.

1 - De eerste keer sneeuw

Ik was 13 toen ik voor de eerste keer sneeuw zag en dat was een belangrijk moment voor me. De avond ervoor was ik vanuit Ethiopië in België aangekomen met mijn vader, zus en twee broers. Ik zou mijn moeder weer voor het eerst in vier jaar zien en dat was een zeer emotionele gebeurtenis. Ik reisde toen per trein van de luchthaven in Brussel naar Gent om een nieuw leven met mijn moeder te beginnen. Toen ik de dag erna wakker werd, keek ik uit het raam en zag ik die witte deken. Ik had nog nooit eerder sneeuw gezien en ik dacht dat het suiker of zout was. De auto's reden zo langzaam, dat ik me afvroeg waarom de mensen hier geen auto konden rijden.

Ik dacht dat het wit fijn en warm zou aanvoelen, maar toen ik buitenkwam, merkte ik dat het koud en nat aanvoelde. Toen kwam mijn moeder naar buiten. Ze zei dat ik handschoenen en een jas moest aantrekken tegen de kou en dat dat witte spul sneeuw was! Dit is een moment dat ik mijn leven lang niet zal vergeten.

2 - De kennismaking met Mo

Ik herinner me dat ik Mo Farah voor het eerst zag tijdens het EK Cross in Brussel in 2008. Dit was zo'n inspirerend en motiverend moment in mijn leven. Het jaar daarvoor was ik begonnen met hardlopen bij een atletiekclub en iemand van de club had me verteld dat die Britse superster naar Brussel zou komen voor de EK Cross. Ik had hem een paar keer op tv gezien en ik wist dat Mo een Somalische achtergrond had (Bashir is ook in Somalië) geboren, dus ik wilde hem graag in levenden lijve zien. Toen Mo uit de grote tent kwam waar de huldiging op het podium had plaatsgevonden (Farah was die dag als tweede geëindigd na Sergey Lebid uit de Oekraïne) vroeg ik hem om zijn handtekening. Ik dacht, als Mo op zo'n topniveau kan lopen, waarom zou ik dat dan niet kunnen? Het was heel motiverend.

3 - Het overlijden van mijn moeder

Mijn moeder, Marjan, overleed in april 2011 en na die dag veranderde alles voor me. Ze was altijd zo'n positief persoon, zo vol energie. Zij was de vrouw die haar familie uit Somalië had gehaald om in België een beter leven op te bouwen. Ze stond altijd voor ons klaar. Als iets niet goed ging, loste zij het probleem op. Ze dacht altijd eerst aan anderen en stuurde regelmatig geld naar de familie in Somalië.

Ik weet nog dat ik met mijn broer Ibrahim op vakantie ging naar Göteborg in Zweden. We kregen een telefoontje van mijn moeder. Ze zei dat ze zich niet erg lekker voelde en dat ze last had van haar maag. Dit was helemaal niets voor mijn moeder, omdat ze bijna nooit klaagde, maar een bezoek aan de dokter wees uit dat ze maagkanker had.

Ze ging heel snel achteruit. Haar eetlust verdween, ze zag er al snel anders uit en later overleed ze helaas. Dat was een van de moeilijkste momenten in mijn leven. Het was zo triest om te zien hoe mijn moeder, die altijd zo'n sterke vrouw was geweest, al haar krachten verloor.

Het was alsof mijn eigen leven stopte, omdat mijn moeder altijd alles voor me had gedaan. Ze steunde me toen ik ging voetballen en later ook toen ik ging hardlopen. Toen ze er niet meer was, was het heel zwaar.

4 - De eerste keer naar Ethiopië

Mijn eerste bezoek aan Ethiopië in januari 2012 maakte grote indruk op me. Ik was als tiener vanuit Addis Abeba naar België gevlogen, maar toen ik naar Ethiopië was teruggegaan voor een trainingsreis met mijn vriend en collega-atleet Bert Misplon (een Belgische middellangeafstandsloper) zijn we naar Asela gegaan in de buurt van waar Haile Gebrselassie en Tirunesh Dibaba zijn opgegroeid. Het was een eye-opener om te zien hoe het leven daar echt is. We zagen hoe zwaar het leven in Ethiopië buiten Addis Abeba is, vooral voor vrouwen en kinderen. Daardoor voelde ik me erg dankbaar voor het leven dat ik in België heb.

Bert is een man met een groot hart en zo kwamen we op het idee om een stichting op te zetten om kinderen te helpen. Zelfs hier in Gent zijn er veel kinderen uit arme gezinnen die weinig mogelijkheden hebben om op een sport te gaan. We werken samen met zo'n 32 scholen in de stad en geven de kinderen een uur sport na school. Nu we die kinderen in Ethiopië hebben gezien, willen we graag in de toekomst waterprojecten in Afrika opzetten en ervoor zorgen dat meer kinderen goed onderwijs en sportmogelijkheden krijgen. Het geeft me zoveel energie als ik een kind met plezier zie sporten. Sport is zo'n krachtig middel om mensen bij elkaar te brengen. 

5 - Geboorte van mijn dochter

De geboorte van mijn eerste kind, mijn dochter Khadra, op 1 oktober 2018 was een geweldig moment in mijn leven. Als ik alleen maar in haar buurt ben en haar zie lachen, geeft me dit al zoveel energie. Het is echt een geweldig gevoel. Ze is nog maar heel jong, maar ze wordt al zo snel groot. Als ik in haar buurt ben, vergeet ik al mijn andere zorgen of problemen. Sinds de geboorte van Khadra heb ik zoveel respect voor alle moeders.

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie