Ga direct naar inhoud

Topsport en ouderschap

5 november 2019

De atleten in het trainingskamp van het NN Running Team in Kaptagat zijn veel van huis en hun gezin weg, omdat ze van maandag tot zaterdagochtend in het kamp verblijven. We praten met drie vaders en één moeder in Kaptagat over hoe het is om hun kinderen zo'n lange tijd niet te zien.

Geoffrey Kamworor is drievoudig wereldkampioen op de halve marathon, won twee keer goud op het WK Cross en is wereldrecordhouder op de halve marathon. Hij is ook vader van twee kinderen: Elsie van 5 en Elvin van 2.

“Het is fantastisch om papa te zijn en kinderen te hebben. Het geeft je leven zin en een doel om hard te werken omdat je ervoor wilt zorgen dat het je kinderen aan niets ontbreekt. Maar als je in het trainingskamp bent, moet je ze wel een lange tijd missen. Gelukkig begrijpt mijn vrouw dat ik naar het trainingskamp ga om hard te trainen, zodat ik de meeste kans op succes heb. En als ik succes heb met hardlopen, heeft de hele familie daar profijt van. Ik voer elke dag videogesprekken met mijn kinderen. Als ik moe ben haal ik daar veel motivatie en inspiratie uit. Als ik in het weekend thuis ben is iedereen blij om me te zien. Ik voetbal dan vaak met mijn kinderen. Mijn kinderen vinden het ook leuk om verstoppertje met me te spelen. Ze zijn helemaal blij als ik ze dan ga zoeken. Ze vinden het fijn als hun vader weer thuis is en ze kijken altijd uit naar het volgende weekend dat ik er weer ben."

Laban Korir loopt de marathon in 2:05:54 en eindigde als 11e voor Kenia bij het WK in Doha in oktober. Hij is vader van drie kinderen: Jean van 6, Jacey van 4 en Justin van 1.

“De kinderen vinden het niet fijn dat ik er zo weinig ben, omdat ik zoveel tijd aan hardlopen en trainingen besteed in het kamp. Soms gaan ze huilen en dan zeg ik tegen ze: ‘wees maar niet bang, papa moet naar zijn werk om voor bananen en ander eten te zorgen.’ Ik bel mijn kinderen elke avond voordat ze naar bed gaan. Jacey, mijn dochtertje van vier, zou ook heel boos op me zijn als ik niet zou bellen.

Als ik in het weekend thuis ben, speel ik graag voetbal met de oudste twee en na de kerk gaan we naar mijn boerderij om naar de koeien kijken. Ik ben blij dat mijn vrouw zo goed voor de kinderen zorgt als ik weg ben.”

Selly Chepyego behaalde eerder brons op het WK halve marathon en eindigde in september als derde in de marathon van Berlijn met een PR van 2:21:06. Ze is ook moeder van Brian van 11 en Brilliant van 2.

“Het vergt veel om het moederschap te combineren met vijf dagen per week trainingskamp. Als ik weg ben zorgt een babysitter voor de kinderen, iemand met wie ik minder een band heb dan met een familielid. Het is zwaar, maar ik moet mezelf er telkens op wijzen dat ik deze offers breng om me te focussen op mijn carrière zodat mijn kinderen een beter leven hebben. Hardlopen is mijn werk en ik heb daar het talent voor. Het is mijn plicht om daar alles uit te halen. Als ik thuis zou proberen mijn talent te ontwikkelen, zou dat niet lukken. Het is dan moeilijk om ontspanning te vinden en als de kinderen huilen, eisen ze op dat moment mijn tijd op. Het geeft me veel rust in mijn hoofd dat ik na een zware training kan ontspannen in het kamp. Het is een plek waar ik me na het werk kan terugtrekken. Ik probeer mijn kinderen twee keer per dag te bellen; 's morgens na de training en 's avonds voordat ze gaan slapen. Soms past mijn moeder of een vriend ook wel op mijn kinderen als ik in het kamp ben.”

Anthony Maritim loopt de marathon in 2:06:54 en heeft eerder de marathons van Barcelona, Linz en Keulen gewonnen. Hij is ook vader van Angel van 1.

“Het is zwaar om lange tijd van huis weg te zijn, maar het is een offer dat je brengt in het belang van het hele gezin. Tijdens de training leren we om zelf door te zetten, maar gaat het er ook om de familie te laten inzien dat we weliswaar van huis zijn, maar het beste met onze familie voor hebben. 

Als je vader wordt, verandert alles. Je kunt veel minder tijd aan je vrienden besteden, omdat je meer tijd met je gezin moet doorbrengen.

Ik ben altijd blij als ik het weekend naar huis ga. Mijn dochter geeft me zoveel vreugde. Elke keer als ik haar zie, lijkt ze te zijn gegroeid en dat geeft me de kracht om harder te werken en een succesvollere atleet te zijn, voor haar.”

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws


Het laatste deel van Eliuds Dagboek

Lees het dagboek van Eliud Kipchoge waarin hij vertelt hoe hij zich voorbereid heeft voor zijn fantastische marathontijd van 1:59:40.

Lees het dagboek van Eliud Kipchoge

INEOS 1:59 Challenge

Eliud Kipchoge heeft op zaterdag 12 oktober de twee uurgrens op de marathon doorbroken.

Meer over de INEOS 1:59 Challenge


Juichmoment

Bij diverse evenementen die wij ondersteunen, krijgen hardlopers de kans om op Usain Bolt-achtige wijze op de foto te gaan met het scorebord waarop hun naam en gelopen tijd te zien is.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Op 7 april 2019 werden de helden van de NN Marathon Rotterdam verrast door hun supporters. Op 4 grote schermen zijn persoonlijke aanmoedigingsvideo’s getoond.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Vorig jaar liepen er maar liefst 1700 mensen met ons Pacing Team mee. Sluit jij ook aan?

Meer informatie

Smart Medal

In november 2018 lanceerde Nationale-Nederlanden de Smart Medal. Dat is een medaille, voorzien van een chip, waarop het persoonlijke hardloopverhaal van de deelnemer is opgeslagen.

Meer informatie